Hemşir kelimesi erkek hemşireler için kullanılan sözcüklerden biridir. Farsça kökene sahip olan bu kelime hekim kelimesinden türemiştir. 2007 yılında ise erkek hemşirelere "hemşir" denilmesi kararı alınmıştır. Bu karar ile beraber erkek hemşirelere "hemşir" şeklinde hitap edilmektedir.
Erkek hemşirelere hemşir şeklinde hitap edilir. Sağlık hizmetlerini yürütmekle görevli olan hemşir ve hemşireler, toplumumuzda saygı gösterilen meslek gruplarından biridir.
''Hemşir'' diye bir kelime literatürümüzde yoktur. Erkek. yada kadın farketmez bu mesleği ifa eden herkes. ''Hemşire''dir.
Erkek hemşire, bir sağlık profesyoneli olarak bireyin, ailenin ve toplumun sağlığını koruyan, geliştiren ve hastalık durumlarında diğer sağlık personelleri ile işbirliği içerisinde iyileştiren bakım hizmetlerini sunan erkek bireylerdir.
Kelime kökeni
Günümüzde erkek görevliler için yanlış bir şekilde hemşir sözcüğü de kullanılmaktadır, ancak bu kullanım yanlıştır. Hemşire sözcüğünün eş anlamlısı olarak tıp bacısı ve erkekler için tıp kardeşi şeklinde sözcükler bulunmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Hem- şireler hastalara (%59.1) ve hastalar hemşirelere (%69.4) çoğunlukla formal hitap şeklini kullanmaktadır.
Özel sektörde böyle bir şart bulunmamakla birlikte erkek başhemşirelere rastlanmaktadır.
Üniversitelerin hemşirelik programlarında ülke ihtiyacını karşılayacak yeterli kontenjan oluşturulmak üzere 5 yıl süre ile sağlık meslek liselerinin hemşirelik ve hemşireliğe eşdeğer sağlık memurluğu programlarına öğrenci alınmasına devam olunur ve bu programlardan mezun olanlara hemşire unvanı verilir."
Hemşir hemşirelik bölümü okuyup erkek hemşirelere denir .
Uzun yıllar yürürlükte kalan bu yasa, Nisan 2007'de “Hemşirelik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile değiştirilmiştir. 2007'de yapılan değişiklikle, hemşirelerin değişen ve gelişen rollerinin tanımlanmasının yanı sıra önceki kanunda yer alan “kadın olmak” şartı kaldırılarak erkeklerin de hemşirelik ...
Hemşireliğin sosyolojik özelliklerinin en başında cinsiyet faktörü gelir. Hemşirelik tüm dünyada kadınların baskın olduğu mesleklerden biridir. Günümüzde ise erkek hemşireler her geçen gün artmaktadır. Dünyada ve Türkiye'de hemşirelik mesleğine bakış açısı her geçen gün değişmekte ve gelişmektedir.
Türkiye'de hemşirelik eğitimi veren tüm okullara erkek öğrencilerin alınmaya başlanması 25/04/2007 tarihi itibari ile yeniden düzenlenerek kabul edilen 5634 sayılı “Hemşirelik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”da yapılan değişikliğin sonucudur (THD, 2009).
Hemşire olmak için 4 yıl yani hem YGS hem LYS'ye girmek gereklidir.
Uzman hemşirelik 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu'nun 8.maddesi ile düzenlenmiş olup kanunda, meslekleriyle ilgili yüksek lisans eğitimi alan hemşirelerin uzman hemşire olarak çalışacağı hükme bağlanmıştır.
Hemşirelik sağlık sektöründe hasta bakımı ile ilgilenen ve tıp alanında bireylerin daha iyi yaşam kalitesine ve eski sağlıklarını kavuşmasını sağlayan personellerin yetişmesini sağlayan bir bölümdür.
2023 Hemşire maaşları memur ve memur emeklilerine 2023 yılı için Ocak ayında 16,4 oranında zam yapıldı. Yapılan Ocak zammı ile 2023 Hemşire maaşı 13 bin 115 liraya yükselmişti.
Hemşire Maaşı 2023. 6 aylık enflasyon farkı ve 8.077 TL seyyanen zamla birlikte, 1/5 derecesine sahip hemşire maaşı 26 bin 152 TL'ye yükseldi. Bu artış, hemşirelerin emeklerine ve özverili çalışmalarına layık görülen bir ödül niteliğinde.
Yani, 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla hemşire maaşlarına yüzde 15 oranında zam yapılacak. Bu zamla birlikte, en düşük 1/4 derece hemşire maaşı 26.440 TL'den 38.476 TL'ye yükselecek.
Erkek hemşire de kadın hemşireden farksız olarak ; bireyin, ailenin, toplumun sağlığını korumak, geliştirmek, hastalık halinde diğer sağlık personelleri ile işbirliği içerisinde iyileştiren bakım ve sanatlardan oluşan hemşirelik mesleğini icra eden meslek üyeleridir.
Hemşire ve Ebenin yanı sıra Hemşire Yardımcısı, Sağlık Teknikeri, Laborant, Diş Protez Teknisyeni, Sağlık Memuru ve Sağlık Teknisyeninin disiplin amiri de Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü, üst disiplin amiri Hastane Yöneticisidir.
Yüksek hemşire, yüksek lisans diplomasına sahip hemşiredir. Ülkemizdeki hemşireler arasında yüksek lisans diplomasına sahip hemşire oldukça düşük sayıdadır. Yüksek hemşire, hemşirelik lisans bölümünü tamamladıktan sonra, bu alanda yüksek lisans yapmış ve uzmanlaşmış kişidir.
Buna göre YKS say puan türünden 360 almak şarttır. Bu puan için TYT alanında toplam 63,75 net yapılmalıdır. Bu puan için AYT alanında ise 39 net yapmak yeterli görülmektedir.
Özel sektörde başhemşire olabilmek için genellikle liselerin hemşirelik bölümünden mezun olmak yeterlidir. Özel sağlık kurumları ayrıca başhemşire adaylarında, hemşirelik alanında deneyimli olma şartı arar. Bu deneyim iş ilanlarında, genellikle en az 5 yıl olarak belirtilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri