Portfolyo, öğrencinin yalnızca bitmiş çalışmalarını değil aynı zamanda öğrenme sürecini de gösterir. Öğrencinin çeşitli zamanlarda toplanmış çalışmaları, öğrencinin öğrenme sürecini ve bu süreçteki gelişimlerinin de bir belgesini oluşturur. Portfolyo, öğrencinin kendine güven duygusunu geliştirir.
Her çocuğun birey olarak eğitimini değerlendirmek, öğretmen, yönetici ve diğerleri için programı değerlendirmede kullanılabilen verileri sağlamak gibi amaçları olan portfolyolar, övünme, özgüven geliştirme, kendini değerlendirebilmeyi başarabilme fırsatı sunar.
İşte birkaç tanım: Portfolyo, öğrencinin yaşadığı sistem içinde öğrendiklerinden, ilgi ve becerilerinden, sanat çalışmaları ya da fen deneylerinden ve daha pek çok şeyden bazılarını seçip, anne-babasına kendi ağzı, aklı, yüreği ve bilgisiyle sunduğu ya da sergilediği bir süreçtir.
3.Özgündür: Portfolyo, öğrencinin kendi ürünlerinden oluşan bir dosyadır. Geleneksel testler, öğrencinin sahip olduğu potansiyeli tüm yönleriyle yansıtamaz. Portfolyo ise somut öğrenme ürünlerini göster- mesi ve belirli bir zamandaki gelişimini sergilemesi nedeniyle otantik (özgün) bir değerlendirme tekniğidir.
İlgili 40 soru bulundu
Portfolyolar, becerilerinizi ve deneyiminizi net bir şekilde ortaya koyduğu için oldukça önemlidir. Bir projeyi insanlara anlatmak yerine, insanların projelerinizi bizzat görmesini sağlar. İnsanlara nişinizi, markanızı ve kişisel değerlerinizi göstermenize yardımcı olur.
Portfolyo kullanım amaçları:
Öğrenme çıktılarını başarma yönünde öğrencinin gelişimini göstermek. Çeşitli kaynaklardan belirli bir zaman periyodunda elde edilen performans kanıtlarını ortaya koymak. Programda gelişmeye ihtiyaç olan alanları belirlemek.
Resim, heykel, grafik tasarım, tekstil ve moda tasarımı, iç mimarlık, mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı gibi bölümlerde okuyan öğrencilerin ya da mezunların bireysel ve mesleki yeteneğini ortaya koymuş olduğu çalışmalarını sunduğu dosyadır.
e-portfolyo, çocuğun tüm okul yaşamında aldığı sonuçlar, elde ettiği başarılar, sosyal, sportif ve kültürel alanlarda katkılarından oluşan ürün dosyasıdır. Öğrencilerin ulusal ve uluslararası projelere katılımı da öğrenci e-portfolyo'sunda yer almaktadır.
Portfolyo Nedir, Ne İşe Yarar? Portfolyo, yapılan çalışmaları belgeleyen dosya ya da pano olarak kullanılmaktadır. İş dünyası için oldukça önemli bir kavram olan portfolyo, işinizi, becerilerinizi ve hedeflerinizi içerir. Girişimcilerin, iş dünyasına kendini tanıtması, yapılan işlerin ölçeklendirilmesi için kullanılır.
Vitrin portfolyo, adından da anlaşılacağı üzre, öğrencinin en iyi çalışmalarından oluşan portfolyodur. Ürünler sergileme amaçlı da seçilebilir; ancak önemli husus öğrencinin kendini yansıtacağına inandığı ürünleri seçmesidir. Vitrin portfolyoda yer alan ürünlerin puanlanması gerekmemektedir.
Okul öncesi dönem çocuklarının değerlendirilmesinde de kullanılan ve çocukların ortaya çıkardıkları ürünlerin bir derlemesi olan portfolyolar, sonuca değil sürece yönelik bilgi veren, çocukların gelişimlerini takip edebilmeyi sağlayan değerlendirme araçlarıdır.
Türkçe literatürde, kişisel gelişim dosyası, ürün seçki dosyası veya öğrenci ürün dosyası olarak isimlendirilen portfolyo, yapılan işlerin ve bu işlerle ilgili bel- gelerin toplanarak bireysel olarak düzenlendiği, belli bir süreç içindeki bilgi ve beceri gelişimini gösteren dosya olarak tanımlanabilir.
Portfolyo, bir çocuğun zaman içindeki gelişim ve öğrenmesini belgeleyen kanıtların düzenli ve amaçlı bir derlemesidir (McAfee ve Leong, 2012). Çocuğun kuvvetli yönlerine ve ne yapabildiğine odaklanır. Günlük sınıf etkinliklerinin doğal bir parçasıdır. Çocuğa çalışmalarına ilişkin ayrıntılı bir bakış açısı kazandırır.
Uygulanışına göre portfolyo çeşitleri; basılı ve dijital portfolyolar olmak üzere iki ana başlıkta incelenir. Basılı portfolyolar kendi içinde alt başlıklara ayrılmaktadır. Portfolyonun uygulanış çeşidine karar verirken kişinin hangi platformda iş üretiyor ve çalışıyorsa ona göre tercih yapması gerekmektedir.
Çok sayıda kampanya, reklam grubu ve anahtar kelimeyi bir arada gruplandıran yapay zeka destekli ve hedef odaklı bir teklif stratejisidir. Portföy teklifi stratejileri, Google Yapay Zeka'yı kullanarak teklifleri performans hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak şekilde ayarlar.
Portfolyo, öğrencinin kendi yaptığı her türlü çalışma ve dokümanı içeren, ”süreç gelişim dosyası”, ”tümel değerlendirme dosyası”, “bireysel gelişim dosyası”, ”ürün dosyası”, ”ürün seçki dosyası” gibi isimler verilebilen, öğrencinin süreç içindeki gelişimini gösteren dosyalardır.
Portföy, bir yatırımcının aynı veya farklı özelliklere sahip birden fazla yatırım aracına (nakit para, altın, döviz, vadeli mevduat, tahvil, hisse senedi ve hazine bonosu gibi mali mevduatlar) yatırım yapmak suretiyle oluşturduğu toplam değerdir.
Portfolyonuza kapak ve CV ekleyebilirsiniz. Hakkınızda birkaç cümlelik bilgilendirme yazısı ya da özgeçmiş yazısı de olabilir. Yaptığınız çalışmaların çıktısını aldıktan sonra şeffaf dosyalar içerisine yerleştirip dosyalayarak portfolyonuzu oluşturabilirsiniz.
Özetlemek gerekirse, portfolyo öğretmenlerin öğrencilere düzenli aralıklarla verilen geri dönütler yoluyla yardımcı olmalarını sağlayan bir kılavuz olarak düşünülebilir. Portfolyo Çalışmasının Amacı Nedir? - Öğrencilerin zaman içerisindeki gelişimini takip etmek.
Portfolyo; görsel ağırlıklı öğelerden oluşan, bugüne kadar üzerinde çalıştığınız alanlarda yarattığınız işleri, projeleri, başarılarınızı, yeteneklerinizi ve aynı zamanda çalışma tarzınızı yansıttığınız dosyadır. PDF, dosya, web sitesi, animasyon, video gibi farklı formatlarda hazırlanabilir.
Portfolyo sunumu; öğrencilerimizin eğitsel ve yaratıcı okul çalışmalarını, öğrenme biçimlerini bilgilerini kullanma durumunun süreç içinde nasıl aşamalar kaydettiğini gösteren bir değerlendirme yöntemidir.
Portfolyo tasarımı, renk, biçim, tipografi ve görsel kullanımına dayanan bir görsel iletişim yöntemidir. Mesleki ifade biçimlerine uygun olarak hazırlanan portfolyo belgelerinde öğrenciler eğitimlerini, becerilerini ve uzmanlıklarını görselleştirirler (Goldsby ve Fazal, 2001: 607-616; DiMarco, 2005).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri