Kayseri'de yıkıcı deprem riski yok. Kayseri merkezden fay hattı geçmiyor ilçelerde ise toplam 3 tane 3. derece fay mevcut. Bunlarda da 6'dan büyük deprem olamaz.
Halk arasında da paniğe yol açtığı belirtilen “Kayseri'de büyük deprem bekleniyor” söylentilerine ünlü Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş konuya ilişkin açıklama yaptı. Demirtaş Ecemiş Fayı ile ilgili yapılan birçok açıklamanın gerçeği yansıtmadığını söyledi. Konuyla ilgili yanlış bilgiler verildiğini kaydetti.
Yakın zamanda Kayseri ili ve çevresinde can ve mal kaybına yol açan yıkıcı bir deprem görülmemiştir. Pınarbaşı ilçesi, Kayseri ilinin güneyinden geçen Ecemiş Fayı, kuzeydoğusundan geçen Bünyan Fayı ve bu fayların bağlandığı Kızılırmak Fayı'na yaklaşık olarak 100-120 km uzaklıktadır.
KAYSERİ'DE EN FAZLA 5.5 ŞİDDETİNDE BİR DEPREM. OLUR. KOLONLARDA VE KİRİŞLERDE SIKINTI YOKSA EVE.
Buradaki ivmelerimiz 6 büyüklüğüne kadar oluşturabilir. 100 yıl önce Develi'de deprem meydana gelmişti. O bölgede 100 yıldır olmuyor. Güneşli bölgesinde de 10'ar yıl ara ile deprem oluyor. Kayseri 6 büyüklüğünde deprem yaşayabilir. 2010'dan önce yapılan yapılar kontrol edilmelidir.
İlgili 42 soru bulundu
Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Kayseri'yle ilgili korkuya gerek olmadığını söyledi. Kayseri'nin deprem riski açısından en kötü senaryoyu atlattığını belirten Evsen, kente en yakın fay hattının Ecemiş fayı olduğunu ve üreteceği depremin ise 6 büyüklüğünde gerçekleşebileceğini kaydetti.
Ecemiş fayı, Sarız fayı gibi diri faylar, Kayserimizi etkileyen en önemli faylardır." depremde en önemli hasarları alan alüvyon zemine kurulmuş binalardır" gerçeğini unutmadan Her zaman, deprem üretme yeteneğine sahip bu fayların etkilediği Kayserimizde, zemini iyi etüt ederek, bina zemin ilişkisinin sağlıklı kurulması ...
Kayseri'yi de içine alan Ecemiş Fayı'nın yüksek deprem üretme kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Özdemir, bulunduğumuz fayın 6,5 ila 7 şiddetinde deprem üretebilecek kapasitede olduğunu söyledi. Özdemir konuyla ilgili, “Biz bu fayın tam üzerindeyiz, yüksek deprem üretme kapasitesine sahip bir fay.
Türkiye deprem risk haritasına göre Kayseri 3. derece riskli iller arasında yer alıyor. Haritaya göre toplamda 5 farklı seviye risk bölgesi bulunuyor. Kayseri ve ilçeleri ise 3.dereceden riskli bölgeler arasında gösteriliyor.
MTA'nın diri fay haritasına göre; Kayseri bölgesine yakın olan Erciyes Fayı ve Erkilet Fay Zonu bulunmaktadır. Kayseri il merkezi kuzeybatısından ve güneydoğusundan geçen fay hatlarıyla sınırlanmıştır. Kayseri, Türkiye deprem haritasına göre üçüncü derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.
Ülkemizin çoğu yerleşimleri gibi Kayseri de diri fay üzerinde yer alan ve deprem tehdidi altında yaşayan bir ilimizdir. Depremler yer sarsıntısı yarattıklarında çok uzak alanlarda bile yıkıma neden olabilmektedir.
AFAD'ın yayınladığı Türkiye Deprem Risk haritasına göre Kayseri, üçüncü riskli bölgede yer almaktadır.
Kaynak ara: "1940 Kayseri depremi" – haber · gazete · kitap · akademik · JSTOR Bu madde Kasım 2023 tarihinden bu yana işaretli olarak durmaktadır. 1940 Kayseri depremi, 21 Şubat 1940 tarihinde Kayseri'nin Develi ilçesinde meydana gelen deprem. Büyüklüğü AFAD VE KOERI tarafından 5.4 Mw olarak ölçülmüştür.
Kayseri'de 4,7 büyüklüğünde deprem! Kahramanmaraş'tan da hissedildi...
NACİ GÖRÜR DEPREM AÇIKLAMASI NEDİR? Kahramanmaraş depremlerinin her şeyi etkilediğini, fayların stres alanını değiştirdiğini söyleyen Prof. Dr. Naci Görür, "Deprem beklentim değişti" diyerek, Kayseri'ye dikkat çekti.
Görür, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremleri işaret ederek, şu paylaşımda bulundu: "Kırkısrak-Sarız/ Kayseri'de 4,8 deprem oldu. Muhtemelen Sarız Fay Zonu içerisinde. 6 Şubat depremlerinin etkisi de olsa gerek, sevgiyle."
AFAD, Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde ve Batman'ın da afet bölgesi olarak kabul edildiğini duyurdu.
Son dakika... Bingöl'de deprem! Kayseri, Muş, Tunceli, Elazığ gibi çevre illerden de hissedildi.
Özdemir, Kahramanmaraş merkezli depremden sonra Ecemiş fay hattına bağlı olarak meydana gelen son depremde İncesu Saraycık arasındaki aktif iki fay hattının kırıldığını, Boğazköprü bölgesindeki üçüncü aktif fay hattının ise kırılmadığını açıkladı.
VIII şiddetindeki 1835 depreminde ise Akçakaya, Talas, Aydınlar, Mimarsinan, Bahçeli, Yeşilyurt, Gezibağları, Gömeç, Kayseri il merkezi dahil birçok yerleşim alanı ağır hasar görmüştür. Bu deprem sırasındaki toplam can kaybının ise 600 ile 1064 arasında olduğu rapor edilmiştir.
Evsen, dün meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremin Develi-Yahyalı istikametinden devam eden Ecemiş fayı üzerinde oluştuğuna işaret ederek, şöyle konuştu: “Bu deprem son 68 yıl içinde Kayseri'yi etkileyen en büyük depremdir.
Ecemiş fayı Eosen yaşlı bir fay olup daha sonra Kuvaterner'de sınırlı bir aktivitesi olan bir faydır. Yapılan hesaplara göre 0.6 mm/yıl yıllık birikim vardır. Bunun anlamı bu fayın üzerinde 1 metrelik atım için 1600 yıl gerekir.
Bu sabah (24/03/2023) 03.39 da yerin 5 km derinliğinde 4. 7 büyüklüğünde yeni bir artçı deprem olmuştur. Kayseri'de de hissedilen depremde Savrun fayı kırılmış olup Kayseri için herhangi bir tehlikesi yoktur.” İfadelerini kullandı.
İlk üç deprem 6 dakika içinde meydana geldi. Artçı sarsıntılar devam ediyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Kayseri'nin İncesu ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin yaklaşık 12,8 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.
İstanbul depremini Kayseri'den hissedebiliriz. 2, 2,5 büyüklüğünde deprem olmuş gibi hissedebiliriz. Bir zararı olmaz bunun, Kayseri'ye sarsıntıyı hissederiz sadece. Ama İstanbul etrafındaki şehirler bu depremi şiddetli yaşarlar” şeklinde konuştu. 1999 depreminde neden önlem alınmadı?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri