Baskılanmadığı durumlarda genital siğillere yol açan tipler, bulaşma sonrası ortalama 1 sene sonra belirti veriyor. Virüs belirti verse de vermese de vücutta olduğu için başka kişilere bulaştırma ihtimali bulunuyor. Dolayısıyla HPV virüsünün ne zaman ve kimden bulaştığı belirlenemiyor.
HPV ile enfekte olan hastalarda kuluçka süresi 2-6 ay kadar sürebilmektedir. Bazı hastalarda genital siğiller birkaç hafta içerisinde ortaya çıkarken bazı hastalarda ise yıllar sonra görülebilmektedir.
HPV virüsü belirtileri nelerdir? HPV virüsü hiçbir belirti vermeyebilir. En sık görülen belirti; virüs bulaştıktan 2-6 ay sonra ortaya çıkan siğillerdir.
Erkekte HPV
Erkeklerde hiçbir belirti göstermeksizin bulunabilir. Bu da bulaş riskini artırmasına sebep olmaktadır. Erkeklere de kadınlara benzer şekilde cinsel yolla bulaşır. Erkekler için de penis ve anüs kanseri başta olmak üzere bazı kanser türlerine sebep olabilir.
Ağrı yapmazlar ve kısmen serttirler. Erkeklerde siğiller penis, anüs, oral, baş ve boyun bölgelerinde kanser şüphesi sayılabilecek belirtiler gösterebilir. Bunlar; anüste kanama, ağrı, kaşıntı ve anüs çevresinde büyümüş lenf bezleri, peniste renk değişikliği, penis üzerinde doku büyümesi ve penis üstünde yaralar.
İlgili 21 soru bulundu
Erkeklerde genital bölgedeki ciltte siğil lezyonları varsa bulaştırıcıdır. Ama siğil yoksa hastalığı taşıyor olsa bile bulaştırıcılığı azalır. Virüs cinsel yolla bulaşır.
HPV penis, makat (anüs), ağız, boğaz, ses telleri ve akciğerleri enfekte edebilir; lezyonlar siğil şeklinde ortaya çıkabilir. Yüksek riskli HPV türleri kansere neden olabilir.
Bağışıklık sistemi zayıfladığında HPV ne yazık ki vücutta yeniden varlığını hissettirerek çeşitli semptomlara yol açabilir. HPV enfeksiyonları çoğunlukla kendiliğinden geçer ve herhangi bir HPV belirtisi ortaya çıkmaz.
Bu tarama rahim kanseri belirtileri fark edilmeden de yapılır. Bu tarama HPV-Pap Smear Testi olarak bilinir. HPV tanısı için bir kan testi yoktur. Tarama sırasında serviksten küçük bir hücre örneği alınır ve HPV açısından test edilir.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Ancak HPV Virüsü ile enfekte olmuş erkeklerin birçoğunda 3 ila 6 hafta içerisinde kondilomlar görülmektedir. Bu siğiller bazı kişilerde HPV-16 ve HPV-18 gibi yüksek riskli siğiller olurken bazı hastalarda ise HPV-6 ve HPV-11 gibi daha düşük riskli fakat genital siğile neden olan virüslerdir.
Siğil kaybolana kadar cinsel ilişkiye girilmemeli
Fakat bu %100 bir korunma sağlamayacaktır; çünkü prezervatifin örtmediği alanlara da hastalık bulaşabilir.
HPV, sperm veya tükürük gibi vücut sıvıları yoluyla değil, ciltten cilde temas yoluyla bulaşır.
Ancak bilinenin aksine Human Papilloma Virüsü, Hepatit B ya da HIV gibi cinsel birliktelikten ziyade cinsel temas yolu ile bulaşır ve bu nedenle bakire kızlarda da HPV görülebilir. HIV'den korunmak için kondom kullanmak yeterli olabilirken, HPV'den korunmak için kondom kullanmak yeterli olmamaktadır.
Siğil belirtileri nelerdir? Siğilin birçok tipi mevcuttur. En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir.
Virüs genellikle kişiye bulaştıktan 2 ay ile 6 yıl sonra kendini gösterir. Virüs kadında ve erkekte genital bölgede, anüste, ağızda sayılar ve boyları farklı olan siğillere neden olur. Bazı kişiler virüsü aldıktan kısa bir süre sonra belirtileri yaşarken bazıları ise senelerce herhangi bir belirti görmeyebilir.
Erkeklerin taşıyıcı olduğu, cinsel temas ile bulaşan ve kadınlarda rahim ağzı kanseriyle ölümcül sonuçları olan Human Papilloma Virüsü'ne (HPV) yakalanan her kadının, eşi tarafından aldatılmadığı belirtildi.
HPV enfeksiyonunu tam olarak anlamak ve bilmek mevcut durumunuzla baş etmenizi kolaylaştıracaktır. HPV enfeksiyonu olduğunuzu anlamanızın 2 yolu var: Birincisi genital siğil tanısı almanız gerekir; ikincisi smear testinizde anormal değişikliklerin olması veya HPV tarama testinizin pozitif olması gerekir.
HPV büyük oranda 2-3 yıl içerisinde vücuttan temizlenir. Ancak kimi zaman bu mümkün olmamakta ve vücutta kalıcı hale gelmektedir. Bu durumda da yıllar içerisinde hücrelerde oluşturduğu değişikliklere bağlı olarak kansere neden olabilmektedir.
Erkek Siğil
Fakat çok farklı tipleri olan bu virüs erkeklerde de iyi tedavi edilmezse penis, anüs, baş boyun ve oral bölgede kansere sebep olabilmektedir. HPV genelde genital bölgede siğillere ve siğillerin neden olduğu sağlık sorunlarına sebep olsa da , vücudun farklı bölgelerinde de görülebilir.
HPV virüsü en sık cinsel yolla bulaşır. Cinsel yolla bulaşması için tam bir cinsel ilişki zorunlu değildir. Virüs direk temas yoluyla da bulaşabilir. Hamile bir kadındaki HPV virüsü doğum sırasında bebeğe geçebilir.
HPV olması evliliğe engel değildir. Uygun şekilde tanı ve tedavi ile 1. yıldan sonra yaklaşık %70, 2 yılda ise %90 oranında HPV vücuttan temizlenir.
HPV tarama testinin yapılabilmesi için üroloji bölümüne gidilmesi gerekmektedir. Özel bir muayene şeklinde doktor işlem yapmaktadır. HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaşmaktadır. Nadir de olsa cinsel yol dışında da bulaşabilmektedir.
Genital HPV çok yaygındır. Cinsel yolla bulaşan en yaygın viral enfeksiyondur. Yaşam boyu HPV bulaşma ihtimalinin %80-85 arasında olduğu tahmin edilmektedir. HPV ile karşılaşma riski partner başına yaklaşık %15-25 olarak tahmin edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri