Timur'un ceddi Tumanay'ın beşinci göbekten Cengiz Han'ın da atası olduğu düşünülmektedir.
Gürkan lakabını kullanmasının sebebi ise Cengiz Han'ın soyundan gelen Saray Mülk Hanım ile evlendiğinden, Timurlular Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu Cengiz Han'ın soyundan gelen akrabaları olduğundan, bu hanedan tarafından kullanılmıştır.
Aslen Moğol Barulas kabilesinden olan Timur, Mâveraünnehir'de Çağataylar'dan bir kukla hanın yanında “bey” olarak iş başına geçtiği zaman (1370) gerçekte kendisi ve çevresi ile Türk halk ve devletini temsil ediyordu.
Timurlu hanedanının kurucusu olan Emîr Timur, 1336'da Semerkant'ta Keş (Şehrisebz) civarında Hoca Ilgar köyünde doğmuştur. Barlas boyuna mensup olan Timur'un babası Emîr Turagay annesi ise Tekina Hatun'dur.
Timurlu Devleti'nin kurucusu Emir Timur, 25 Şaban 736/ 8 Nisan 1366 tarihinde bugünkü Özbekistan'ın Keş (Şehr-i Sebz) bölgesinin civarında olan Hoca Ilgar köyünde dünyaya geldi (Aka, 2000: 3). Babası Barlas kabilesinin büyüğü Turgay, annesi ise Tekine Hatun'dur (İbn Arabşah,1818: 5).
İlgili 34 soru bulundu
Kaynaklarda Timur'un babasının adının Turagay, annesinin adının Tekira Hatun olduğu kaydedilmektedir. Çağatay ulusunu oluşturan Türk-Moğol kabilelerinden Barlaslar'ın reisi olan Turagay sadece kendi kabilesinde değil Tüm Çağatay ulusunda itibarlı bir bey idi.
Timur aslen Moğol'dur. Moğollar Cengiz Han'dan üç kuşak sonra Müslümanlaşmış ve Türklerle karışmıştı. Timur'un babası 1360 yılında ölmüş, onun yerine geçen amcası Hacı Barlas'da 1361'de öldürülmüştü.
Timur cihangirdi; İslam'ı yaymayı amaçlıyordu. Türk soyundandır ama eşinin Moğol prensesi olduğunu ileri sürerdi ki doğruydu. Cengiz Han soyunun devamı olduğunu ısrarla belirtmiş, bu yüzden de kendini emir ve küregen (gürgan) damat unvanlarıyla anmıştır. Timur, 35 yıllık hanlığı süresinde çok geniş fetihlerde bulundu.
1390 yılında Bayezid ile Alacahisar'da evlendi. Bayezid ile Timur arasındaki savaşta Timur'a kocası ile birlikte esir düşmüştür. Yıldırım Bayezid'ın 1403'teki ölümünden sonra Timur tarafından diğer tüm esirlerle birlikte serbest bırakılmıştır.
Timurlu hükümdarı Uluğ Bey'in Tārīkh-i arba' ulūs (Dört ulusun tarihi) adlı eserine ve bu eserden özetlenmiş Shajarat al-atrāk (Türklerin soyağacı) kaynaklarına göre, Timurlular, Yafes'in oğlu Türk'ün torunlarıydı. Şecere kayıtlarında "Türk" isimli karakter, yaygın bir şekilde "Türklerin Babası" olarak da anılırdı.
Moğolca Türkçe değildir. Dolayısıyla Moğollar Türk değildir. Türk, etnik dili Türkçe olan topluluklardır. Cengiz Handa Moğoldur.
Çağatay Hanlığı, Moğol hükümdarı Cengiz Han'ın oğullarından Çağatay Han'ın adını taşıyan Türkleşmiş Moğol devletidir.
Yapılan çalışmaların birçoğunda Timur, zalim, katil, barbar, kültür ve medeniyetten uzak, din ve inanç yönü zayıf bir hükümdar olarak tanıtılmıştır. Hâlbuki Timur, küçük yaşından itibaren memleketi Keş'te mutasavvıflarla tanışarak Ehl-i Sünnet Hanefî çizgisinde siyaset izleyen bir emirdir.
Timur İzmir boynundan yaralanmıştı ve o yara tek nüksetti. 1951 yılında İstanbul'da vefat etti. Kılıcı bir müzeye bağışlanmak üzere İzmir'e göndermek istedi ve eşiyle İstanbul valiliğine giderek teslim etti ama kılıcın son görüldüğü gün o gün oluyor."
Cengiz Han'ın soyu Çinlilerce Türklere dayandırılır. Bu Türkler ise bir bakıma Kök-Türkler'in devamıdır. Moğol tabirini tarihe tanıtan Cengiz Han olmuştur. Kendisinden önce Moğollar'a ne dendiği tam olarak belli değildir.
hayatı neredeyse savaş meydanında geçmiş ve tek bir savaş dahi kaybetmemiş timur, döneminde bilinen dünyanın yarısından fazlasına vassali yaptığı, vergiye tabii tuttuğu devletler ile hükmetmiştir.
Timur, Akkoyunlu Hükümdarı Kara Yülük Osman Bey ile Erzincan Emiri Mutahharten'i siyasi vaatler ile kendi safına çekti. I. Bayezid ise Mutahharten'e tekrar kendisine tâbi olmasını ve vergisini vermesini istedi.
Timur'un kendi tarihlerinde, Bayezid'e gayet saygılı ve iyi, padişahlara yaraşır bir şekilde yaklaştığı anlatılır. Fakat bizzat hükümdarın emrindeki bu tarihçilerin olumsuz bir şey yazmaları hiç de mümkün değildi.
beyazıt'ın cevabı: zamanın cihan sultanı olan timur-i köregen, sivas'a gelip yerleşmeyi, bizim tebrîz'e yöneldiğimize benzeterek tuhaf kıyaslamada bulunmuşsun. kaldı ki biz, kefe'den şirvan'a varıp, o ülkeye asker çıkarsak, kim mani olabilir?
Tarihçiler açısından bakıldığı zaman genel olarak Cengiz Han'ın Türk olduğu ifade edilir. Özellikle yaşadığı dönemde Cengizhan hem Moğolca hem de Türkçe konuşurdu. Ayrıca yapılan araştırmalar Cengiz Han'ın kendini tanıtırken, genelde Türk olduğunu söylediği dile getirilir.
aşıkpaşazâde de "... yezid'in mezarını buldı, sünüglerini (kemiklerini) çıkardı yakdı, mezarını necis toldırdı." diyerek anlatmaktadır bu olayı.
Barlaslar, Barlas Boyu veya Barlas Aşireti (Çağatayca/Farsça: برلاس - Barlās; Berlas veya Birlas) Orta Asya'da bulunan Türk veya Türkleşmiş, Moğol (Karaunas) göçebe konfederasyonu ve Büyük Timur İmparatorluğu'nun yönetici boyu.
Timur müslüman olmasına rağmen Arap alfabesini yasaklamış, onun yerine Uygur alfabesi kullanmıştır. Timur'un beşinci göbekten...
Savaşın nedeni, Timur'un Çin Seferi öncesi Anadolu işgal etmek istemesidir. Timur'un techizat ve askeri güç bakımından üstün olması ve Anadolu Beylerinin Osmanlıya ihanet etmesi sonunda savaşı Timur kazandı. Anadolu birliği bu savaşla birlikte ortadan kalktı. Osmanlı fetret dönemine girdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri