Amalgam Dolguda Neden Cıva Kullanılır? Bazen "gümüş dolgular" olarak adlandırılsalar da, amalgam dolgular aslında son 150 yıldır diş hekimliğinde kullanılan ve onu en etkili ve popüler dolgu malzemesi haline getiren metallerin karışımından yapılır. Karışımın içinde gümüş, cıva, kalay ve bakır vardır.
Bunun nedeni içeriğinin büyük kısmını oluşturan cıva elementidir. Dolguda yer alan diğer maddeler ise gümüş, bakır ve kalaydır. Cıva oda sıcaklığında sıvı formda olan bir maddedir.
Amalgam (Siyah) Dolgu Nedir? %50'si cıvadan oluşan amalgam dolgular; cıva, kalay, çinko, gümüş ve bakırdan yapılır. Amalgam dolgular, dayanıklı bir dolgu malzemesi elde edilmesi için tüm metallerin birbirine bağlanmasını sağlayan benzeri olmayan özelliklere sahiptir.
Amalgam, oda sıcaklığında sıvı halde bulunan bir metal olan civa ile katı halde bulunan gümüş, kalay, bakır, çinko gibi diğer metal tozlarının karıştırılmasıyla elde edilen özel bir alaşımdır.
Kompozit dolgu ise dişe kimyasal olarak bağlanır. Bu nedenle daha güçlü tutunur ve dişte aşındırmaya gerek kalmaz. Diş rengine ve dokusuna uygun olan estetik dolgular, hızlıca uygulanır ve yıllarca kullanılırlar. Amalgam denilen siyah dolgular ise dayanıklı olmasına rağmen kullanım ve görünüm avantajına sahip değildir.
İlgili 26 soru bulundu
Sağlam bir alaşım olan amalgam dolgu, ortalama 10-15 yıl dayanabilir. Tabii dayanıklılığın korunmasında ağız ve diş bakımının doğru yapılması, ağız hijyeninin sağlanması ve amalgam dolgunun yer aldığı diş bölgesi önemli rol oynar.
Beyaz dolgular iyi yapıldığında en az siyah dolgular kadar uzun ömürlü ve sağlamdır. Ancak beyaz dolguların uygulaması çok daha özen ve dikkat ister. Yeterli özen gösterilmediğinde kısa sürede olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Organik civa, Gİ sisteminden ve solunum yolundan iyi emilir. Civa, emildikten sonra büyük bir dağılım hacmine sahiptir ve böbrekler, karaciğer, dalak ve SSS'ne dağılır. Eliminasyon yarılanma ömrü 30-70 gün arasında değişmektedir. Tüm civa türleri dışkı ile atılır.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Amalgam içeriğinde; Gümüş (Ag), Bakır (Cu), Çinko (Zn), Kalay (Sn) gibi toz halindeki metal elementlerinin, Cıva (Hg) ile karıştırılmasıyla oluşan özel bir karışımdır. Bu karışım uzun yıllar boyunca diş hekimliğinde başarılı bir dolgu materyali olarak kullanılmıştır.
Halk arasında gümüş veya siyah dolgu olarak adlandırılan Amalgam dolgu; gümüş, kalay, bakır, çinko ve civanın belirli oranlarda karıştırılmasıyla meydana gelmektedir. Diş hekimliğinde yaklaşık 150 yıldır kullanılmaktadır.
Amalgam Dolgu Yutulursa? Yutulan amalgam dolgular genellikle kırılan dolgunun küçük bir parçasıdır ve çoğu zaman kişiye zarar vermeden dışkıyla atılırlar. Genellikle endişelenecek bir durum ortaya çıkmaz.
Amalgam dolgu, halk arasında siyah ya da gri dolgu olarak da geçmektedir. Bakır, kalay gibi demirsiz metallerin saf ya da alaşım halinden oluşturulabilen amalgam dolgu, dişi en iyi şekilde korumaktadır. Sorunlu diş köklerini korumak amacı ile yapılan bu dolgu, özellikle azı dişler için kullanılmaktadır.
Kalp ve damar sistemini olumsuz etkiler. Böbrek fonksiyonlarını bozar. Sedef gibi otoimmün hastalıkların gelişme riskini arrtırır. Alzheimer hastalığının da içinde olduğu nörodejeneratif hastalıkların oluşmasında rol oynar.
Amalgam dolgu, yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte ulaşır. Genel olarak tam sertliğe ise 24 saatte ulaşmaktadır. Bundan dolayı da amalgam dolgu söz konusu ise hasta 2 saat herhangi bir şey tüketmemelidir.
Özel Denttera Ankara Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde Güvenli amalgam dolgu sökümü ücreti 2023 yılı için 2000 TL'dir. Bu ücret sadece SMART protokolü için geçerlidir, daha sonra dişe yapılacak kompozit dolgu, kanal tedavisi vs gibi tedaviler ayrıca ücretlendirilir.
"Hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabını öğrenmek için dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken herhangi bir ağrı veya hassasiyet hissederseniz, diş hekiminize görünün. Bu belirtiler, hatalı diş dolgusunun bir işareti olabilir.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Bakterilerin girebilecekleri boşlukları dolgu ile kapatarak çürüğün ilerlemesini de engellenmeye çalışır. Dolgu için kullanılan malzemeler, altın, porselen, kompozit reçine (diş renginde dolgu) ve amalgamdır. (cıva gümüş, bakır, kalay ve bazen çinko alaşımı).
Elementel civa kolaylikla deriden emilebilir. Civaya korunmasiz dokunmak ciddi zehirlenmelere yol açabilir (14). Elementel civanin parlak, kursuni görünümü çocuklar için oldukça çekicidir (15). Yüksek düzeylerde civa sinir sistemi, cilt, solunum sistemi, kardiyovasküler sistemde bulgulara neden olabilir.
Olası cıva zehirlenmesi belirtileri şunları içerebilir;
Daha yüksek metalik cıva seviyelerine maruz kalmanın öksürüğü, göğüs rahatsızlığı, nefes almada zorluk, bulantı, kusma, ishal, boğaz dişeti, göz tahrişi, şiddetli titreme ve davranış veya görmedeki değişiklikler olabilir.
Cıvanın, özellikle hafıza ve konsantrasyon sorunları yarattığı, duygusal dengesizlik ve bozukluklara neden olabileceği biliniyor. Akut cıva zehirlenmelerinde vücutta ödem, şişkinlik, sıvı kaybı, vücut kıllarında dökülme, reflekslerde artma görülebilir.
Amalgam dolgu ağız kokusu yapar mı? Amalgam dolgular hekim tarafından iyi yapıldığı ve hasta tarafından iyi bakıldığı müddetçe ağız kokusu yapmaz.
Dişlerle aynı renkte oldukları ve fark edilmedikleri için estetik açıdan avantajlıdırlar. Dişe doğru şekilde tutunacak bir yapıda oldukları için dişi kırılan hastalarda, dişin şeklinin yeniden kazandırılması için etkili bir yöntemdir. Ancak amalgam dolgulara oranla dayanıklılıkları daha düşüktür.
Uzun yıllar boyunca uygulanan amalgam dolgular, siyah görünümü nedeniyle kişileri estetik açıdan rahatsız eder. Birçok kişi eski, siyah dolgularını değiştirip değiştiremeyeceğini merak etmektedir. Diş hekiminiz ile tek seansta amalgam dolguları estetik dolgular ile değiştirmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri