Erkek tipi saç dökülmesinin en net belirtileri; saç çizgisinin geriye gelmesi, saçların incelmesi ve seyrelmesidir. Erkeklerde tepe bölgesinin saçsız hale gelmesi, belirgin bir açıklık olması kadınlarda aynı şekilde görülmez. Kadınlarda seyrelme taç biçiminde meydana gelir.
Erkeklerde saçlar genellikle alındaki saç çizgisinde çekilmeye başlar. Kadınlarda ise tipik olarak belli bir alanın genişlemesi şeklindedir. Yaşlı kadınlarda giderek yaygınlaşan bir saç dökülmesi modeli, azalan bir saç çizgisidir (frontal fibrozan alopesi).
Erkeklerde saç dökülmesi 20'li yaşların başlangıcında hormanal düzeyin saptanmasıyla anlaşılmaktadır. Erkeklerin %60'ında 30'lu yaşlar %40'ında 30'lu yaş sonrasında kendisini göstermeye başlar.
"Androgenetik alopesi" olarak da adlandırılan genetik nedenlere bağlı saç dökülmesi daha çok erkeklerde ve menopoz sonrası kadınlarda da görülebilen bölgesel saç dökülmesidir. Erkeklerde saç dökülmesi daha çok şakaklar ve tepeden başlar, kadınlarda ise dökülme alanları daha çok tepe bölgesindedir.
İlgili 45 soru bulundu
Telogen Effluvium: Avuç avuç saçım dökülüyor denildiğinde akla gelen hastalıktır. 100 saç telinin tutularak çekilmesi sonucunda avuçta 5 ve üzeri saç telinin kalması başlıca bulgusudur.
2-Saçlarımın tümüyle dökülmesi ne kadar alır? Erkek saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar. Ama genel olarak 15-20 yılda tümüyle kelleşme olur. Ama bazı erkeklerde beş yıldan daha az sürede kel olur.
Erkek Saç Dökülmesi Durdurulabilir mi? Bu sorun genetik yatkınlık haricinde durdurulabilir. Çünkü erkek tipi saç dökülmeleri genetik yatkınlık durumunda tıbbi tedaviler üzerinden dahi geçici olarak durdurulabilir. Diğer durumlar sonucunda oluşması tedavi edilmesine olanak sağlar.
Genetik faktörler
Erkeklerde görülen saç dökülmesi genellikle, genetik olan ve toplumun %50'sinden daha fazlasında görülen erkek tip hormona duyarlı saç dökülmesidir. Bu tip saç dökülmesi kroniktir. Yaş ilerledikçe kellik gelişir ve sonuçta saç ekimini gerektirebilir.
Erkek tipi saç dökülmesinde saçların yeniden çıkması çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Bunun temel sebebi ise bu dökülme modelinin kalıtsal nedenlere dayanmasıdır. Genetik faktörlerin büyük bir oranda etkili olduğu erkek tipi saç dökülmesinde saçlar yeniden çıkmamaktadır.
Erkek saç köklerini güçlendirmenin bazı yöntemleri bulunur. Bunlar arasında E vitamini ve kreatin içerikli besinlerin günlük tüketilmesi, stres ve kaygıdan uzak durulması, dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenme, düzenli saç bakımı, kaliteli saç şampuanları kullanılması gibi birçok önlemler alınabilir.
Bunlar daha çok saç dökülmesi olarak adlandırılır. Erkeklerde saçların dökülmesi 20'li yaşlarda başlayabilir. Bazı durumlarda bu daha geç de gerçekleşebilir. Tamamen dökülme ise 15 ila 20 yıllık süre içerisinde tamamlanır.
Erkeklerde saç dökülmesi 16 ila 30 yaş aralıklarında yoğun olarak yaşanmaktadır. Erkekler, erken yaşta saç dökülme problemleriyle karşı karşıya kalmalarından ötürü saç dökülmesine karşı erken bir zamanda önlem almaya başlamalılardır. Aksi taktirde hızla seyrelen saçlar zamanla kelliğe sebep olmaktadır.
Aslında öyle değil! Dökülen, seyrekleşen saçlar, doğru bakımlar yapıldığında hızla gürleşebilir. Gürleşmenin yanı sıra saçlarınız eskisinden çok daha güçlü ve sağlıklı bir hâle gelebilir.
Tepe bölgesine yapılan saç ekimi işlemi diğer bölgelere göre daha zordur ve farklı bir şekilde yapılmaktadır. Bu bölgenin daha zorlayıcı olmasının sebebi; bu alanın dik bir bölge olması ve arkadan bakıldığında çok net bir şekilde fark edilmesidir. Özellikle sık ve gür saçlar elde etmek çok daha zordur.
Testosteron saç ve kıl foliküllerinde dihidrotestosteron (DHT) denilen başka bir erkeklik hormonuna dönüşerek aktivite gösterir. Yapılan çalışmalarda erkek tipi saç dökülmesi olan kadınlarda saç foliküllerinde testosteronun bu dönüşümü ve aktivitesinin daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Erkeklerde saç dökülmesini engellemek amacıyla kullanılan, pek çok doğal ürün bulunmaktadır. Lavanta, çam terabentin ve karanfil yağları; soğan ve sarımsak besinleri bu ürünlere örnek gösterilebilmektedir. Lavanta yağının; saçkıran ve saç dökülmesi gibi problemlere iyi geldiği bilinmektedir.
Saçlarınıza hasar vermeden bu sorunu çözmek için, saç uçlarınıza nem desteği sağlamanız gerekir. Bu sayede yumuşayan saç tellerinizi çok daha kolay bir şekilde açabilirsiniz. Bu işlem için dolaşık saç açıcı sprey ya da yağ çeşitlerinden yardım alabilirsiniz.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Nuri Soysal Zaman gazetesine yaptığı açıklamada, "Erkeklerde saç oranı testosteron (erkeklik) hormonuna bağlı. Bu hormonun seviyesini yüzde 90 oranında anneden geçen genler belirler. Bu nedenle kellik öngörüsü için annenin ailesindeki erkeklere, babaya değil dayıya bakılmalı." dedi.
Mevcut olan sağlık sisteminde genetik olan saç dökülmesini önleyecek ya da durduracak hiçbir yöntem bulunmamaktadır. Ancak yine de dökülen saç teli sayısı azaltılabildiği için dökülmenin daha uzun sürelerde gerçekleşmesi sağlanabilmektedir. Bu nedenle saç dökülmesinin türü, hızı ve şiddeti oldukça önemli konulardır.
Kalıtsal saç kaybında, erkeklerde, alındaki saç çizgisi geriye doğru çekiliyor ve saçlı deri tepe kısmından açılıp, seyreliyor. Kadınlarda ise alın çizgisinde açılma olmadan saçlı deride, özellikle tepeden çevreye doğru saçlarda incelme ve seyrelme görülüyor.
Kısaca çok fazla egzersiz yaparsanız, bunun vücut üzerinde, özellikle kaslar ve eklemler üzerinde kötü etkileri olabileceğini unutmayın. Bu nedenle çok fazla antrenmanın saç dökülmesine neden olmadığını söyleyemeyiz. Çünkü egzersiz yapmak doğal olarak testosteron ürettirir ve bu hormon saç dökülmesine neden olabilir.
Beyaz Köklü Saç Dökülmesi Nedir? Saçta görünen kök ucu, saçın kırılmadığı, düştüğü anlamına gelmektedir. Bu kök eğer beyaz uca sahip ise foliküllerde bir sorun olup olmadığı araştırılmalıdır. Beyaz köklü saç dökülmesi, siyah köklü dökülme ile kıyaslanır ise, saçın yaş aldığını göstermektedir.
Saçlı derimizde ortalama 100 bin adet saç teli bulunur. Sağlıklı bir insanda günde ortalama 100-150 adet arasında saç teli dökülebilir. Banyo yapılan günlerde bu sayı daha da artabilir. Temiz bir saçı elimizle çekince avucumuza 5-10 arası bir sayıda saç teli geliyorsa buna saç dökülmesi diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri