Sünnet kelimesi dini bir terimdir. Türkçede sünnet olmak, erkek cinsel organını çevreleyen derinin uç kısmının cerrahi yolla kesilip alınması ve cinsel organın uç kısmının ortaya çıkarılması işlemi olarak tanımlanır.
Sünnet; penisin ucunda, idrar çıkış deliğini kapatan ve o bölgede kapalı boşluk oluşturan cilt katlantısının kesilerek alınmasıdır. Çok eski tarihlerden bu yana farklı toplumlarda geleneklerin gereği olarak veya bazı dinlerde ön şart olarak uygulanmaktadır.
Cerrahi sünnette ise, peniste kesilecek cilt çizgisi görülüp belirlenerek kesilir, aradaki cilt çıkartılır ve kanama durduracak işlemler yapıldıktan sonra dikiş konur. Hem kesilme hattının net olarak belirlenmesi, hem de kanama kontrolünün daha iyi yapılması açısından cerrahi sünneti önermekteyiz.
Sünnet derisi, penisin ucunu kaplayan bir deri parçasıdır. Bir bebek doğduğunda, sünnet derisi tamamen penise yapışıktır. Zamanla, sünnet derisi penisin başından ayrılır ve geri çekilebilir.
Sünnet işleminde temel amaç penis ucunu kapatan sünnet derisinin cerrahi olarak çıkarmaktır. Genellikle klasik yöntem tercih edilmelidir. Halk arasında “ lazerle sünnet” denilen ama aslında lazer yerine elektrikle ısıtılmış telin kullanılan bir yöntemle sünnet yapılabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Sterilizasyon: Sünnet sonrası et parçası, kesildikten sonra uygun bir şekilde sterilize edilmelidir. Bu, enfeksiyon riskini en aza indirir. Biyolojik Atık Yönetimi: Et parçası, biyolojik atık olarak kabul edilmelidir. Bu tıbbi atıkların doğru şekilde işlenmesi ve bertaraf edilmesi gerekmektedir.
Sonuç: Çalışmamızda erken sünnet yaşının kişinin boy uzunluğunu etkilemediği, aksine sünnet yaşı ilerledikçe boyun daha da uzadığı gösterilmiştir.
Çocuğun örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için, tıbben zorunluluk olmadıkça 4-6 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır. İsteğe bağlı sünnet için en ideal yaş aralıkları 6-15 ay, 2-4 yaş , 7-10 yaş en ideal yaş aralıklarıdır."
Sünnet derisi penis başından serbestleştirildikten sonra penis başına uygun çapta tüp yerleştirilir. Bunun üzerine oturtulan sünnet derisi kıskaçla sıkıştırılır ve üzerindeki fazla deri bistüri ile kesilir. Plastik kıskaç 3-5 gün peniste takılı kalır ve bu süre sonunda sünnet yapan doktor tarafından çıkarılır.
Çoğunlukla yenidoğan bebeklerde uygulanan bir yöntemdir. Bebeğe bölgesel anestezi verilerek sünnet derisi ve penis başı birbirinden ayrılır. Anatomik olarak uygun bebeklerde sıkça tercih edilen bir yöntem olan bu yöntemde fazla deri bisturi ile kesilir, bir iki tane dikiş atılır veya bazen dikiş gerekmeyebilir.
Çoğunlukla yenidoğan bebeklerin sünnetinde uygulanmakta olan çan yöntemi ile iki metal plaka arasında sünnet derisi sıkıştırılır ve dışta kalan bölüm kesilir. Çan yönteminde kanama olmamaktadır. Tecrübeli ellerde yapılmasında bir sakınca yoktur.
Sünnet ciddi bir cerrahi girişimdir. Lokal ve genel anestezi altında yapılabilir. Lokal anestezi altında sünnet sadece yenidoğan döneminde ve ilk 3 aylık bebeklerde yapılır.3-6 arası ise çocuğun kilosuna bağlı lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. 6 ay sonrasında ise mutlaka genel anestezi ile yapılmalıdır.
Açık cerrahi yöntemlerle sünnet: Klasik yöntem veya dikişli sünnet olarak da bilinir, en çok yapılan ve en güvenilir yöntemdir. İç ve dış sünnet derisi kesildikten sonra birbirlerine kendiliğinden emilebilen dikişlerle tutturulur.
Klasik yöntem: Bu yöntemde, sünnet derisi bistüri ile kesilir ve kesilen kısımlar kendiliğinden emilebilen dikişlerle tutturulur. Frenulotomi: Bu yöntemde, sünnet derisinin penis kafasına yapışan frenulum adı verilen kıvrımlı bir doku kesilir.
Sünnet operasyonu sonrasında yeni doğanlarda yaraların iyileşmesi dört gün, ilerleyen yaşlarda ise yaklaşık on günde tamamlanmaktadır. Sünnet sonrası iyileşme süreci yaklaşık iki hafta sonunda tamamlanmaktadır.
Ülkemizde sünnet, en eski hekimlik uygulamalarını düzenleyen kanunda belirtildiği gibi hekimler, sağlık memurları ve hatta uygun süre bir sağlık memuru ile çalışan kişilerce bile yapılabilmektedir. Ancak günümüzde en yaygın çocuk cerrahları, ürologlar ya da genel cerrahlar tarafından yapılmaktadır.
Çoğu zaman sünnetten sonraki gün ağrı yok olur ancak yaranın olduğu kısımda hassasiyet devam edebilir. Yaranın iyileşme süreci sünnetin yapıldığı yaşa göre değişir. Yenidoğan dönemindeki sünnet yaraları yaklaşık 4 günde iyileşirken, daha büyük çocuklarda ise bu süre 10 güne kadar uzayabilir.
Sünnet töreninin masraflarını karşılayan ve sünnetçi önünde çocuğu tutan kimse. Kirvelik, bir çocuğun sünnet düğününün giderlerini başka bir aile büyüğünün üzerine almasıyla iki aile arasında kurulan itibarî akrabalığa verilen addır.
Hz. Peygamber (s.a.s.) sünnet olmayı fıtrat gereği yapılan işler arasında zikretmiştir (Buhârî, Libâs, 63, 64; İstizân, 51; Müslim, Tahâre, 49; Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 178). Veli, çocuğunu doğumdan itibaren buluğ çağına erişene kadar herhangi bir zaman diliminde sünnet ettirmelidir.
Sünnet anesteziyle yapıldığı için işlem sonrası 6-8 saat boyunca ağrı olmaz. Bu süre sonunda ağrı olabileceği için ilk gün her 6-8 saatte bir çocuğun yaşı ve kilosuna göre belirlenen miktarda ağrı kesici verilmektedir. Bunun yanı sıra işlem sonra kanama olabilmektedir.
Gerekli olmadığı sürece 2-6 yaş arasındaki dönemde sünnet önerilmiyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, sünnetin çocuk için uygun zamanda ve onu örselemeyecek şekilde yapıldığı sürece çocukta olumsuz bir etkilenmeye yol açmayacağını söyledi.
Geleneksel ve dini sünnetin yapılmasının önerilmediği yaşlar vardır. Tıbbi bir gereklilik yok ise, yani tedavi amaçlı değil ise, kötü psikolojik etki yaratabilme olasılığı fazla olduğundan 2-6 yaş arası sünnet yaptırılması önerilmez.
Peygamber'in sünnetli doğduğu yaygın şekilde kaydedilmekle birlikte yedi günlükken dedesi Abdülmuttalib tarafından sünnet ettirildiğine dair rivayetin daha kuvvetli olduğu belirtilir (İbn Kayyim el-Cevziyye, s. 140-144).
Tüm şişlikler 2-3 hafta içerisinde yavaş yavaş iner. Nadiren 4-6 hafta süren şişlikler görülür. Ek olarak, dikişli sünnette kesi hattındaki düzensizlikler ve dikiş izleri yıllarca, hatta ömür boyu kalabilir.
Banyo ve Yüzme. Sünnetten 2 gün sonra çocuğunuzun sadece ılık su ile oturma banyoları yapmasında sakınca yoktur. Yaklaşık 6 gün sonra denize, 7 gün sonra ise sık ve uzun süreli olmamak kaydıyla temizliğinden emin olduğunuz havuza girebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri