Rüyada Erkeğin Eline Kına Yakmak Kişinin birikimi sayesinde çok güzel işlere girişeceğine ve büyük başarılar elde etmesine yorulur. Erkeğin eline kına yakmak, erkek evlat anlamında değerlendirilmiştir.
Rüyada Eline Kına Yakmak Ne Demek? Rüyada eline kına yakmak, hayırlı ve çok müjdeli bir haber alacağı şeklinde değerlendirilir. Kısa bir zaman içinde erişilecek olan mutlu bir yol anlamına gelir. Rüya sahibinin eline kına yakmak, rüya sahibinin çok aşık olup evlenmeye karar vereceği anlamına gelir.
Düğünlerde kına yakmak sünnettendir.
Onların kına ile süslenmeleri sünnete uygunluk arz eder. Erkeklerin aynı duruma girmeleri ise bâzı muhitlerde hiss-i zâhirîye ters düşer. Bununla beraber, öteden beri erkeklerin ellerine kına yakageldikleri muhitlerde, bu hiss-i zâhirîye aykırılık da bahis mevzuu olmaz.
Gerdek gecesinden evvelki geceye kına gecesi denir. damadın kınasını delikanlılar, gelinin kınasını da, genç kızlar yakar. Kına erkeğin yalnız sağ elinin serçe parmağına (yalnız serçe parmağına), gelinin el ve ayak parmaklarına yakılır.
Kına gecesini yüzlerce yıldır bir Türk geleneği olarak biliriz. Evlenmeden bir iki gün önce aileler ve dostlar bir araya gelir, geleneksel türküler söylenir, gelinin avcuna damadın serçe parmağına kına yakılır.
İlgili 31 soru bulundu
Eskiler kınanın eşleri birbirine sevgili yapmak, bir ömür boyu aşklarının devamını sağlamak amacı ile yapıldığını söyler. Ayrıca kınanın evlenecek çiftleri nazardan ve kötülüklerden koruyacağına inanılır. Hem gelin hem de misafirlerin ellerine yakılarak, evliliğin bir anlamda kutlanıp kutsanması sağlanıyor.
Damada kına yakılırken; sağdıç parmağını kınaya banarak elini yukarı kaldırır, bir iki üç diye saydıktan sonra bekar gençler kınalı parmağa ulaşmaya çalışırlar. Kim önce kınayı almışsa ilk onun evleneceğine inanılır. Kalan kına damadın arkadaşlarına dağıtılır (darısı bekarların başına olsun diye).
Kısmen cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan kına, içerdiği besinler yardımıyla cildin kalınlaşmasını sağlar. İnce ciltlerde meydana gelen dökülmelerin önlenmene kına faydalıdır. Cilt hücrelerinin sağlığının korunmasına dolaylı olarak katkıda bulunur. Avuç içine uygulanan kınayı koklamak baş ağrısına iyi gelir.
Kına tarifi
Üstüne yavaşça sıvı yağı (tercihen zeytinyağı), ardından yaklaşık 3 çorba kaşığı soğutulmuş çay demi ekleyin ve bir tahta kaşık yardımıyla karıştırın. Karıştırırken kurudukça biraz daha çay demi ekleyin. Kına biraz kıvamını almaya başlayınca karıştırmaya elinizle devam edin.
Kına gecesinde bu tür olaylar yaşanırken erkek tarafından pek kişi olmaz. Kına gecesi daha çok kız tarafına ait bir durumdur. Doğrudan kız tarafına ait organizasyon olsa da erkek tarafının yapması gereken sorumluluklarda vardır. Elbette erkek tarafın yapması gerekenler de geleneksel şeylerdir.
el Cevab: El, yüz vs. kına yakmak kadınlara caizdir. Eller ve yüz avret olmadığından caizdir. Kadına çok yakışması durumunda ellerini gizlemeli yüzünü de örtmelidir. Erkeklere süslenme kasdı dışında bir faydası varsa o fayda için caiz olur. (Eller için.)
Ruh, uyku halinde buradan geçerken cinler alemine uğramış. Bu buradan sıçramış olabilir. Bu izler kına ya da daha farklı belirtiler halinde de ortaya çıkabilir. Birçok tıp kaynağında ise kına oluşumu aslında mantar enfeksiyonun belirtisi olarak gösteriliyor.
Şiî geleneğinde de kınanın sağlığa faydaları vurgulanmıştır. Muhammed Bâkır el-Meclisî, kınanın faydalarını sayarken kına yakan kişinin Allah tarafından üç hastalığa karşı (cüzzam, beyaz leke hastalığı ve frengi çıbanı) korunduğunu ileri sürmüştür. Osmanlı hekimleri de kınadan tedavilerde yararlanmışlardır.
sabah kalktıklarında kahverengi bir leke görmüşlerdir. Bazı insanlar bu lekeleri hekimlere göstermek yerine, dini sebeplere bağlayarak bu lekeyi "cinlerin alem değiştirirken vücudumuzda bıraktığı iz" veya "cinlerin kına yakması" olarak yorumlamıştır. Zamanla bu hurafe, insanlar arasında iyice yayılmıştır.
KINA NEDEN YAKILIR? Evlenecek çiftlerin ellerine kına yakması eski Anadolu geleneklerindendir. Eskiler kınanın eşleri birbirine sevgili yapmak, bir ömür boyu aşklarının devamını sağlamak amacı ile yapıldığını söyler. Ayrıca kınanın evlenecek çiftleri nazardan ve kötülüklerden koruyacağına inanılır.
Kınayı metal olmayan tahta bir kaşıkla karıştırın. Kına saça uyguladıktan sonra 2 saat kadar bekletilmelidir. 2 saatin ardından ılık su ile durulanır ve şampuanlanır.
Kına ağacı Afrika, Arabistan, Kuzey Avustralya, Batı ve Güneybatı Asya'da bulunur. “Kına neyden yapılıyor” sorusunun cevabı kına ağacında gizlidir. Kına bitkisinin yapraklarının kurutulup öğütülmesi ile hazırlanan ve boyayıcı özelliği bulunan maddeye kına denir. Boyası kırmızı, turuncu renktedir.
Kına bitkisinin doğal yetişme alanları kuzey Afrika, batı ve güneybatı Asya ve kuzey Avustralasya'da yarı kurak iklim ve tropikal bölgelerdir.
Bu Türk düğünlerinde yüzyıllardır devam eden bir gelenektir. Kınayı yakarken gelin elini yumruk yaparak açmaz. Bunun üzerine kınayı yakan kişi gelin elini açmıyor, diye seslenir. Gelinin kayınvalidesi ya da damat tarafından olan biri gelin elini açsın diye eline altın koyar.
Bir hadiste kokusu ile dikkat çekilen bitkilerden şöyle söz edilmektedir: ? Muhakkak ki kına (boyası ve kokusu) Cennet kokularının reisidir. Allah Teâlâ Cenneti yarattığı zaman onu (güzel) fesleğen kokusu ile kuşattı, fesleğeni de kına (kokusu) ile çepeçevre kuşattı.
Düğün öncesi yakılan kınanın sevinç ve gönül hoşluğunu ifade etmenin yanı sıra uğur ve bereket sembolü olduğu bilinir. Aynı zamanda, özellikle gelinin eline yakılan kına onun, evine ve eşine adanması, yuvasında mutlu olması maksadıyladır.
Kına gecesi, düğünden bir ya da iki gece önce pek çok yörede gelinin, bazı yerlerde damadın da ellerine, ayaklarına kına yakılarak, nikâhtan öncesi evliliğin resmen ilan edilmesine yönelik bir ritüeldir. Kına gecesi esasen, ilk olarak kadınlardan oluşan topluluğun icra ettiği ritüeli akla getirir.
Kına, kız tarafının kadın akrabaları ve arkadaşlarının katılımıyla gerçekleşeceği için kına masrafları kız ailesi tarafından karşılanır.
Hemen yanıtlayalım: Erkeğin nişan takımını ve damatlığını kız tarafı alır.
Erkek tarafı kına mekanını tutar, gelinin bindallı ve kına elbisesini alır, kına hediyelikleri ve çerezleri temin eder. Bununla birlikte kuaför masrafları da erkek tarafına aittir. Kız tarafı ise damadın takım elbisesi, ayakkabısı ve takısını alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri