Mesane içine verilen bu kemoterapi mesane kanserinin tekrarlama riskini azaltır. Sonda genellikle ameliyattan 1 gün sonra çıkarılır. Eğer mesane içinde kesilen alanlar fazlaysa veya derin kazımalar yapılmışsa sondanın çekilme süresi 3 güne kadar uzayabilir. Hastalar genellikle hastanede 1 gün kalırlar.
İlk adım idrar torbasındaki sarkmış bölümlerin serbestleştirilip çıkarılmasıdır. Lokal anestezi ile 20 dakika süren ameliyat sonrasında hastalar aynı gün taburcu edilebilirler. Kanama riski yüksek olan hastalarda genel anestezi tercih edilir.
Mesanenin kan damarlarının bir kısmı bağlanır. Daha sonra prostat etrafındaki dokular kibar bir şekilde ayrıştırılır. En sonunda prostatın önündeki idrar kanalları da kesilerek mesane bir torbanın içine alınır. Hastaya yapay mesane yapılırsa ameliyat yaklaşık 8 saat sürer.
Mesane TUR ameliyatı ya da halk arasında bilinen adıyla kapalı mesane tümörü ameliyatı, mesane içindeki tümörün rezektoskop adı verilen özel bir alet ile kesilerek dışarı çıkarılması işlemidir. İşlem sırasında yarım ay şeklindeki bir telden elektrik akımı geçirilir.
İlgili 23 soru bulundu
Hem Açık, hem de birçok Robotik ya da Laparoskopik cerrahi ile gerçekleştirilen mesane kanserinde mesanenin çıkartılması yani “sistektomi” ameliyatından sonra erkek hastalardaki en önemli sorun, cinsel fonksiyonun tümüyle kaybedilmesidir.
Suyun yara yerlerine ya da sondaya temasında bir sakınca yoktur. Sadece banyonuzdan sonra ameliyat deliklerini kurulamanızı öneririz. Özellikle barsak hareketliğinin hızla yerine gelemeyeceğini akılda tutarak ameliyat sonrası 3-4 gün süre ile ağır gıdaları yemekten ve gaz yapıcı içecekleri içmekten kaçınınız.
Sık tekrarlayan ve BCG'ye yanıt vermeyen birinci evre mesane kanserlerinde mesanenin çıkartılması yani Radikal Sistektomi ameliyatı yapılmalıdır. Evre 2 ve Evre 3 mesane kanserlerine ilk tanı konulduğunda yüzde 30'u mesanenin adale tabakasına geçmiş kanseridir.
Major bir cerrahi olduğu için büyük komplikasyonlar ve ölüm riski de bulunmaktadır ancak bu risk hastalığın tedavisiz bırakılmasından çok daha düşük düzeydedir. Düşük evreli mesane kanserinde uygulanan endoskopik cerrahiler ise az riskli ameliyatlar olarak sayılabilir.
Mesanenin alınması bazen kanser dışı nedenlerden dolayı da gerekebilir. Örneğin mesane tüberkülozu gibi enfeksiyonlar, beyin ya da omurilik yaralanmalarına bağlı idrar kesesinin hacminin aşırı derecede azaldığı durumlarda mesanenin alınması gerekebilir.
Genellikle lokalize mesane tümörleri için uygulanan kapalı yöntem ameliyat 1,5-2 saat sürer. Açık yöntemle uygulanan ameliyat ise 4-6 saat sürer.
Bu ameliyatta mesane, prostat, alt idrar yollarının bir kısmı, meni keseleri ve civardaki büyük damarlarının etrafındaki lenf dokuları çıkarılır. Eksiksiz yapıldığı takdirde 6-8 saat süren bir operasyondur. Ameliyat sonrası hasta gerekirse yoğun bakımda tutulabilir ve sonra odasına alınır.
Mesane tümörlerinin %10 gibi bir kısmı iyi huyludur. Kötü huylu mesane tümörü görülme ihtimali mesane tümörü teşhisinde oldukça fazladır. Bunun tespiti için ürolog ile görüşerek gerekli testlerin ve tetkiklerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Sonda ne zaman çıkar? Sonda, genellikle ameliyattan sonraki ilk 24 saat içinde çıkartılır.
Kadınların problemlerinden birisi olan İdrar Kesesi Sarkması (Sistosel ), Sistosel onarımı ameliyatı son derece kolay ve risksiz bir ameliyattır.
Mesane Alındıktan Sonra İdrar Nasıl Yapılır? En sık kullanılan yöntem "İleal konduit"dir. İki idrar borucuğu (üreterler) 12-15 cm'lik bir ince bağırsak parçasının bir ucuna bağlanır, bağırsak parçasının diğer ucu da karın cildine bağlanır.
Erken teşhis edildiği takdirde iyileşme oranı yüksek bir kanser türü olan mesane kanseri yıllar içinde tekrar nüksedebilir. Tedavi seçenekleri arasında biyolojik tedavi, radyoterapi, kemoterapi ve immunoterapi gibi alternatifler yer alır.
Mesane tümörü idrar kesesinde oluşan tüm iyi ve kötü huylu “ur”lara verilen addır. Erkeklerde, kadınlara oranla 4 kat fazla görülen mesane tümörünün % 90'ı kötü huyludur ve geri kalan % 10'luk kısmını iyi huylu tümörler oluşturur. Kadınlarda mesane tümörü daha kötü seyirli olma eğilimindedir.
Mesane Tümörü Nasıl Yayılır? Mesane kanseri genellikle direkt olarak çevre dokulara yayılma eğilimindedir. Yüzeyel mukoza dediğimiz tabakayı tutar, tuttuktan sonra tanı konmadığı takdirde yavaş yavaş ilerleyecektir. Daha sonra kas dokusuna buradan da mesane yani idrar kesesinin içerisindeki lenf bezlerine geçecektir.
Mesanenin tamamen çıkarılmasından sonra üretra, üreter ve pyelum denen ürotelyal alanda kanser tekrar ortaya çıkabilir. Ürotelyal alandaki nüksler en sık operasyondan sonraki ilk 3 yılda ortaya çıkar.
Kasıkta ve kasığın üst bölgesinde ağrı Sık sık idrara çıkma. Acil idrar yapma ihtiyacı
Özet olarak; Mesane kanseri üriner sistemin sık görülen kanserlerindendir. Kanserin evresine göre tedavi yapılır. Kanser mesane içerisinde ve tamamen alınabiliyorsa TUR-T ameliyatı ile tamamen çıkartılır. Eğer patolojik incelemede mesane kasına ilerleme yoksa uygun vakalarda mesane içine kemoterapi ilaçları verilir.
Sıklıkla mesane tümörlerinin takip ve tedavisinde kullanılmakla birlikte idrar yolundan olan kanamaların araştırılması, tekrar idrar yolu enfeksiyonlarında sebebi bulabilmek içinde uygulanmaktadır. Bu işlem esnasında şüpheli görülen alanlardan özel aletlerle parçalar alınarak patolojik tanı da konulabilmektedir.
Bol meyve, sebze ve tam tahıl içeren gıdalar alın veya tersine kırmızı ve işlenmiş etleri, şekerli içecekleri ve yüksek oranda işlenmiş yiyecekleri sınırlayın ve bunlardan kaçınan sağlıklı bir beslenme düzeni planlayın. Alkol içmemek en iyisidir. İçki içiyorsanız, bunun miktarını olabildiğince sınırlayın.
Kitle ameliyatı kaç saat sürer? Memedeki bir kitleyi çıkartmak için lokal ya da genel anestezi altında kitleyi çıkartmak, ortalama 20-30 dakika içerisinde kitle çıkartılır. Hasta aynı gün taburcu edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri