Özel sektör çalışanı için evlilik izni ise 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2'de düzenlenmiş ve buna göre 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) tanınmıştır. Evlilik izni, Kanun'da "gün" olarak belirtilmiş olmasına rağmen uygulamada iş günü olarak kabul edilmektedir.
İşçiler için yani özel sektörde çalışanlar için evlilik izni 4857 sayılı İş Kanununun 2. ek madddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre çalışana 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) tanınmıştır. Ayrıca evlilik izni, Kanun'da “gün” olarak belirtilmiştir fakat uygulamada iş günü olarak kabul edilmektedir.
Düğün izni gibi farklı adlarla da anılan evlilik izni, bir çalışanın evlenmesi durumunda kullanabileceği yasal mazeret iznidir. Ayrıca yasa, düğün iznini “ücretli izin” kategorisine almıştır. Yani işveren tarafından izin nedeniyle maaş kesintisi yapılamaz.
Kanunun tanıdığı 3 günlük evlilik izni, yıllık izinden hariç düzenlenmiş bir ücretli izin türüdür. Bu nedenle de yıllık izin sürelerinden evlilik izninden geçen süreler düşülemeyecektir. Evlilik izninde olduğu süreler için işçiye çalışmış gibi ücreti ödenir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 104/B hükmü gereğice memura, kendisinin veya çocuğun evlenmesi halinde 7 günlük evlilik izni verilmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu'nun ek madde 2 hükmüne göre işçinin evlenmesi halinde 3 günlük evlilik izni verilir.
İlgili 43 soru bulundu
Özel sektör evlilik izni ise 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2'de düzenlenmiş ve buna göre 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) tanınmıştır. Evlilik izni, Kanun'da “gün” olarak belirtilmiş olmasına rağmen uygulamada iş günü olarak kabul edilmektedir.
Çocuğu, kardeşi vs. kendisinden başka birisinin evlenmesi halinde izin verilmez. Memurların Düğün İzni → 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 104/B hükmü uyarınca memura kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde 7 günlük izin veriliyor.
İş Yasası'na göre evlilik halinde 3 günlük ücretli mazeret izni hakkı var. Ancak bu izin sadece resmi nikâh halinde kullanılabilen bir izin. İş Yasası, bunun dışında söz, nişan, kına, düğün gibi haller için ayrıca bir izin öngörmüyor.
Evlilik izni için 1 yıl çalışmak şart mı? Çalışanın yıllık izne hak kazanması için iş yerinde en az bir yıl süreyle çalışması gerekiyor. Ancak mazeret izni kategorisine giren evlilik izninde böyle bir koşul bulunmuyor.
Evlilik izni yıllık izinden düşer mi? Evlilik izni, yasal olarak verilen ve yıllık izinden hariç olarak tutulan ücretli bir izin türüdür. Bu nedenle yıllık izin sürelerinden evlilik için alınan izin süreleri düşülmez.
Ancak “gün” denildiği için işçinin hafta tatiline ya da diğer tatil günlerine denk gelen evlilik izninden bu günlerin düşülmeyeceğini iddia etmek olanaklı görünmüyor. Örneğin kendi hafta tatili pazar günü olan ve cumartesi günü evlenen bir işçinin, evlilik izni cumartesi, pazar ve pazartesi günlerini kapsar.
Nikah işlemleri kaç gün sürüyor diye soranlar için de yanıtı verelim: Nikah işlemleri dosyasının mesai saatleri içerisinde alınması gereken belgeler ve belgelerin alınacağı yerlerin birbirine olan uzaklığı gibi durumlar göz önünde bulundurularak, 2 veya 4 gün arasında tamamlanabileceğini söyleyebiliriz.
Evlilik izni 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesine istinaden kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde memura 7 gün verilir. Bu süre resmi nikah tarihinden veya nikah düğün farklı olması halinde memurun tercihi göz önünde bulundurulup ya nikah ya da düğün tarihinden itibaren başlatılır.
İşverenden taşınma izni alabilen bir çalışan ev taşımak için ancak 2 gün izin alabiliyor. Ücretli ya da ücretsiz olması da işverene kalmış bir karardır. Eğer taşınma şehir içi olacak ise 2 gün şehirler arası ise nakliye işlemleri için 15 günlük izin süresi verilmektedir.
Türk Medeni Kanunumuzun 132. maddesinde düzenlenmiştir. Kanun hükmünden açıkça anlaşıldığı üzere, boşanan kadın için öngörülmüş olan iddet müddeti süresi, yani boşanma sonrasında kadının yeniden evlenebilmesi için geçmesi gereken süre 300 gündür.
Hukukumuzda düğün yapmak için kimseden izin almaya gerek yoktur.
Evlilik izni kullanmak isteyen çalışanın öncelikle nikâh tarihi alması ve iş yerindeki ilgili birime nikâh tarihini gösteren belgeyi iletmesi gerekmektedir. Bazı kurumlarda sözlü yapılan evlilik izni bildirimi yeterli olurken, bazılarında ise sözlü bildirim haricinde evlilik izni dilekçesi de talep edilebilmektedir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 2014/30441 Esas, 2016/5377 Karar sayılı ve 09.03.2016 tarihli ilamında; evlilik izni mazeret izni olduğu, dolayısıyla kullanılmadığı takdirde yıllık ücretli izin gibi ücreti dönüşemeyeceği içtihat edilmiştir.
Eğer taşınma işlemleri şehir içinde gerçekleştiriliyorsa bu süre 2 gündür. Fakat şehirlerarası taşınma işlemlerinde 15 günlük bir sürenin bulunduğunu belirtmek mümkündür. Taşınma izni kaç gün 2024 kapsamında, çalışanlar kendilerine verilen süre içinde işlemlerini gerçekleştirme hakkına sahiptir.
İş Kanunu'nun ek madde 2 bölümünde, “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.” ibaresi vardır. Özetle, özel sektördeki erkek çalışanların 5 güne kadar izin hakkı vardır.
Ölüm izni memurlar için 7 gündür. İşçiler için ise ölüm izni 3 gündür.
Özel sektörde çalışan işçi ve işveren arasındaki iş ilişkisi 4857 sayılı İş Kanunu'na tabidir. Eşi doğum yapan özel sektör çalışanı için babalık izni bulunur. Özel sektörde babalık izni kaç gün olduğu İş Kanunu Ek Madde 2'de yer alır. Buna göre özel sektör babalık izni 5 gündür.
1: Ücretten Kesmek:İşçinin ay içinde aldığı ve işveren tarafından verilen izin saatleri toplanarak kaç saate denk geliyorsa o kadar tutarda ücreti kesilebilir. Bunun için iş sözleşmesinde veya işyeri uygulamalarında bu husus işçi tarafından bilinmelidir/işçiye tebliğ edilmelidir. Bu izin o halde ücretsiz olacaktır.
Maddesi uyarınca kayınpederinin vefatı sonrası ücretsiz izin hakları saklı kalmak üzere, maalesef ücretli ölüm izni kullanamaz. Eğer kayınpederi vefat eden kişi kamu sektöründe çalışıyor ise, uyarınca; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun (DMK) 104/B maddesi uyarınca ücretli izin kullanabilir.
Örneğin 2. derece ölüm izni kaç gün diye bakıldığında 2. derece akrabalardan dede, babaanne, anneanne ve kardeşler için izin süresi aynıdır. Bu sebeple, 2. derece ölüm izni kaç gün özel sektör için 3 gün; kamu personeli için 7 gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri