Pizza (İtalyanca: [ˈpittsa], Napoliten: [ˈpittsə]), domates, peynir ve genellikle çeşitli diğer malzemelerle (hamsi, mantar, soğan, zeytin, ananas, et vb.) yenen bir yemektir. Üstü genellikle yuvarlak, düz bir mayalı buğday bazlı hamur tabanından oluşan İtalyan kökenli bir yemektir.
PİZZANIN ANAVATANI
Pizza savaş yıllarında yapılarak bulunmuş bir İtalyan yemeğidir. Anavatanı İtalya olan pizzanın pek çok farklı çeşitleri de vardır. Örneğin domates sosu ve mozzarella ile yapılan pizzanın Napoli'de ortaya çıktığı bilinmektedir.
Roma ve Milano'dan sonra İtalya'nın 3. büyük şehri Napoli. Pizzanın doğduğu yer olarak biliniyor.
Pizza denilince akla ilk gelen ülke şüphesiz İtalya'dır.
Türkiye ABD'de Peperonili pizza adıyla bildiğimiz İtalya'da Pizza Alla Diavola olarak bilinen pizzanın üstünde domates sosu, yarım bardak rendelenmiş mozzarella, 25 gr rendelenmiş peynir (grana veya parmigiano), 100-150 gr ventricina veya soppressata calabrese çeşidinden dilimlenmiş salam ve 2 kaşık sızma zeytinyağı ...
İlgili 20 soru bulundu
yenen bir yemektir. Üstü genellikle yuvarlak, düz bir mayalı buğday bazlı hamur tabanından oluşan İtalyan kökenli bir yemektir.
pizzayı italyanların bulduğu düşünülür ancak pizzanın kökeni daha da eskilere inmektedir. babilliler, israilliler, mısırlılar ve diğer eski orta doğu halklarının toprak fırınlarda pişirdikleri mayasız yassı ekmekleri yedikleri biliniyor.
2005 yılında dünyanın en büyük dikdörtgen pizza rekoru Iowa Falls, Iowa'ya aittir. Pizza restoran sahibi Bill Bahr ve 200 yardımcıdan oluşan bir ekip, 1850kg peynir, 320kg domates sosu ve 9.500 dilim midyeden oluşan, 129 X 98,6 metrelik pizzayı yarattı.
şu anda doğru okunuşu türkçe için pizza italyanca için pitzadır.
Kuşkusuz pizza denilince akla gelen ilk ülke İtalya oluyor. İtalya'nın Napoli şehri de bu unvanı haklı çıkaracak lezzette pizzalar yapıyor. Dünyaca ünlü pizzaları üreten Napoli'de bulunan Pizzeria Gino Sorbillo, lezzetli pizzaların değişmez adresi.
İşi Kanada'da öğrenen Abbas Türker'in ilk şubesini İzmir'de açtığı Pizza Pizza, özellikle Anadolu'da çok yaygın.
Pizza, aslında mozzarella peyniri ve domatesin birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüz yıllarca tüketilmiş. Dünya çapında bir üne kavuşmasının hikayesi ise, 1889 yılında Kraliçe Margherita'nın mozzarella peyniri, domates ve fesleğen ile süslenmiş pizzayı tatması ile başlamış.
1830: Napoli'de, Port'Alba adı altında dünyanın ilk pizzacısı açıldı. 1889: Napolili şef Raffaele Esposito domates, mozarella ve fesleğenden oluşan kırmızı, beyaz ve yeşil renkli pizza hazırladı; ki bu pizza Kraliçe Margherita Teresa Giovanna'yı onurlandırılmak için kendisine sunuldu.
Bilinen ilk pizzacı, 1738'de bir seyyar satıcı olarak kurulan Antica Pizzeria Port'Alba, 1830'da Napoli şehir merkezinde Via Port'Alba 18'de açılır. Restoran, volkanik Vezüv Yanardağı'ndan gelen lavlarla kaplı bir fırında odun ateşinde pizzalar pişirmeye başlar.
Dünyada, yemek isimleriyle bu kadar bütünleşen ve adından söz ettiren İtalya'dan başka bir ülke yok gibidir. Pizza, spagetti, tiramisu, mozzarella, parmesan, cappucino denince nedense aklımıza hep İtalya gelir.
"Okonomi" - Neyi istersen?, "Yaki" ise - Pişirmek anlamına gelmektedir. Buradan anlaşılacağı üzere Okonomiyaki istenilen her türlü malzeme ile pişirilebilen bir çeşit Japon pizzasıdır.
Sizlere nam-ı diğer "gerçek" İtalyan pizzasının yani Neapolitan pizzanın tarifini sunuyorum. Gerçek İtalyan pizzasının kenarları kalın (çıtır çıtır) ve içi hava ile doludur. Ortası ise daha kenarlarına göre daha incedir. İtalyan pizzası, Amerikan pizzasına göre çok daha hafiftir, midenizi rahatsız etmez.
İnce hamurdan pizza değil, lahmacun olur
“Gerçek pizzanın kalitesi margaritadan anlaşılır. Çok kaliteli buğdaydan elde edilmiş un, asla ince olmayan, doğru ısıda pişirilmiş bir hamur; çok lezzetli domates, kekik, kaliteli zeytinyağından sos ve iyi bir mozzarella peyniri. Pizza budur!
Batılılar için 'Turkish Pizza' yani Türk Pizzasıolarak bilinen lahmacun, ince çıtır hamurun üzerine konan baharatlıve kıymalıkarışımdan meydana geliyor. Sunum sırasındaysa arasına belirli yeşillikler ve garnitürler ekleniyor. Bu garnitürler, bölgelere göre çeşitlilik gösteriyor.
Yemeksepeti verilere göre pizza Türkiye'nin en önemli ev dışı tüketim kültürlerinden biri olmuş durumda. Öyle ki, Türkiye'de tam 17 bin çeşit pizza üretiliyor. Bununla birlikte Türkler en çok mantarlı pizzayı severken, pizzayı kışın daha çok tüketiyor ve derbilerin olmazsa olmazı olarak görüyor.
Türkiye'de 65 adet KFC 65, 41 adet de Pizza Hut restoranı bulunuyor.
Pizza Türkiye'ye ilk ne zaman geldi? İlk olarak takvimler 80'lerin sonunu gösterdiğinde yabancı menşeili bir pizza dükkanı 1989 yılında Türkiye'nin büyük şehirlerinde birkaç pizzacı dükkanı açtı ve ülkemiz pizza ile tanıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri