Kronik prostat iltihabı tedavisinde genellikle antibiyotik kullanılır. Ortalama 4-6 hafta boyunca bu antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Oral yolla alınan antibiyotiklerle akut bakteriyel prostatitin iyileşme oranı yüksek olmasına rağmen, bir kısım hasta daha sonra kronik bakteriyel prostatit geliştirebilir.
İdrar yaparken yanma, zorlanma, sık idrara çıkma ve genital bölgede (özellikle makata yakın kısımlarda) ağrı başlıca şikayetlerdir. Uzun sureli (4-6 hafta) antibiyotik tedavisi gerektirir.
Burada akut prostatitte özellikle boşalma da hatta idrar yapmada ağrı duyuyor , boşalma süresini etkiliyor ve ateş yapıyor. Ciddi olarak üzerinde durulması gereken bir sorun. Burada tanı kolaylıkla konuyor ve üreyen bakteriye göre antibiyotik tedavisi ile iltihap tedavi ediliyor.
Prostat iltihabı (prostatit) prostat bezinin iltihaplanarak şişmesine denir. Hasta için ağrılı bir süreç olabilir ancak genellikle sonunda iyileşir.
Kronik Bakteriyel Prostatit
Tedavisi bir süre sonra yetersiz olmakta ama hastanın yakınmaları kendiliğinden belirgin şekilde azalmaktadır. Sadece yılda birkaç kez olan alevlenmeler ile devam etmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Kronik prostat iltihabı tedavisinde genellikle antibiyotik kullanılır. Ortalama 4-6 hafta boyunca bu antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Oral yolla alınan antibiyotiklerle akut bakteriyel prostatitin iyileşme oranı yüksek olmasına rağmen, bir kısım hasta daha sonra kronik bakteriyel prostatit geliştirebilir.
Bu durumda ilk aşamada uygulanmak için en uygun antibiyotikler trimetoprim-sulfametoksazol ve kinolonlardır (norfloksasin, ofloksasin, siprofloksasin ve levofloksasin). İkinci tercih ise tetrasiklinler ve makrolidlerdir. En az 2-4 haftalık tedavi sonrası faydası ortaya çıkmaktadır.
Tedavisi öncelikle damar yoluyla antibiyotik tedavisi ve sonrasında da 2-4 hafta süreyle ağızdan antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Nadiren prostat dokusunda abse oluşabilmektedir, bu durumda abse cerrahi ile drene edilmelidir.
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
Prostatit sık idrara gitme, idrar esnasında zorlanma ve yanma, ağrı gibi şikayetlere neden olduğundan günlük hayatı son derece yakından ilgilendiren bir sorundur. Toplumdaki erkeklerin yaklaşık %5 ila %10'unda prostat iltihabı gözlenebilir.
Trimetoprim-sülfa (Bactrim), siprofloksasin (Cipro) ve levofloksasin (Levaquin) gibi antibiyotikler kronik bakteriyel prostatit tedavisinde kullanılılan en sık ajanlardır. Antibiyotiklerin prostata difüzyonu zor olduğundan, genellikle 4-6 hafta gibi uzun süreli ve yüksek dozda verilmelidir.
Prostat hastalığı olan erkeklerin merak ettikleri bir diğer konu ise cinsel ilişkiye girip giremeyecekleridir. Prostatın herhangi bir hastalığı (prostat kanseri, prostat büyümesi, prostatit) cinsel ilişkiye girmek için engel değildir.
Prostatit kanser hücresi taşımaz, iyi huyludur ve kanser riskinizi arttırmaz. Prostatitten kaynaklanan iltihaplanma bazen kandaki prostata özgü antijenlerin(PSA) seviyesini yükseltebilir. Yapılacak farklı testler kanserden bağımsız olarak, yüksek PSA sevilerine neyin neden olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir.
Prostat bezindeki enfeksiyon ilerlemeye devam ederek sperm kanallarını enfekte edebilir ve epididimit adı verilen duruma yol açabilir. Prostat bezi içinde biriken iltihap sıvısı apseye yol açabilir. Prostat bezi veya sperm kanallarının enfeksiyon nedeniyle tahrip olması sonucu kısırlık görülebilir.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
İyi huylu prostat büyümesi olan hastalara sıcak su uygulaması iyi gelebilir. Sıcak banyo, göbek altına ya da sıcak su torbası üzerine oturmak fayda sağlayabilir.
Bu nedenle limon, böbreklerin ve karaciğerin fonksiyonlarını artırarak vücudun doğal olarak arınmasına yardımcı olur. Flanovoidler açısından zengin olan limon, prostat sağlığını destekler. Anti-enflamatuar etkileri sayesinde prostatta kanserli hücrelerin üretimini yavaşlatır ve prostat kanserini önlemeye yardımcı olur.
Yeşil çay içinde bulunan polifenoller, PSA düzeylerini önemli derecede azaltmaktadır. Günde 3 fincan yeşil çay tüketen erkeklerde prostat kanseri riski azalır. Araştırmalar; yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri baskıladığını ve apopitozis adı verilen programlı hücre ölümünü tetiklediğini vurgulamaktadır.
Prostat sağlığının korunması için dengeli bir beslenme düzenine ek olarak iyi bir sıvı tüketim rutini oluşturmalısınız.
Prostatit cinsel temas ile eşime geçer mi? Hayır. Prostatit cinsel temas ile bulaşan bir hastalık değildir.
Sık idrara çıkma, ani sıkışma hissi, idrar yaparken yanma ve zorlanma, titreme, yüksek ateş ve halsizlik gibi bulgularla kendini belli eder. Bu hastalarda yapılacak olan tüm idrar tahlilinde iltihap hücrelerinin gözükmesi ve prostat muayenesinde prostatın sıcak ve ödemli olması tanı koydurucudur.
Prostat kesin çözüm tedavisi yada prostat büyümesi için kesin çözüm olarak Prostatın kapalı endoskopik tedavisi(Transüretral Rezeksiyonu-TUR-P) halen altın standart olarak kullanılan seçeneklerden biridir.
Kronik Prostatit
Parasetamol veya İbuprofen gibi ağrı kesiciler ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. İdrara çıkma ile ilgili sorunlarınız varsa, Tamsulosin gibi alfa bloker adı verilen bir ilaç da verilebilir; Bunlar prostat bezindeki kasları ve mesanenin tabanını gevşetmeye yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri