Erkek kediler de belirli bir kızgınlık dönemi yoktur. Erkek kediler yetişkinliğe adım attıktan sonra her an çiftleşmeye hazırdırlar ve tüm davranışları da buna göre değişiklik gösterir. Bu nedenle kedilerin kızgınlık dönemini ele alırken dişi kediler de ortaya çıkan belirtileri ve anlamlarını ele almak gerekir.
Dişi kedilerin aksine erkek kedilerde mevsimin etkisi yok denecek kadar azdır ve yılın her ayı kızgınlık görülebilmektedir.
Erkek kediler bu döneme girdiklerinde ev içine idrar bırakmaya başlarlar. Bunun nedeni kokularını bulundukları ortama yaymak ve dişileri çekmektir. Erkek kedideki diğer belirtiler iştahsızlık, huzursuzluk ve her zamankinden çok uyuma olabilir.
Bu dönemde kedilere daha fazla vakit ayrılmalı ve çeşitli oyunlar oynayarak dikkatlerinin dağıtılması sağlanmalıdır. Oldukça huzursuz ve stresli olan erkek kediler, sahipleri ile oyun oynadıklarında yorulup uyuyarak daha sakin kalabilmektedirler.
Kediler genellikle 6. ayında kızgınlık dönemine girer. Ancak bazı kedilerin gelişim sistemindeki farklılıktan ötürü 4. ayında kızgınlık dönemine girdiği görülmektedir. Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler. Bu dönem çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür.
İlgili 42 soru bulundu
CEVAP: Ali bey kedilerde çok uzun süren kızgınlıklar normal karşılanacak düzeyde sık karşılanıyor. Fizyolojik olarak normal olan yılda bir dönem şeklinde yaşanmalıdır. Bu kızgınlık dönemi içinde de yaklaşık 1 hafta kızgınlık 1 hafta sakin dönem olmak üzere 3-5 kez artarda tekrarlar.
Erkek kedi koku bırakma problemi kısırlaştırılınca geçer mi? İlk yaşını doldurmadan yapılan kısırlaştırma operasyonları ile koku bırakma davranışı ile hiç karşılaşmadan ortadan kaldırabilirsiniz. Koku bırakmaya başlamışsa dahi vakit kaybetmeden kısırlaştırıldığında koku bırakma anında duracaktır.
Kızgınlık dönemine giren dişi kediler bu süreçte huzursuz ve gergin olabilirler. Dişi kedinizi sakinleştirmek adına oyuncak ve aktivitelerle dikkatini dağıtabilirsiniz. Bu dönemde ekstra sevgi ve ilgi göstererek rahatlamasını sağlayabilir, onunla daha fazla zaman geçirerek sevginizi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Öncelikle, kedinize temiz bir tuvalet alanı sağlamak ve düzenli olarak temizlik yapmak, işaretleme ihtiyacını azaltabilir. Özel kedi tuvalet kumu kullanmak da koku kontrolüne yardımcı olabilir. Kedinizin enerjisini doğru şekilde yönlendirmek, işaretleme davranışlarını azaltmanın bir başka etkili yoludur.
Kedilerin ev içerisinde koku bırakma eğilimlerinin en yüksek olduğu zaman kızgınlık dönemlerinde girdikleri zamandır. Evin belirli yerlerine idrarlarını püskürterek diğer kedilerin dikkatlerini çekmeye çalışırlar. Kızgınlık döneminde yapılan bu davranış hem erkek hem de dişi kedilerde görülebilmektedir.
Erkek kedilerin kızgınlık dönemi, cinsel yetkinliğe ulaşmaları ve ergenliğe girmeleriyle birlikte başlar. Bu süreç, birkaç gün veya hafta sürebilir ve bu dönem boyunca erkek kediler oldukça huzursuz ve istekli olabilirler. Eğer bir erkek kediniz varsa, kızgınlık dönemi boyunca davranışlarına dikkat etmek önemlidir.
Kediler, çiftleşmek için bir erkeğin dikkatini çekmeye çalıştıklarından, kızgınlık döneminde yüksek sesle ve sürekli olarak ulumaya benzer sesler çıkaracaktır. Ayrıca orada olduklarını bir erkeğe belli etme çabasıyla, duvarlara ya da mobilyalara kokusu güçlü olan idrarlarını da püskürtebilirler.
Genellikle kediler ilkbahar ve sonbahar mevsiminde kızgınlık dönemine girerler. Bu kızgınlık dönemi birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişen bir zaman diliminde geçer. Bir kedi normal olarak yaklaşık 6 aylık olduğunda ilk kızgınlık dönemine girer. Ancak bazı kedilerde bu durum daha 4 aylıkken bile gerçekleşebilir.
Kediler kızgınlık süresi ırksal farklılıklar vardır. Bazen 1 hafta bazen 3 hafta sürmesi de mümkündür. Tam geçti dediğiniz anda kısa bir süre sonra tekrar kızgınlığa girebilir. Bazen sürekli kızgınlığa girmesi de hastalık sebebi olabilir.
Özellikle kızgınlık dönemlerinden koku bırakma alışkanlığı yüksek oranda hem erkek hem de dişi kedilerde ortaya çıkar. Bu durum özellikle kapalı alanlarda koku bırakma alışkanlığına dönüşür.
İnsanlar için ferahlatıcı etkiye sahip olan greyfurt, limon ya da portakal gibi narenciye kokuları kediler için caydırıcı kokular arasında yer alır. Çeşitli yerlerden kedileri uzak tutmak için bu kokulardan yararlanılabilir.
Erkek kedi kısırlaştırma fiyatı 3000 TL'dir. Buna ek olarak hasta sahibi tercihine bağlı olarak kan tahlili ücretleri de eklenmektedir. Kan tahlili fiyatı ise bakılacak değerlere göre 2500 TL civarında değişmektedir.
Kedinin ilgi istediğinde miyavlamasını durdurmak için kedi miyavladığında ona tepki vermeyi kesmeniz gerekmektedir. Sadece sessiz olduğunda oyun oynayıp sevmek ve miyavlamaya başladığında uzaklaşmak aşırı miyavlamanın önüne geçebilir. Ancak kedinizi tamamen görmezlikten gelmemeniz gerekmektedir.
Kızgınlık dönemi 1-3 hafta sürer, bu da dişinin bir erkeği bulup bulmamasına bağlıdır. ilk 1-3 gün kediler daha çok idrar yapar, sonra davranış değişiklikleri başlar . Kafasını insanın avucuna koyması , ve sırt üstü yuvarlanmak gibi , 2-3 gün sonra kedi çiftleşmeye hazırdır.
Kedi kısırlaştırma fiyatları: Dişi kedi kısırlaştırma ücretleri: 4200 TL (Başlangıç Fiyatı, Tahliler Hariç) Erkek kedi kısırlaştırma fiyat: 3500 TL (Başlangıç Fiyatı, Tahliler Hariç)
Erkek kedilerin koku bırakması genellikle hormonaldir, ancak bu püskürtme şeklinde koku bırakmanın altında tıbbi nedenler de olabilir. Kısırlaştırılmamış kediler, belirli dönemlerde dişi kedileri yanına çekmek için koku bırakır. Bu aynı zamanda diğer erkek kedilere bir uyarı anlamına da gelir.
Kısırlaştırma erkek kediler için de oldukça faydalıdır. Bu operasyonla birlikte erkek kedilerde testis kanseri gelişme riski azalacaktır. Aynı zamanda prostat hastalıklarına yakalanma sorunları da ortadan kaldırılabilecektir. Erkek kediler dişilere oranla daha bölgeci ve agresif olabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri