C, D ve B12 vitaminleri ile demir, bakır, selenyum gibi minerallerden zengin olan balık ve diğer deniz mahsulleri meni hacmini artırırken sperm sağlığı ve kalitesini de olumlu yönde etkiler.
Bunlardan biri de B12 ve D vitamini eksikliği. İki vitaminin eksikliği de cinsel isteksizliğe neden oluyor.
B 12 vitamini eksikliğinin cinsel istek ve cinsel fonksiyon üzerine etkili olabileceğine dair çeşitli yayınlar bulunmaktadır. Ancak, bu konu da henüz yeteri bilgi yoktur. Diğer taraftan, B 12 vitamini özellikle erkeğin gençleştirilmesi amacıyla destek tedavisi olarak kullanılmaktadır.
Erkeklerde folik asit düzeyinin düşük olması sperm sağlığını bozarak spermlerin yumurtaya ulaşma ve yumurta ile etkileşime girme şansını önemli ölçüde düşürür.
İlgili 29 soru bulundu
C vitamini aynı zamanda, sperm üretmek için gerekli olan amino asitlerin yapı taşını oluşturuyor. Dolayısıyla bu tür meyveleri alışveriş listenize eklemekte fayda var. Ayrıca narenciye, brokoli, havuç ve muz da olumlu etkiler sağlıyor.
Maruz kalınan stres, sağlıksız beslenme tercihleri, sigara ve alkol kullanımı gibi çeşitlendirebileceğimiz birçok alışkanlık sperm kalitesinde düşüşe neden olabiliyor.
B12 vitamini (kobalamin), vücudun kan ve sinir hücrelerini sağlıklı tutma, DNA yapımına yardımcı olma, kemik yanı sıra saç, cilt ve tırnak sağlığını destekleme ve yorgun ya da zayıf hissetmeye neden olan megaloblastik aneminin önlenmesine yardımcı olur.
Erkeklerde cinselliği etkileyen bitkisel destekler arasında L-Arginin, L-Citrulline, Panax Ginseng, Çinko, Omega-3, Ginkgo Biloba gibi ürünler yer alıyor. Kadınlarda cinselliği etkileyen bitkisel desteklerde ise Evening Primrose Oil, menopozda Soya Lavonları, Black Cohosh gibi cinsel gücü artıran bitkiler yer alıyor.
B12 eksikliği genel olarak emilim bozuklukları, yetersiz ve dengesiz beslenme, omeprazol, glifor, metmorfin gibi ilaçların kullanımı ve mide ameliyatları sonrasında görülür. Yetersizlik durumunda B12 açısından zengin gıdaların tüketilmesi önerilir. B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.
Cinsel ilişki yaşamak isteyen çiftlerden, 30'lu yaşta olanlar haftada 2 kez, 40'lı yaştakiler haftada 1 kez, 50'li yaştakiler 15 günde bir kez, 60 ve üzeri yaş grubundakiler ise ayda bir kez ilişkiye girmeliler. Bunun dışında kendini zorlayanlar, nefes darlığı, kalp çarpıntısı problemleri ile karşılaşabilir.
B12 vitamininin miktarı testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir. 200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir. B12 testi sonucu ne kadar sürede sonuçlanır? B12 testi sonucu 4 saat içinde çıkmaktadır.
Günlük gereksinim: Erkek için 420 mg. B12 vitamini suda eriyen bir vitamin olmakla birlikte ısı derecesi arttıkça ve ısıtma süresi uzadıkça, kayıp oranı da artar. Beynin sinir ağını oluşturan hücrelerin büyümesinde ve onarımında önemli rol oynar.
Doğurganlık penceresi olarak da bilinen bu zaman aralığı normalde altı gün – yumurtlamadan beş gün öncesi ve yumurtlama günüdür. Spermin bir kadının üreme sisteminde 5 gün hayatta kalabilmesi ve yumurtanın ancak 12 ile 24 saat arasında döllenebilmesi nedeniyle bu aşama en verimli zaman olarak adlandırılır.
Folik asit: B grubu vitaminlerdendir. Eksikliğinde, sperm DNA hasarı ve hacminde azalma görülmüştür. Folik asit içeren besinler: kurubaklagiller, kuşkonmaz, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, muz, brokoli, fındık vb. B12 Vitamini: sperm sağlığı için önemli vitaminlerden biridir.
Sperm sayısını en çok etkileyen faktörlerin kirlilik, sigara kullanımı, yaş ve bazı sağlık problemleri olduğu belirtildi. Erkeklerin sperm sayısındaki düşüşe ilişkin binlerce araştırmanın incelendiği yeni bir çalışma, sperm kalitesini etkileyen en büyük risk faktörlerini ortaya koydu.
İstiridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu gibi yiyecekler hormonları tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır. Bu yiyeceklerin dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi cinsel isteği arttırmakta önemli rol oynamaktadır.
Örneğin; havuç, muz, kuşkonmaz, zencefil, sarımsak, hardal, kereviz, kişniş, safran, kekik ve biber gibi afrodizyaklar kadınlarda daha etkili olabiliyor. Erkeklerde etkileri daha fazla olan afrodizyaklar arasında ise istiridye, çam fıstığı, çikolata, fındık, fıstık, yumurta, Hindistan cevizi ve avokado sayılabiliyor.
Yani B vitaminlerinin eksikliği homosisteinemiye, dolayısıyla damar sertliğine neden olur! Araştırmacılar, B vitaminlerinin eksikliğinin kesinlikle suçlu olup olmadığı konusunda bir sonuca varamadıklarını eklerken, vitamin eksikliği, çalışmadaki riski “önemli ölçüde” artırdı.
Sinir sisteminin sağlığı, beyin işlevleri ve alyuvarların üretimi için önemlidir. İçerisinde bulunan kobalt minerali sebebiyle diğer adıyla Kobalamin olarak bilinen. B12 vitamini, en büyük ve yapısal bakımdan en karmaşık vitamindir.
1.000 mcg'ye kadar olan dozlar, her zaman gerekli olmasa da zararlı değildir. Aşırı miktarda B12 vitamini kullanımı ise baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, ishal, yorgunluk, ellerde ve ayaklarda karıncalanma hissi gibi yan etkilere yol açabilir. Vitamin B12, genellikle diğer vitaminlerle birlikte de alınabilir.
Günde 1 tablet tok karnına alınması önerilmektedir. Tableti yutulmamalı, dilaltında çözünmesini beklenmelidir.
Sperm hücreleri argininden zengin olduğundan, sperm sayısı az olan kişilerde arginin takviyesi ile sperm sayısınının arttığı gösterilmiştir. Et,nohut,somon balığı,fıstık,ceviz,susam,çukulata,kuru üzüm, mısır, badem, yumurta ve süt zengin arginin kaynaklarıdır.
Zencefil, karnabahar, ıspanak; İçerdiği çinko bakımından tüketilmesi özellikle tavsiye edilen bitkiler arasında yer almaktadır. Özellikle zencefilin sperm sayısını ve hızını artırdığı bilinmektedir. B6 vitamini içermesi nedeniyle karnabahar tüketimi önemlidir.
İdeal olarak önerilen her ilişkinin arasında 2-3 gün olması hem sperm kalitesini hem de cinsel yaşam arttırır. Çok sık ilişkiye girmek sperm sayısını bir miktar düşürecektir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin sık ilişkide bulunması istenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri