Yetişkinlerde en sık görülen göz içi kanseri türünün koroid melanomu olduğunu belirten Prof. Dr. Samuray Tuncer, “Koroid melanomu, görmede azalma ve bulanma, gözün görünümünde değişimler, ışık çakmaları, siyah gölgeler ve eğri görme gibi belirtiler ile kendisini gösteriyor.
Göz tümörleri, her yaş grubunda görülebilen tümörlerdir. Özellikle orbita ve göz tümörleri, hastaların yaşamını tehdit eden en önemli hastalıklardandır.
Göz kanseri nedenleri nelerdir? Göz dokularında kanserleşmeye neden olan yapılar kimyasala maruz kalma, yüksek oranda radyasyon teması, ultraviyole ışınlara maruz kalma sonucu göz çevresindeki sağlıklı hücrelerin bozulması, sigara ve alkol tüketimi ve genetik yatkınlık şeklinde sıralanabilir.
Göz içi tümörler görme, görme alanı bozukluğu ve ışık çakması gibi şikayetlere neden olabilir. Eğer tümör görme merkezi üzerinde veya yakınında ise görme bozukluğu erken dönemde ortaya çıkarak tanı konulabilir. Eğer tümör gözün kenar kısımlarında yerleşimli ise görme erken dönemde bozulmayabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Göz tümörü belirtileri
Göz beyazında (sklera) kızarıklık, göz kapaklarına ağrısız şişlik, iyileşmeyen yaralar, gözün renkli kısmı olan iris tabakasında renk farklılıkları, göz bebeğinin yapısının bozulması, görme kaybı gibi belirtiler izlenebilir.
Ayrıca vücudu etkileyen akciğer kanseri, meme kanseri, kan kanseri, lenfoma gibi tüm tümörler de kan yoluyla göze yayılım yapabilir ve tedavi edilmesi gerekir. Göz tümörleri zamanında tanı konulup, uygun bir şekilde takip ve tedavi edilmezse görme kaybına, gözün kaybına ve hatta yaşamın kaybına neden olabilir.
Şöyle ki birincil göz kanserleri en sık 50 yaşından büyük kişilerde görülür. Retinoblastom ise en sık beş yaşından küçük çocuklarda görülür. Retinoblastom vakalarının üçte ikisi iki yaşından küçük çocuklarda görülür.
Kanseri Belirtileri keseri vakası belli bazı göz bölgelerinde olmadıkça veya ileri boyutlara ulaşmadıkça belirti göstermemektedir. Göz kanseri gözün dışına doğru büyümediği sürece ağrı nadiren görülür.
Hastalar için bu durum genellikle bir görme bozukluğu olarak başlar ve zamanla ilerler. Tümör sonucunda gözde genellikle ilk olarak bulanık görme problemi ortaya çıkar. Sonrasında çift görme ve gözde kör noktalar meydana gelir. Tümör büyüdükçe optik sinirlere yaptığı baskı artar ve sonucunda görme kaybı ortaya çıkar.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
Bir tümör, vücutta oluşan bir kitle veya anormal hücre grubudur. Bir tümörün varlığı her durumda kanser anlamına gelmez. Birçok tümör iyi huyludur (kanserli değildir). Tümörler vücudun her yerinde oluşabilir.
Beyin tümörlerinin en yaygın belirtisi baş ağrısı ve hastalık nöbetleridir. Daha önce yaşanmayan şiddetli baş ağrıları, mide bulantısı, kusma, görme bozuklukları, işitme azalması beyin tümörlerinde sıklıkla ortaya çıkan belirtiler arasındadır.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Denge kaybına neden olan çeşitli durumlarda, gözler, o sırada hareket eden vücudun yeni konumu ve eski konumunu kıyaslarken, denge kaybına bağlı olarak aksayabilir. Bunun sonucunda göz, vücudun eski konumu ile vücudun hareket yönü arasında hızlı sıçramalar yaşar. Bu sıçramalar tıp dilinde nistagmus olarak adlandırılır.
Göz arkası ağrısı birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Göz arkası ağrısı enfeksiyon nedeniyle olabileceği gibi stres nedeniyle gergin olmak, migren, göz tansiyonu hastalığı (glokom) ve sinüzit hastalığı etkisiyle de görülebilir.
Göz ve çevresinde tümör oluşumu nadir gözükmekle birlikte; oluşması halinde gözün kaybına veya ölüme neden olabilmektedir. Bu nedenle; göz ve çevre dokularında yerleşen tümörlerin doğru tanısı ve tedavisi önem taşımaktadır. Göz kapağı ve çevresinde görülen tümörlerin büyük bölümü iyi huylu tümörlerdir.
Genellikle kanser tedavilerinin gözle ilgili yaygın yan etkileri şunlardır: Kırmızı, şişmiş göz kapakları: Konjonktivit olarak da bilinen bu durum, göz kapaklarının kırmızı, iltihaplı, kabuklu ve hatta irinle dolu hale gelebildiği bir durumdur.
Göz Kapağında Kitle Nedir? Göz kapaklarında yer alan bezlerin tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkan kitle ve bezeler, şalazyon adı ile anılmaktadır. Küçücük bir yumru görünümüne sahip olan bu kitle ve bezeler, genellikle birkaç hafta içerisinden kendiliğinden ortadan kaybolur ve herhangi bir ağrıya neden olmazlar.
Melanom, cildinize renk veren pigment olan melanini üreten hücrelerde gelişen bir kanser türüdür. Gözlerinizde de melanin üreten hücreler bulunur ve bu hücrelerde melanom gelişebilir. Göz melanomuna aynı zamanda oküler melanom adı verilir.
Gözde ışık çakması, genellikle vitreus adı verilen göz içi jelimsi bir sıvının hareketiyle ilişkilidir. Vitreus, gözün arka kısmındaki retina ile temas halinde olan homojen bir sıvıdır. Göz hareket ettirildiğinde veya gözdeki jelimsi sıvıda bir hareket olduğunda, bu hareketler ışık çakmaları olarak algılanabilir.
Beyin tümörlerinin büyük bir kısmı, pek çok kan kanseri türü, kadınlarda meme kanseri, erkeklerde akciğer kanseri yapılan göz muayenesi sırasında tespit edilebiliyor.
Biyopsi yapılacak yerin izdüşümündeki cilt, antiseptik solüsyon ile silinir, çok ince bir iğne ile lokal anestezi yapılır. Takiben, görüntüleme eşliğinde lezyona iğne ile girilerek hücre alınır.
Yorgunluk ve strese bağlı vücut direncinin azalması ve mevsim değişikliği gibi nedenlerden dolayı meydana gelen göz kaşıntısı, grip ve nezle gibi hastalıkların da habercisi olabilir. Bunların yanı sıra kornea zedelenmesi gibi etkenler de gözlerde kaşıntının nedenleri arasında gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri