19-40 yaş arası erkekler için hesaplanmış free testosteron alt sınırı olarak 70 pg/ml (242.7 pmol/L) önerilmiştir. Total testosteron ölçümü olarak da 300-1000 ng/dl (10-35 nmol/L) arası normal kabul edilmiş ve < 230 ng/ml (8 nmol/L) ise testosteron düşüklüğü vardır veya hipogonadizm vardır olarak kabul edilmiştir.
Testosteron hormonu kaç olmalı? Normal koşullarda erkeklik hormonu olarak adlandırılan bu hormon, 300-1200 NG/dl gibi bir değer oluşturmalıdır. Kan ölçümleri gerçekleştirilmesi ile birlikte elde edilen değerler bu sınırlar arasında görülürse, normal bir sonuç çıktığı kabul edilir.
Bu test, cinsel dürtü (libido), kemik kütlesi, yağ dağılımı, kas kütlesi, kırmızı kan hücrelerinin ve sperm üretiminin düzenlenmesinden sorumlu faktörlerden biri olan vücuttaki toplam testosteron seviyesinin ölçülmesini sağlar.
Total testosteron: Kandaki testosteronun büyük bir kısmı proteinlere bağlanır. Bu proteinler albümin ve seks hormonu bağlayan globülin denen proteinlerdir (SHBG). Serbest testosteron: Hormonun proteinlere bağlı olmayan kısmı serbest hormon olarak bilinir.
Testosteron Düşüklüğü Nedenleri
Yaşın ilerlemesi (30 yaşından itibaren testosteron seviyesinde kademeli bir düşüş meydana gelir) Testislere alınan travma, testisleri etkileyen enfeksiyonlar. İnmemiş testis. Kanser tedavisi kapsamında radyasyona ve/veya kemoterapiye maruz kalınması
İlgili 23 soru bulundu
Kemik erimesi, Fiziksel veya çalışma performansında azalma, Motivasyonda, kendine güvende azalma, Ateş basması ve terleme bulunur.
Testosteron üretimi her iki cinsiyette de yaşla birlikte azalır ve erkeklerde düşük testosteron olarak bilinen duruma yol açar. Düşük testosteron seviyeleri cinsel dürtüde azalma, erektil disfonksiyon, yorgunluk ve depresyon gibi semptomlara neden olabilir.
Serbest androjen indeksi (normal: %0,5–7,3) total testos- teron nmol/l ÷ SHBG nmol/l × 100 şeklinde hesaplandı.
Testosteron, cilde uygulanan bir jel veya yama, kasa enjeksiyon , yanağa yerleştirilen tablet veya ağızdan alınan tablet olarak kullanılabilir. Testosteronun yaygın yan etkileri arasında akne, ödem ve erkeklerde meme büyümesi yer alır.
Vitamin ve Mineral Takviyeler Alın. Belirli vitaminler ve mineraller testosteron seviyesini artırmada faydalı olabilir. Bir çalışmada, çinko ve B vitamini takviyelerinin sperm kalitesini %74 arttırdığı görülmüştür. Çinko alınımı çinko eksikliği olanlarda testosteronu artırır.
Bu nedenle testosteron düşüklüğü için hormon tedavisi önerilmez. Ancak testislerdeki hormon salınımını artıran ilaçlar ile östrojen hormon dengesini düzenleyen ilaçlar kullanılabilir. Bu tedavi ile testosteron değeri yükselir ve sperm üretimi artar.
Erkeklik hormonu seviyelerinde herhangi bir problemin mevcut olup olmadığının tespit edilebilmesi için bir üroloji uzmanına danışılmalıdır. Teşhis aşamasında tıbbi geçmiş, fiziksel inceleme, erkeklik hormonu seviyesinin ölçümü, hormon seviyelerinin ölçümü ve hipofiz bezinin kontrolü için MR istenebilir.
– ST düzeyi için alt sınır 65 pg/ml (225 pmol/lt) kabul edilmektedir. – Biyoavailable testosteron için önerilen bir sınır değer yoktur.
Hormon testleri kan ölçümü bazlı olduğu için aç karnına yaptırılması gerekmektedir. Bunun nedeni ise dışarıdan alınan besin maddelerinin vücuttaki düzenlenmesinden sorumlu düzeyleri etkileyebileceği şeklinde açıklanmaktadır. Dolayısıyla herhangi bir şey yemeden aç karnına hormon testi yapılmaktadır.
Cinsel arzuda azalma, sertleşme problemi, halsizlik, saf kas kütlesinin azalması, huzursuzluk veya depresyon gibi klinik belirtiler ile kendisini gösterebilen testosteron eksikliği belirtileri varlığında uzman üroloji hekimlerinden destek alınması önerilir.
Testosteron seviyesini düşüren başlıca ilaçlar: Kemoterapi ve radyoterapi, Metastatik prostat kanserinde kullanılan hormonlar, Steroidler, Morfin, Ketakanazol, Smetidin, bazı anti depresanlar ve anabolik steroidlerdir.
Steroid yapıdaki hormonlar bezlerle salgılanırlar. Bu hormonlarda da en çok bilinenleri androjen hormonudur. Androjen hormonu diye bilinen hormon her iki cinste de bulunan ve yoğun olarak böbrek üstü kabuğundan salgılanan erkeklik hormonudur. Erkeklik hormonunun ürettiği testosteron saçların dökülmesine neden olur.
Kas ve kemik sağlığı: Testosteron, kas kütlesinin gelişiminde ve korunmasında önemli bir rol oynar. Kas protein sentezini artırır ve kas gücünü destekler. Ayrıca testosteron, kemik yoğunluğunun korunmasında da önemlidir ve kemik sağlığını etkiler.
Kişide testosteron ölçümü mutlaka aç karnına ve serum testosteron seviyesinin en fazla olduğu sabah saatlerinde bakılmalıdır. Testosteron düzeyi ve bu hormonun salınmasını kontrol eden LH hormonunun seviyesi birlikte ölçülür ve en az iki defa kontrol edilir.
Androjen Yüksekliği Ne Anlama Gelir? Androjen hormon grubunda görülen yükseliş, kadınlarda seste kalınlaşma, amenore olarak tanımlanan adet görememe, erkek tipi saç dökülmesi, kol ve bacak kaslarında artış, klitoriste büyüme gibi sorunlara yol açar.
Kıllanma için androjen seviyelerini azaltan ilaçlar kullanılabilir.Spironolakton,finasterid bunlardan en çok kullanılanlarıdır. Eğer hasta çocuk olmamasından şikayetçiyse yumurtlamayı uyarıcı ilaçlarla kısırlık tedavisi başlanabilir.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır.
Testosteron Seviyesi Nasıl Öğrenilir? Kan testosteron düzeyi 40 yaş üstündeki erkeklerde yılda en az bir kez ölçülmelidir. Belirgin yakınması olanlarda ya da testosteron tedavisi alanlarda bu süre kısaltılabilir. Testosteron düzeyi, kandan yapılan bir tetkikle anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri