Tahmin edebileceğiniz üzere kadınlar pes, yani kalın sesleri daha erkeksi ve çekici buluyor. Erkeklerin pes sesleri, yüksek testosteron seviyesiyle ilişkilendiriliyor. Buna karşılık erkekler ise daha tiz, yani ince sesli kadınları çekici buluyor. Tiz sesli kadınlar, daha genç ve narin bir etki uyandırıyor.
Ayrıca ses tonu insanların duygu durumu hakkında da fikir verebiliyor. Yani ses tonumuz sayesinde kişisel özelliklerimizle ilgili bilgi sahibi olabiliyoruz. Diğer yandan ses tonumuz neredeyse parmak izimiz gibi eşsiz. Ses tonunun kendine özgü özelliği nedeniyle insanları ses tonundan tanıyabiliyoruz.
Ses tonu etkili bir iletişimde önemli etkenlerden biridir. Konuşurken ses tonu çok iyi ayarlanmalı, güven verici ve tok olmalıdır. Fısıltı gibi monoton konuşma karşıdakini ikna edemediği gibi olumsuz bir izlenim de yaratır. İstikrarlı bir ses tonu, iyi ayarlanmış konuşma biçimi ikna edici olacaktır.
Erkeklerde ses değişimi ve testesteron ilişkisi
Testislerde üretilen ve daha sonra kan yoluyla vücutta dolaşan testosteron, gırtlak kıkırdağının büyümesine neden olur. Gırtlak ile birlikte ses telleri önemli ölçüde uzar ve kalınlaşır.
Kadınların seslerinin erkeklere oranla daha ince bir yapıya sahip olmasının nedeni ses tellerinin yapısı ile bağlantılıdır. Kadınlara ait ses tellerinin uzun olması, onların sesinin daha ince olmasına neden olmaktadır. Erkeklerin ses tellerinin kısa olması ise kalın bir yapıya sahip olmasına neden olur.
İlgili 18 soru bulundu
Ses tellerinin hacmi, reinke boşluğundaki sıvı nedeni ile arttığı için ses tellerinin saniyedeki titreşim sayısı (frekans) azalır ve ses de kalınlaşmış olacaktır. Son yıllarda sigara kullanımının kadınlarda da artması ile bu hastalık kadınlarda da sıkça görülebilmektedir.
Kontralto, klasik müzikte kadın seslerinin en kalını (en derini) ve böyle sesi olan kadın şarkıcı, Kalın Alto. Kontraltolar en düşük ses aralığına sahip olan kadın şarkıcılardır. Öyle ki, ses aralıkları tenor ve Mezzo-Soprano arasındadır.
Tahmin edebileceğiniz üzere kadınlar pes, yani kalın sesleri daha erkeksi ve çekici buluyor. Erkeklerin pes sesleri, yüksek testosteron seviyesiyle ilişkilendiriliyor. Buna karşılık erkekler ise daha tiz, yani ince sesli kadınları çekici buluyor. Tiz sesli kadınlar, daha genç ve narin bir etki uyandırıyor.
Ergenlik Döneminde Temel Frekans
Ergenlikte ses değişimi ortalama 3-6 ayda tamamlanırken en fazla 1 yıl sürer. Kızlarda ses değişimi 15 yaşında, erkeklerde 14-15 yaşında tamamlanır.
Erkeklerde sesin sağlıklı ve normal şekilde kalınlaşması süreci hormonal bir durumdur. Erkek vücudunda testislerde üretilen ve kan yoluyla vücudun bütününde dolaşan hormonun etkilerinden birisi de gırtlağın büyümesidir. Erkeklerde gırtlak büyümesi ile birlikte ses tellerinde ciddi ölçüde uzama görülür ve kalınlaşır.
Ses kalınlaştırma ameliyatında farklı teknikler olmakla birlikte en yaygın olanı Tip 3 tiroplasti tekniğidir. Ameliyat ağız içinden ve boyundan yapılabilmekte olup, genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Tirod kıkırdak küçültülerek ses telleri gevşetilir ve ses kalınlaştırılır.
"Sesin ortaya çıkışında sadece ses telleri görev almamaktadır. Ham ses, ses telleri tarafından ortaya çıkar. Ancak ses rengi; dil, damak, dişler, dudaklar ile şekillendirilmektedir. Bu yapılar değiştirilemediği için sesi herhangi birinin sesine benzetmek teknik olarak şuan için mümkün değildir.
Erkeklerde; tenor, bariton, bas. Kadınlarda; soprano, mezzo-soprano ve altodur. Opera literatürü ise daha fazla ses türü ayrımı gerektirmektedir. Örneğin, bas, bas buffo, bas bariton, dramatik bariton, lirik bariton, lirik tenor dramatik tenor, tenor buffo gibi.
Duygu ve düşüncelerin anlaşılmasında kelimeler değil beden dili esastır. Araştırmalar gösteriyor ki bir konuşma da kelimler %10, ses tonu %30, %60 oranında da beden dili etkilidir. İyi bir konuşmacı konuyu dinleyicilere aktarırken aynı zamanda beden dilini de etkili biçimde kullanır.
Genetik sesi gırtlak, boyun, yüz ve çene hatlarımız yani genetiğin yüksek payı olan vücut yapımızla ve gonozomlardan gelen genler ses tonumuzda çevresel faktörler gibi önemli bir rol oynar. İnsan genetiğinin seste etkili olduğu ortadadır fakat bunun çevresel etkiye göre ne kadarlık bir oranda olduğunu söylemek güçtür.
Bu faktörler arasında ses tellerinin titreşme frekansı, ses tellerinin uzunluğu, boğazın, dilin, dişlerin, çenenin, yanakların ve genel olarak ağzın hareketlerindeki farklılıklar, havanın durumu ve sıcaklığı, ses yolaklarında bulunan kimyasallar ve daha nicesi...
Sesin güzel ya da çirkin çıkmasına neden olan bir takım genetik ve çevresel etmenler vardır. Ses tellerinin boyu, dudak yapısı, dişler gibi genetik faktörlerin yanında beslenme rutini, sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar, ses egzersizleri gibi çevresel faktörler de sesi olumlu ya da olumsuz etkiler.
Genital bölge ve koltuk altında tüylenme, genital bölgede renk koyulaşması, penis boyunda büyüme ve sabah ejakülasyonu olarak devam eder. Ses kalınlaşması sıklıkla 13-14 yaş civarında başlamaktadır.
Ergenlik çağındaki bir diğer önemli olay da boy uzunluğundaki artıştır. Ergenlikte kızlarda 20–25, erkeklerde ise 25–30 cm boy uzunluğu artışı olur. Ergenlikte sesin kalınlaşması, erkek ergenlerde görülür. Genellikle 13 yaş civarında ses değişmeye başlar.
Erkekler, yaptıkları şakaya gülen kadınları daha çekici buluyor. ABD'de 80 kadın ve erkeğin mizah anlayışı ve çekicilik konusunda sorulara tabi tutulduğu araştırmadan bu sonuç çıktı. Erkekler güldüren değil, gülen kadınlardan daha çok etkileniyor.
Erkekler akıllı, güçlü ve kontrol edebileceği kadınlardan çok etkilenir, sahip olmak ister. Ancak kontrol edemeyeceği güçlü kadınlardan uzaklaşma eğilimi gösterirler. İlgi: Anneleri gibi kendilerine bakım verilmesi, ilgi ve şefkat gösterilmesi zaman zaman erkeklerin ihtiyaç duyduğu, etkilendiği özelliklerdir.
En tiz kadın sesidir ve genellikle operada başrolü alır.
Soprano: Soprano ses grubu, en ince kadın sesidir ve korolarda genellikle ana melodiyi söyleyen ses grubu olarak bilinir. Ses aralığı orta do ile iki oktav üstündeki do olarak (C4 – C6) belirlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri