Muhatap: Tebligat hukuku bakımından tebligat konusu işlemin kendisine yönelik olduğu kişi “muhatap” olarak adlandırılır. Muhatap gerçek veya tüzel kişi olabilir. • Tebligat kural olarak muhatabın kendisine yapılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Muhatap kelimesi hitap sözcüğünden türetilmiştir. Hitap, söz söylemek, konuşmak, karşındaki kişiye bir şey anlatmak anlamına gelirken, muhatap da sözcüğü de hitap edilen ve konuşulan kişi demektir.
Osmanlılar'da padişahın huzurunda yapılan tefsir derslerine müzakereci olarak katılan âlim.
Esas olarak “haberleşme, iletişim” anlamlarına gelen muhabere sözcüğü; Kara Kuvvetleri Komutanlığında, muhabere sınıfının başlıca görev sahalarını ifade etmek maksadıyla, “Muhabere, Elektronik ve Bilgi Sistemleri (MEBS)” olarak kullanılmaktadır.
Muhatap, kendisine söz söylenilen, kendisiyle konuşulan kimseye denir. Karşıdaki kişinin kendisine söz söyleyerek onunla muhatap oluruz. Arapçadan dilimize geçen bu sözcük sıklıkla yanlış yazılır. Muhattap gibi hatalı kullanımlara maruz kalan kelimenin doğru yazımı muhatap şeklinde olmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
muhatap✅ (Doğru kullanım)
Muhatap, belgenin gönderildiği yeri (idareyi veya kişiyi) belirtir. Bu bölüm konunun son satırından itibaren, iki satır boşluk bırakılarak ve sayfa ortalanarak yazılır.
Muhabere usulü hukuki prosedürler arasında yer almaktadır ve bu kanal ile dava dilekçenizi başka şehirdeki yetkili mahkemeye gönderebilirsiniz. Bulunduğunuz yerden başka yerdeki mahkemelere dilekçe verebileceğiniz davalar: Aile Hukuku, Ticaret Hukuku, Miras hukuku, İş hukuku, Gayrimenkul hukuku gibi konulardır.
Madde 241- Tüccarların her nev'i ticari muameleleri dolayısıyla yazdıkları ve aldıkları mektuplar (Telgraflar ve hesap hülasaları dahil) muhabere evrakını teşkil eder. Gönderilen ve gelen muhabere evrakının, işlerinin icabına göre dosyada muhafaza edilmesi mecburidir.
Muhabere, kurum içi yazışmalar, savcılık, mahkemeler ve bağlı birimler ile yapılan yazışmaları ifade eder.
Muhatap: Tebligat hukuku bakımından tebligat konusu işlemin kendisine yönelik olduğu kişi “muhatap” olarak adlandırılır. Muhatap gerçek veya tüzel kişi olabilir. • Tebligat kural olarak muhatabın kendisine yapılır.
Kur'ân'ın muhatabı birey ve dolayısıyla toplumdur. Bundan ötürü insanların yaşanmış, yaşanan ve ileride de yaşanacak olan hayatı Kur'ân'ın konusudur.
Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim, Yüce Allah'ın ipi, kopmak bilmeyen “sapasağlam bir kulptur. Kur'an-ı Kerim'in muhatabı bütün insanlar, gayesi de, insanların dünya ve ahiret saadetini sağlamaktır. Bu gayeye ulaşabilmemiz için, Kur'an-ı Kerimi okumamız, anlamamız, emir ve yasaklarına uymamız gerekir.
Tebligat yapılmasını isteyen kimse, bu tebligatın masraflarını ödemek zorundadır. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, bu Yönetmeliğe göre yapacağı işlerden dolayı alacağı ücretleri ayrı bir tarifeyle tespit eder.
İlgili kişilerin adı, soyadı ve adresi. Tebliğin konusu. Tebligat giden kişinin hangi gün ve saatte hangi mercide bulunması gerektiği. Kurumun mührü ve davetiyeyi çıkaran yetkili kişinin imzası bulunmalıdır.
ç) Delil kayıtları otuz yıl. (2) İşlem ve delil kayıtlarının silinmesi en az bir defa denetimden geçmiş olması şartına bağlıdır. (3) PTT, talep halinde elektronik tebligata ilişkin işlem ve delil kayıtlarını yetkili mercilere elektronik ortamda sunmakla yükümlüdür.
Muhabere kaydı; icra ve iflâs dairesinden yazılan veya icra ve iflâs dairesine gelen ve yukarıdaki maddelerde düzenlenen kayıtlara işlenmesi gerekenler dışında gelen ve giden evrak ile başka yer icra ve iflâs dairelerine gönderilmek üzere verilen dilekçelere ilişkin bilgilerin tutulduğu kayıttır.
Vatandaşların talep ve şikâyetleri ile ilgili işlemleri yürütmek. Genel Muhabere Bürosunda, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi, Türkiye Büyük Millet Meclisi aracılığı ile gelen veya doğrudan Genel Müdürlüğümüze yapılan başvurular değerlendirilmektedir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (HMK) 118. maddesinde; “(1) Dava, dava dilekçesinin kaydedildiği tarihte açılmış sayılır.
Muhabere yoluyla bulunduğunuz ilden başka şehirdeki mahkemeye dilekçe gönderip dava açabilirsiniz. Farklı ildeki mahkemeye gönderilecek dilekçe kanun maddelerine göre tam olarak, eksiksiz tamamlandıktan sonra bulunduğunuz yerdeki mahkemeye giderek muhabere vasıtasıyla gönderilmesini istediğinizi bildirmeniz gerekir.
Muhabere kaydı; icra ve iflâs dairesinden yazılan veya icra ve iflâs dairesine gelen ve yukarıdaki maddelerde düzenlenen kayıtlara işlenmesi gerekenler dışında gelen ve giden evrak ile başka yer icra ve iflâs dairelerine gönderilmek üzere verilen dilekçelere ilişkin bilgilerin tutulduğu kayıttır.
MUHABERE ÖN BÜROYA EVRAK TESLİMİ
Dilekçelerin Muhabere Ön Büroya teslimi, ancak dilekçe sahibi tarafından BİZZAT kimlik ibraz etmek suretiyle (Tüzel Kişilerde ise imza sirkülerinde ismi yazılı şahıslardan en az birisi tarafından ) sunulacaktır.
DOĞRU Page 28 06- MUHATAP (GÖNDERİLEN MAKAM) : Muhatap; yazının gönderildiği kurum, kuruluş ve kişi ile bunların bulundukları yeri belirtir. Konunun son satırından 2-4 satır aşağıdan kağıdı ortalayacak biçimde yazılır. BÜYÜK HARFLERLE ortalanarak yazılır.
Muhatap gerçek kişi ise muhatap bölümüne "Sayın" kelimesinden sonra muhatabın adı ilk harfi büyük diğerleri küçük harflerle, soyadı ise büyük harflerle yazılır.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''muhatap'' olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz. Bir daha kesinlikle muhatap olmayacağım. Onunla muhatap olmama konusunda hala kararlıyım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri