Erkekler sadece gümüş yüzük takabilir. Ağırlığı da 4.8 gramdan fazla olmamalıdır. İki yüzük takılırsa bu ağırlığı geçmemelidir. Kadınlar ise, altın ve gümüşten başka yüzük takamazlar ve taktığı yüzüklerini de yabancı erkeklere gösteremezler.
Erkeğe Kaç Gram Altın Helal? 18 ayar, 22 ayar veya 14 ayar erkek altın alyans alımlarında veya 2, 3, 4 gr. erkek alyans alımlarında merak edilen bir diğer konu kaç gram olacağıdır.
On dört ayar yüzüğün altın değeri fazla olduğu için erkeklerin kullanması caiz olmaz.
Altın dışında erkeklere yasak bir maden yoktur. Değeri altından çok daha üstün olan madenlerden bile yüzük ve benzeri şeyler kullanılabilir. Altın oranı boya düzeyinde nisbî kalan eşya altın hükmünde değildir.
'Erkek için altın Peygamber efendimiz zamanında yasaklamış. Bu uygulama günümüzde de devam ediyor mu?'' sorusuna Diyanet; ''Bu yasak Hz. Peygamber (s.a.v.)'in sahi hadisiyle sünnetiyle belirlenmiş, o günden bugüne değişen bir şey yoktur.
İlgili 17 soru bulundu
Bu çeşit beyaz altının yüzde elli sekiz buçuğu has altın, yüzde kırk bir buçuğu paladyum olup, altın kısmı daha. fazla olduğundan erkeğin bu yüzüğünü takması caiz. değildir.
Nişan ve söz aşamasında alyanslar sağ el yüzük parmağına takılmaktadır. Evlilik gerçekleştiğinde ise yüzükler sol yüzük parmağına takılır.
🔸 Erkeğin altın takması, İslam dinince haram kabul edilen bir konudur. Erkeklerin altın takı kullanmaları hakkında Peygamber Efendimiz (sav) hadis-i şeriflerde Müslümanlara şöyle buyurmuştur: "Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir."
Yapılan bilimsel araştırma sonuçları incelendiğinde, altının erkeklerin hormon dengesini bozduğu sonucuna da ulaşılmıştır. Tüm bu değerlendirmeler ışığında yüce dinimizde haram kılınan hususların bilimsel olarak da müspet sonuçlarının olduğu anlaşılır.
820- Erkeğin altın ziynet kullanması örneğin, boynuna altın zincir, parmağına altın yüzük, koluna altın saat takması, haramdır ve onunla kılınan namaz batıldır. Ama kadının namazda ve namaz dışında altını ziynet olarak kullanmasının sakıncası yoktur.
Nişan için dahi olsa; altın yüzük takınmak erkeklere haramdır. Hz. Ali'nin yaptığı rivayete göre, Peygamberimiz (asm) "Altın yüzük takınmayı yasakladı...” (Tirmizi, 264; Sabuni, Fıkhu'l-İbadat 148).
Peygamber'in (s.a.) sünnetine dayalı olarak cumhurun ifade ettiği adem-i cevaz görüşü isabetlidir ve erkeklerin altın yüzük kullanımı haramdır. Dolayısıyla üretimi ve satımı da caiz değildir.
“Gümüşten yapılmış yüzük takmak helâl; altın, demir ve tunççan yapılmış olan yüzüğü takmak ise haramdır.” Yukarıda mealini zikrettiğimiz hadis-i şeriflerden hüküm çıkaran bütün mezhep imamlarına göre, erkeklerin başta yüzük olmak üzere altından yapılmış süs eşyalarını takınmaları da caiz değildir.
(Buharî, Vudû 29; İbn Ebî Şeybe, Musannef, I, 44 vd.) Peygamberimiz (s.a.s) Yüzüğü Hangi Parmağa Takardı? Bütün bu rivayetlere göre orta ve işaret parmağına yüzük takmak tasvip edilmezken serçe parmak veya yüzük parmağına uygun görülmektedir.
Bununla beraber alimlerimiz, gümüş yüzüğün erkekler için caiz (helal) olabilmesi için ağırlığının 1 miskal yani 2,975 gr.ı geçmemesi ve ziynet maksadıyla takılmaması gerektiğini söylemişlerdir.
22 ayar altın yüzükler genellikle sarı renktedir ancak istenirse beyaz ve rose renktede 22 ayar altın yüzük yaptırılabilir. 1 gram 22 ayar altın da 0,916 gram has ( saf ) altın vardır. 22 ayar yüzükler ortalama 3 gram dan başlayarak 15 - 20 grama kadar çıkar. İsteğe göre daha ağır olarak yaptırılabilmektedir.
Şâfiîler'e göre demir ve kurşundan yapılmış yüzüğü takmak mubahtır; gümüş yüzük takmak ise erkekler için sünnet, kadınlar için mubahtır (Hatîb eş-Şirbînî, I, 461, 579).
2. Erkekler için gümüş yüzük takmak caizdir. Ancak yukarıda zikredilen hadise göre erkeğin takması caiz olan gümüş yüzük en fazla bir miskal yani 4,009 gr. olmalıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, buluntu eşyaya sahiplenmenin caiz olmadığına hükmetti. Kurul, büyükşehirlerde nüfus yoğunluğu sebebiyle sahibine ulaşılamayan buluntu eşyaların ise devlet yetkililerine teslim edilmesi tavsiye edildi.
Erkekler sadece gümüş yüzük takabilir. Ağırlığı da 4.8 gramdan fazla olmamalıdır. İki yüzük takılırsa bu ağırlığı geçmemelidir. Kadınlar ise, altın ve gümüşten başka yüzük takamazlar ve taktığı yüzüklerini de yabancı erkeklere gösteremezler.
22 Ayar Gram Altın ile 24 Ayar Arasındaki Fark Nedir? 22 ve 24 ayar gram altın arasında saflık farkı vardır. Altınların en saf olanı 24 ayar olarak belirlenmiştir. 22 ayar şeklinde gram altın 0,916 saflık derecesine sahiptir.
Çünkü altını mubah kılan hadisler mutlaktır, altını haram kılan hadisler ise ziynet olan yüzük, küpe, bilezik ve kolye olmakla mukayyettir. Kadınlara haram olan bu nevi altındır. Bunun gayrı maksadda altın kadınlara mubahtır. Altının kadınlara helal olmasıyla ilgili hadisten irade olunan da budur.
Erkek Alyans Kaç Gram Olur? 14 ayar erkek alyans modelleri genelde 6 gram ağırlığa sahip olur. 21 ayar olarak isteğe uygun şekilde hazırlanan sade bir tasarım ise 5 gram değerinde yer alır.
Genişliği orta boy olan modellerde kadınlar için gramajı düşük olan yüzükler genellikle 1 – 3 gram civarı, gramajı yüksek olan yüzükler ise 3.5 – 6 gram civarı gelmektedir. Erkekler için ise gramlar biraz artmaktadır. İçi boş yüzükler 1 – 2.5 gram gelirken, içi dolu yüzükler 4.5 – 5 gram civarı gelmektedir.
şöyle buyurmuştur: “İpek elbise giymek ve altın kullanmak ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helal kılınmıştır.”1 Tirmizî, hadisi naklettikten sonra sahabe-i kiramdan bu konuda hadis aktaranların isimlerini şöyle zikretmiştir: Ömer, Ali, Ukbe b. Âmir, Enes, Huzeyfe, Ümmü Hanî, Abdullah ibn Amr, İmrân ibn Husayn, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri