40 yaş sendromu, fiziksel görüntüde değişimlerin başlamasıyla ortaya çıkar. Bu nedenle “40 yaş sendromu ne kadar sürer?” sorusuna kesin bir cevap yoktur, bunalımın başlangıç ve bitiş süreci kişiye göre farklılık gösterir. Genellikle 45 yaşlarında daha belirgin olan bunalım süreci, 50 yaşlarına kadar devam eder.
Erkeklerde 40 Yaş Sendromu Ne Kadar Sürer? Erkeklerde çoğunlukla 40 yaşından sonra ortaya çıkan orta yaş bunalımı, genellikle 45 – 50'li yaşlara kadar sürebilmektedir.
Bu dönemde erkeklerin aile ve sosyal yaşamlarının olumsuz etkilenmemesi için psikolog desteği alamsı önerilir. Uzman bir psikoloğa başvurmak ve önerdiği terapi eğitimlerine katılmak erkeklerde 40 yaş sendromu sürecinin kaliteli ve sağlıklı olarak geçirilmesini sağlar.
Testosteron hormon seviyesinin azalmasıyla ortaya çıkan şikayetlerin oluşturduğu durum, andropoz ya da yaşlanan adam sendromu olarak tanımlanır. Erkekler, 40 yaşından 50 yaşına kadar kan düzeyinde bulunan testosteron hormonunun yaklaşık %10'unu, 50 yaşından sonra ise her 10 yılda bir yaklaşık %25'ini kaybeder.
Orta Yaş Sendromu Kadınlarda ve erkeklerde farklı şekillerde yaşanmaktadır. Bu sendrom kadınlarda 35 yaşından sonra erkeklerde ise 40 yaşından ortaya çıkmaktadır. Bu dönem her iki cinsin hayatında büyük bir dönüm noktasıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Erkeklerde 40 Yaş Sendromu Belirtileri
Kas kütlesinde azalma ve enerji düşüklüğü, androjen azalması ile ortaya çıkar. 40'lı yaş erkeklerde, yine androjen azalması sebebi ile ortaya çıkan duygu-durum bozukluğu, sinirlilik, kaygı bozukluğu gibi bazı psikolojik sorunlara neden olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise 45-64 yaş arası dönem orta yaş, 65-74 yaş arası dönem yaşlılık, 75-89 yaş arası dönem ihtiyarlık, 90 yaş ve üstü yaş ise ileri ihtiyarlık olarak sınıflandırılmaktadır (Arpacı, 2005).
Orta yaş, bir insanın hayatının genç yetişkinliğin ötesinde, ancak yaşlılığın başlangıcından önceki dönemidir. Kesin aralık akademik olarak tartışılmaktadır ancak terim genellikle yaklaşık 40-45 ile yaklaşık 60-65 yaş aralığını belirtmek için kullanılır ancak daha erken başlayıp daha geç de bitebilir.
Eğer bedensel olarak önemli hastalık yoksa insanların cinsel yaşantısı çok ileri yaşlara kadar sürebilir. Ayrıca ileri yaşlarda da cinsel yaşamın aktif devam etmesi kişinin beden ve ruh sağlığı yönünden çok olumlu bir durumdur. Şüphesiz ki 60-70 yaşlarında bir erkeğin gücü gençlik çağlarına göre epey azalmıştır.
40 yaş üstü bir erkekle sevgili olmak konusunda bir sorun yok; daha doğrusu sorun onun yaşı değil. Onun 40'ın üzerinde olması ve hala bekar olması basit bir gerçek; yani endişelenecek bir şey yok. Sonuçta evlilik yaşı giderek yükseliyor.
Andropozda testosteron seviyeleri düşmesi sonucu depresyon, cinsel dürtüde azalma, sertleşme ve ereksiyon sorunları, sinirlilik, kas kütlesinde azalma ve enerji kaybı gibi belirtiler görülür.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır. Bu azalmaya rağmen, genel hormon seviyesinin uzun yıllar boyunca normal seviyelerde kaldığı söylenebilir.
Andropoz Yaşı
Erkeklik hormonları yetişkin erkekte günde 5-7 mg üretilirken 40'lı yaşlardan itibaren yılda yaklaşık %1-2 oranında azalıyor. Ancak “andropoz nedenleri nelerdir” dediğimizde hormon seviyesi yaşın dışında, kilo fazlalığı, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, aşırı stres gibi faktörlerle de düşebiliyor.
Erkeklerde Orta Yaş Krizi
40'lı yaşlar orta yaş olarak tanımlanır. Bu yaşlarda erkeklerde hormonal ve psikolojik açıdan değişiklikler görülmeye başlar. Orta yaş sendromunda erkekler öfke, hayal kırıklığı, umutsuzluk, kırgınlık gibi duygular yaşar. Erkeklerde orta yaş sendromu bazı belirtilerle kendini gösterir.
Orta yaş krizi veya erişkin sendromu; kadınlarda menopoz, erkeklerde ise andropoz süreci öncesi değişen hormonal faaliyetlere bağlı olarak kişilerin cinselliğe karşı aşırı istek artışının oluşmasına verilen genel addır.
40 yaş sendromu bireylerin 40 yaş sınırına geldiklerinde veya onu geçtiklerinde belirli koşulları karşılayamadıkları, artık yeterince iyi veya genç olmadıkları kanısıyla girdikleri depresif durumdur.
Cinsel ilişki yaşamak isteyen çiftlerden, 30'lu yaşta olanlar haftada 2 kez, 40'lı yaştakiler haftada 1 kez, 50'li yaştakiler 15 günde bir kez, 60 ve üzeri yaş grubundakiler ise ayda bir kez ilişkiye girmeliler.
** Çalışma hayatı libidoyu her şekilde kötü etkiliyor. ** Kadınların kendilerini en şehvetli hissettikleri gün, regl döneminin 6. Günü. Bu günden itibaren ilk bir hafta da kadınlarda cinsel isteğin zirve dönemi. 'The Optimized Woman' kitabının yazarı Miranda Grey, bu döneme 'dinamik faz' diyor.
Bazı erkekler yaşlandıkça cinsel isteklerinde azalma yaşarken, diğerleri için bu durum farklı olabilir. Cinsel istek, fiziksel, duygusal ve psikolojik faktörlere bağlı olarak değişebilir. Eğer erkek sağlıklıysa 80 yaşında bile sertleşme sağlayabilir.
Bu bağlamda toplumda gençlik önemli bir kategoriyi oluşturmaktadır. Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Buna göre Y kuşağının en genç üyeleri 27, en yaşlı üyeleri ise 42 yaşında. Cambridge sözlüğünün orta yaş tanımına 45-60 yaş arasını dahil ettiğini TDK'nın ise “ne genç ne de yaşlı olan” şeklinde tanımladığını göz önünde bulundurduğumuzda orta yaşlı Y kuşağı sayısı günden güne artıyor.
Bu amaçla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 65 ve üzeri yaşlardaki grubu “genç yaşlı” (65-74 yaşlar), “orta yaşlı” (75-84 yaşlar) ve “ileri yaşlı” (85 ve üzeri yaşlar) olmak üzere üç alt gruba ayırdı.
Buna göre yaş grubu 45-64 arasında olanlar “orta yaş”, 65 ve üzerinde olanlar ise “yaşlı” grubunda ele alınmıştır.
Bu doğrultuda 65-74 yaş grubu 'genç yaşlılar', 75-84 yaş grubu 'orta yaşlılar', 85 yaş ve üzeri ise 'ile- ri yaşlılar' olarak tanımlanmıştır.
Orta yaş bunalımı, daha çok yaşla, yaşlanmayla ya da ölümle ilgili, kaygı duyma, yaşamda artık zorlandığını hissetme ya da düş kırıklıkları yaşama ile kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri