Sistit Cinsel Yolla Bulaşır mı? Sistit enfeksiyonu, cinsel ilişki esnasında partnerinize bulaşma riski taşımaz.
Sistit veya idrar yolu enfeksiyonu cinsel yolla bulaşmamaktadır.
Ayrıca genital bölge hijyenine dikkat edilmemesi de bakterilerin üremesine zemin hazırlayabilir. Cinsel İlişki ve Partner Değişikliği: Cinsel ilişki sırasında bakterilerin üretradan idrar yoluna geçişi enfeksiyon riskini artırabilir. Sık partner değişikliği de benzer şekilde riski artırabilir.
Genellikle Escherichia coli (E. coli) bakterilerinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu tür sistit, kişiden kişiye direkt olarak bulaşıcı değildir. Ancak, enfekte bir kişi dışkısındaki bakterileri cinsel temas veya hijyenik olmayan tuvalet alışkanlıkları yoluyla başka bir kişiye aktarabilir.
Sistit tedavisi nasıldır? Sistitler antibiyotikler ile tedavi edilir. Tedaviye başlamadan önce idrar kültürü ve antibiyogram için örnek alınmalı, sonuçlar çıkıncaya kadar idrar yolları enfeksiyonlarında etkili antibiyotikler kullanılmalı, antibiyogram sonuçlarına göre gerekirse bu ilaçlar değiştirilmelidir.
İlgili 39 soru bulundu
Sistit, birkaç gün içinde kendiliğinden geçebileceği gibi ilaç tedavisine de ihtiyaç duyabilir. Özellikle ağrının çok şiddetli olduğu, geçmediği, idrarda kan görüldüğü durumlarda hastaların mutlaka bir üroloji uzmanına başvurması gerekir.
İşte cinsel ilişki sonrası sistit veya balayı sistiti hakkında daha fazla bilgi: Nedenleri; Cinsel ilişki sırasında bakterilerin üretraya (idrar yoluna) girmesi sonucu ortaya çıkabilir. Bu bakteriler daha sonra mesaneye ve böbreklere ulaşabilir, enfeksiyona neden olabilir.
Bazı kadınlarda hemen her cinsel ilişki sonrası, sık ve ağrılı idrara çıkma gibi sistit belirtileri görülür. Şikayetler genellikle bir iki gün sürer ve yeniden ilişkiye girene kadar geçer.
İdrar yolu enfeksiyonunun bulaşma riskini artıran faktörler arasında cinsel ilişki, idrar yollarının temizliğine dikkat etmemek ve sık idrara çıkma ihtiyacını ertelemek yer alır. Bu nedenle, enfeksiyonu olan bir kişiyle cinsel temas veya yakın temas sonucu bulaşma riski vardır.
İşte idrar yolu enfeksiyonu çeşitleri: Üretrit: Üretra denilen idrar yolunun en alt kısmında meydana gelen bir enfeksiyondur. Bu durum genellikle cinsel temasla bulaşır ve yanma hissi, kaşıntı veya acı verici idrara çıkma gibi semptomlara neden olabilir.
Özellikle ilk cinsel deneyimlerini balayında yaşayan kadınlarda uzamış ilişki süresi, vajina komşuluğundaki üretra denilen idrar kanalının dış ağzında tahrişe yol açar. Bu tahriş ile cinsel organdaki mikroplar kolayca idrar kanalına bulaşarak enfeksiyona yol açabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu (sistit, piyelonefrit) cinsel ilişkiye girmeye engel değildir.
Özellikle maydanoz, karanfil, ebegümeci, civanperçemi, yaban mersini, ekinezya, karahindiba, güvey otu ve kekik sistit için etkili doğal bitkilerdir. Kaynattığınız suyun içine bu bitkilerden bir tutam atın ve 5 dakika demleyin. Sonrasında süzerek çayınızı içebilirsiniz. Günde en fazla 2 fincan içebilirsiniz.
Tam olarak nedeni bilinmeyen ve tespit edilemeyen bu hastalıkta tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, bazı alerjik reaksiyonlar, idrar kesesinde alerjide görevli bazı hücrelerin aşırı fonksiyon göstermesi, idrar kesesinin içini döşeyen hücrelerin fonksiyon bozukluğu gibi nedenler suçlanabilir.
Yeteri kadar su içilmemesi de sistite sebep olan etkenlerdendir. Günde iki buçuk litre su içmek sistitten korunmada çok önemlidir. Çok su içme neticesinde çok idrar yapılır ve atılır. Bu yerleşmeye çalışan bakterilerin ve mesaneye kadar ulaşan kimyasalların atılmasını sağlar.
Kadınlarda görülen idrar yolu enfeksiyonlarının çoğu dışarıdan bulaşan enfeksiyonlardır(asandan enfeksiyon). Kadınlardaki idrar yolu mesafesinin kısa olması enfeksiyon görülmesi için önemli bir sebeptir. Ayrıca idrar çıkış yeri üretra ile gaita çıkış yerinin yakınlığı idrar yolu enfeksiyonu riskini artırmaktadır.
Erkekte bir şikayet olmasa da mikrop taşınmaktadır ve kadın akıntı için tedavi alsa bile, cinsel ilişki ile eşine daha önce bulaştırdığı mikroplarla kendisi tekrar enfekte olabilmektedir.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisi, hastalık etkeni mikroorganizmaya göre değişiklik gösterir. Klamidya, gonore, sifiliz gibi bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotikler ile tedavi edilir. Bu bakteriler için uygun antibiyotiğin seçilmesi ile hastalığın başarılı bir şekilde tedavisini yapmak mümkün olur.
Sirkeli su idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi? Elma sirkesi çok konuda olduğu gibi enfeksiyonları yok etme konusunda da faydalıdır. Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Sistit tedavi edilmezse mesanedeki bu rahatsızlığın böbreklere ilerlemesi oldukça ağır bir hastalık tablosuna neden olabilir. Böbreklerin de etkilenmesi sonucu yukarıdaki belirtilere ek olarak bulantı kusma, böğür (yan) ağrısı ve üşüme titreme gibi belirtiler de meydana gelebilir.
İdrar Yolu İltihabı Belirtileri
İşeme harici zamanlarda cinsel organda kaşıntı vardır. Görülmesi muhtemel diğer belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz: İdrarda bulanık renk, ağır koku, bazen kan. Cinsel ilişkide ağrı
Bakteriyel enfeksiyon olmaksızın mesane duvarının iltihaplanmasıdır. İntersistiyal sistit, “ağrılı mesane sendromu” olarak da tanımlanır. Ağrı, sürekli idrara sıkışıklık hissi veya yanmanın mevcut olduğu uzun süreli (kronik) bir sorundur. Tedavide mesane içerisine farklı ilaç uygulamaları yapılabilir.
Özellikle kadınlar için seksten sonra işemek her zaman iyi bir fikirdir. Kadınların üretraları erkeklerinkinden daha kısa olduğu için bakteriler kolayca girip idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Seksten sonra işediğinizde, üretradaki bakterilerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Bu, İYE'yii önlemeye yardımcı olur.
Spermler rahim ağzına ulaşacak yeterli zaman bulamadıkları için bu durum gebelik elde edilmesi açısından önemlidir. Gebe kalmak isteyen bir kadın ilişkiden hemen sonra ayağa kalkıp idrar yapmaya ya da yıkanmaya gitmemelidir. İdeal olan kalçalarının altına bir yastık koyarak 20-30 dakika kadar yatmasıdır.
Cinsel ilişki sırasında bakterilerin vajinaya girmesini önlemek için, doğru prezervatif kullanımı ve cinsel temizlik kurallarına uyulması gereklidir. Aynı zamanda köpük banyosu ve yanlış iç çamaşırı seçimi de bu duruma sebep olabilir. Tekrarlayan sistitlerin önlenmesinde, doğru tanı ve tedavi de önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri