Özellikle diyabet hastası olan kişiler kan şekeri düzeylerini sık sık kontrol ettirmeleri gerekir. Çünkü kan şekeri düşüklüğü çeşitli sorunları beraberinde getirir. Bunlardan biri de baş dönmesidir.
Özellikle kan şekeri düşmesine bağlı olarak oluşan baş dönmelerini de sıklıkla başvurulur. Bir bardak ılık suyun içerisine 1 tatlı kaşığı bal eklenerek içilebilir. Bu şekilde kan şekeri düzene girecek ve baş dönmeleri engellenecektir. Nane baş dönmelerini büyük ölçüde durduran önemli bir doğal antibiyotiktir.
Baş dönmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında iç kulak problemleri (örneğin, vertigo), denge bozuklukları, migren, düşük tansiyon, yüksek tansiyon, iç kulak iltihabı, anemi, stres, kaygı veya bazı ilaçların yan etkileri bulunabilir.
Kişide glikoz düzeyinin fazla düşük çıkması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Kan şekeri düşmesi durumunda göz kararır, baş dönebilir, bilinç kayıpları yaşanabilir. Ayrıca bayılma atakları, halsizlik, titreme gibi belirtiler de kan şekerinin düşmesi durumunda karşılaşılabilecek diğer belirtiler arasındadır.
İlgili 21 soru bulundu
Diyabet vakalarında görülen artış, kalp damar hastalıklarındaki artışı da beraberinde getirir. Bu etkileşim sonucunda diyabet hastalarının ölüm nedenleri arasında ilk sırada kardiyolojik rahatsızlıklar bulunur. Diyabet, başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiler.
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.
Kan şekerindeki dengesizlik nedeniyle oluşan diyabetin tipik belirtileri çok su içmek, çok acıkmak, sık idrara çıkmaktır. Ayrıca iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, kaşıntı, inatçı enfeksiyonlar ve başka birçok bulgu şeker hastalığının belirtileri olabilir.
Bu durum genellikle şeker hastalarında görülür. Ancak, insülin direnci günümüzde artık birçok insanda var ve sürekli yemek yenmediği sürece baş dönmesi, denge kaybı, halsizlik, başağrısı ve dikkat dağınıklığına neden oluyor.
Baş Dönmesinin 10 Nedeni
Baş dönmesi iç kulakta ki sorunlar, vertigo, migren, enfeksiyon, yaralanma, tansiyon, stres, yorgunluk, uzun süre susuz kalmak, anemi, kan şekeri, beyin sarsıntısı alkol ve fazla egzersiz gibi nedenlerden kaynaklanır.
Baş dönmesi, yorgunluk ve beyin sisi ile birlikte D vitamini eksikliğinin yaygın bir belirtisidir. Sürekli başınız dönüyorsa D vitamini seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Yetersiz D vitamini kan basıncının ve sıvı dengesinin korunmasında rol oynadığı için baş dönmesine neden olabilir.
Özellikle aniden ayağa kalktığınızda başınız dönüyorsa bu vücudunuzdaki su eksikliğiyle ilgili olabilir. Bol miktarda su içmek çok önemlidir. Baş dönmesi sorunundan kurtulmanıza yardımcı olur.
Beslenme düzeninize tam tahıllar, baklagiller, lif açısından zengin meyve ve sebzeler ekleyin. Kan şekerini dengeleyen besinlere önem verin: Bu besinler lif açısından zengin olan yulaf, Brüksel lahanası, bezelye, brokoli, avokado, enginar, mercimek.
Baş ve karın ağrısı, solukluk, bulanık görmeye başlama, konuşma zorluğu, uyuşukluk, terleme, taşikardi (kalp atım hızının artması) orta şiddetteki hipoglisemiye işaret ederken, ağır hipoglisemide şeker düzeyi 50 mg/dl'nin çok daha altına düşer ve beynin şekersiz kalması sonucunda bilinç kaybı oluşabilir.
Tip 2 diyabet genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülen diyabet tipidir. Pankreasın yeterli miktarda insülin salgılayamaması veya salgılanan insülinin yeterli derecede kullanılmaması nedeniyle kan şekerinin yükselmesi durumudur. Bu tip diyabetiklerde rahatsızlık uzun yıllar klinik olarak belirti vermeyebilir.
İnsülin direncinin tanısı için açken yapılan kan şekeri ve insülin testi belirleyicidir. Gerekli durumlarda “Şeker yükleme testi” ile kan şekeri ile insülin değerlerinin değişimine bakarak değerlendirme yapılabilir.
Diyabet hastalığının başlangıcı kabul edilen pre-diyabet (gizli şeker) önlenebilir bir sorun olmakla birlikte, araştırmalar Türkiye'de, her 3 kişiden 1'inin pre-diyabet hastası olduğunu göstermektedir.
Çocuklarda yaş ilerledikçe kan şekeri aralığı değişiklik gösterir. 2-8 yaş arası çocuklarda açlık kan şekeri 80-160 mg/dl iken 8 yaş üzeri çocuklarda 80-130 mg/dl'dir. Çocuklarda tokluk kan şekerinin normal aralığı ise 2-8 yaş arası 110-190 mg/dl iken 8 yaş üzeri 110-170 mg/dl'dir.
Gaz Yapan Besinler
Laktoz veya süt şekeri de bazı kişilerde gaza neden olabilir. Süt ve ürünleri tüketimi sonrası gaz sorunu artıyorsa vücutta, laktozu ayırması beklenen laktaz enzimi yeterince üretilmiyor olabilir. Fruktoz gibi normal şekerlerin de sindirim zorluğu oluşturarak gaz oluşumunu artırabildiği bilinir.
Şeker hastalığı ömür boyu tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır. Şeker hastalığında yapılan tedavi yöntemlerinin amacı, kan şekeri seviyesinin normal sayılan sınırlar içerisinde kalmasını sağlamaktır.
Canan Karatay: Ekmek şeker hastaları için zehirdir!
Düzenli olarak limonlu su tüketmek obezite riskini azalttığı için dolaylı olarak kalp ve damar hastalıkları için de önleyici etkiye sahiptir. Yapılan çalışmalara göre limonlu su tüketmek insülin seviyesini de düşürerek Tip 2 diyabet oluşumu önlemeye yardımcı olur.
Diyabet Hastaları Evde Kan Şekeri Ölçme
Ölçümler için Glukometre adı verilen cihaz kullanılır. Doktorunuzun isteğine göre yemeklerden hemen önce ya da 2 saat sonra parmaktan alınan kan örneği ile kan şekeri ölçümünü evde yapmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri