Diğer bir hadiste de, erkeğin örtülmesi farz, bakılması haram olan yerlerinin “göbeği ile diz kapağı arası” olduğu belirtilmiştir (Ebû Davûd, “Libas”, 37; Dârekutni, I, 230,231). Hanefî, Malikî ve Şafiîlerle, Hanbelîlerdeki hakim görüşe göre, kadının el ve yüz dışında kalan bütün bedeni örtmesi gerekir.
Kadınlar ve erkekler için avret yerleri farklıdır. Kadınların avret yerleri; eller, ayaklar ve yüz dışında tüm vücuttur. Erkekler için avret yerleri ise; göbeğin üstü ve diz kapaklarının altı arasında kalan bölgedir. Hem kadınlar hem de erkekler bahsi geçen avret yerlerini örterek namaz kılmak zorundadırlar.
Erkeklerde namaz kıyafeti seçimi yapılırken mahrem yerleri kapatmak gerekmektedir. Erkeklerde mahrem olarak kabul edilen bölgeler göbek ile diz kapağı arasıdır. Belirtilen bölgeyi kapatacak tarzda bir namaz elbisesiyle namaz kılmak gerekir. Bu nedenle namazda ibadetin gerektirdiklerine uyulmalıdır.
Mâlik'e göre erkeğin göbek ve diz kapağı arası avret olmakla beraber, mezhepte yapılan ve örtmede öncelik derecesini belirten avret-i mugalleza - avret-i muhaffefe ayırımına göre namazda örtülmesi zaruri olan yerler mugalleza olan kısım yani tenasül organları ve makattır.
Peygamber'in (s.a.s.) bu uygulamalarını göz önüne alarak namazda erkeklerin başını örtmesini sünnet kabul etmişlerdir. Bu yaklaşıma göre baş açık namaz kılmak, sünneti terk etmek anlamına geleceğinden tenzîhen mekruh sayılmıştır (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/640; Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 131).
İlgili 17 soru bulundu
Erkeklerin çorapsız namaz kılmaları caiz midir? Hz. Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
Soru: Karanlıkta namaz kılmak caiz midir? Cevap: Karanlıkta namaz kılmak mekruh kabul edilir ama bu secdeyi göremeyecek kadar karanlık için geçerlidir. Özellikle de camii dışı, ev dışı için bu durum söz konusu.
Değerli kardeşimiz, Kadının, evde yalnızken veya kendisine namahrem bir kişi olmadığı zaman baş açık durması caizdir. Bu bakımdan böyle bir şey günah olmadığı için ev içinde başını örtmesi hususunda baskı yapmak da doğru olmaz.
Gerek tek başına gerekse cemaatle kılınan namaz esnasında örtülmesi gereken bir organ, kişinin iradesi dışında açılır ve hemen örtülürse namaz bozulmaz. Eğer açılan yer bir organın dörtte biri oranına ulaşmış ve bir rükün eda edilecek (Sübhânellâhi'l-azîm diyecek) kadar açık kalmış ise namaz bozulur.
Evet fark eder. Kendimiz açarsak hemen namaz bozulur. Kendiliğinden açılırsa bir rükün miktarı zaman geçmedikçe namaz bozulmuş olmaz.
Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre vajinal akıntının (rutûbetü'l-ferc) temiz olduğu ifade edilmekte olup (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/166), çamaşıra bulaşması namaza engel değildir. Bu itibarla tampon ya da ped kullanma zorunluluğu yoktur.
Bilerek ve kasdî olarak yapıldığı zaman belki ibadetin faziletine bir eksiklik getirse de, esas itibariyle namazın kendisine, sıhhatine bir zarar vermez. Buna göre erkeklerin pijama veya eşofmanla, kadınların da tesettürü sağlayabilecek şekilde dikilmiş olan gecelik ve sabahlıkla evlerinde namaz kılmaları mekruh olmaz.
Dar ve şeffaf olmayan elbiseler ile bayanların namaz ibadetini yerine getirmesinde ise bir sakınca bulunmamaktadır. Vücut hatlarını ortaya çıkarmayan bol, geniş bir pantolon ile namaz kılınabilir. Tesettür sözlükte ''örtünmek, kuşanmak ve başkasıyla arasına perde koymak'' anlamlarını taşır.
Zorunlu olmadıkça pantolonu veya elbiseyi rükûya veya secdeye giderken çekmek, namaz dışı bir işle meşguliyet olduğu ve namazda olması gereken huşûya aykırı düştüğü için mekruhtur, fakat namazı bozmaz (Kâsânî, Bedâî', 1/215; Merğinânî, el-Hidâye, 1/64).
el Cevab: Avretin bir şekilde görülmesi sebebiyle abdest bozulmaz. Dokunulması sebebiyle de bize göre abdest bozulmaz. Ama abdestin bozulmasını ya da gusül alınmasını gerektirecek sebepler oluşursa abdest yenilenir. Ya da gusül alınması gerekirse gusül abdesti alınır.
Hz. Peygamber (s.a.v.) namazda birinizin esnemesi gelirse onu gücü yettiğince engellesin buyurmuştur. Hatta esneme halinde, elimizi namazda da olsa ağzımıza getirmemiz doğru olur. Bütün bunlarla beraber namazda esnemek namaz bozmaz.
Getirilen istiğfarla namazdaki eksiklikler için Allah'tan bağışlanma dilenmiş olur. Bu itibarla, kılınan namazın akabinde imam ve cemaatin münferiden “estağfirullah” demesi sünnete uygun bir davranıştır.
İmam Ebû Yusuf'a göre, avret sayılan bir uzvun en az yarısı açık bulunmadıkça namazı bozmaz. Örnek: Namazda baldırın dörtte birinden noksanı açık bulunsa namaz bozulmaz. Yine bazı alimlere göre, but ile diz kapağı bir uzuv sayılır.
Namazda mühim olan vücudun kapanmasıdır. Bu bakımdan sadece etek giymekle tesettür sağlanıyorsa, bu şekilde namaz kılınabilir. Namazın farzlarından birisi de setr-i avrettir, namazda örtülmesi gereken yerleri örtmektir.
el Cevab: Ayakların çıplak olması namaza mani değildir. Bu konuda farklı fetvalar varsa da racih görüş budur.
Baş da örtülmesi gereken yerlerdendir. Hz. Âişe'den rivâyet edilen bir hadiste Allah Resûlü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Allah, ergenlik çağına ulaşmış kadının başörtüsüz kıldığı namazını kabul etmez.” (Ebû Dâvûd, Salât, 85 [641]; Tirmizî, Salât, 160 [377]).
Karanlık ve ışıksız ortamda da namaz kılınabilir, kılınamayacağı konusunda bir uyarı bulunmamaktadır. Fakat namaz kılınan yerin temizliği, seccade konulan ya da namaz kılınan alanın temizliğinden emin olunması gerekmektedir.
Namazda gözleri yummak, gözleri semaya doğru kaldırmak veya sağa-sola bakmak veya boynunu çevirerek sağa-sola bakmak mekruhtur. Bakılması caiz olmayan bir şeyi görmemek için veya tam bir saygı ile Yüce Allah'ın huzurunda bulunmaktan dolayı gözleri yummakta kerahet yoktur.
Seccade sermek gerekir mi? Hayır gerekmez. Bütün yerler insana mescittir. Mesela temiz topraktır, gidersiniz toprağın üzerinde direkt namaz kılarsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri