ERP çarpma ne demek? ERP çarpma raporu eksper raporlu çarpma anlamına gelmektedir. Kaza anında meydana gelen hasarların sigorta şirketleri tarafından incelenmesi durumunda hazırlanan rapora ERP çarpma raporu denir.
Araçta meydana gelen hasar tutarı bazen sahibine nakit olarak ödenebilmektedir. Araç sigorta şirketi tarafından yaptırılmaz. Bunun yerine belirlenen hasar bedeli araç sahibine ödenir ve kendilerinin yaptırması istenir. Buna ERP çarpma denir.
Erp çarpma, raporlu çarpma anlamına sahip olan bir terimdir. Kaza yapan kişilerin araçlarını sigorta şirketi onarmadan, onarım parasını direkt olarak araç sahibine verir. Bu durum erp çarpma olarak adlandırılır.
ERP Çarpma işleminde sigorta şirketi hasarlı arabayı olduğu gibi sahibine teslim eder ve arabada herhangi bir onarım işlemi yapmadan 20.000 TL olan hasar bedelini sigortalıya ödeyerek onarım işlemini araç sahibinin yaptırmasını bekler.
Kaza Tespit Tutanağı olarak bilinen KTT genellikle maddi hasarın mevcut olduğu görece ufak trafik kazalarında kazanın kayıt altına alınması amacıyla tutulan ve polis aracılığına ihtiyaç duyulmayan bir tutanak çeşididir. KTT çarpma kazadan etkilenen tarafların anlaşması sonucunda tutulur.
İlgili 38 soru bulundu
Bedelsiz ağır hasar kaydı, kaza yapan taraflardan birinin kusurlu olması durumunda alınan kayıttır. Eğer kusurlu bulunan taraf, karşı tarafın masraflarını ödeyecekse bu durumda bedelsiz ağır hasar kaydı oluşturulur.
Araç sahiplerinin en çok sorguladığı bedelsiz ağır hasar kaydı ne demek sorusu kafa karıştıran bir durumdur. İki araç kaza yaptığı zaman kusurlu olan aracın sigortası diğer kazazedenin masraflarını da öder. Bu durum bedelsiz ağır hasar olarak kayıtlara yansır.
Tutar yazmıyorsa sizin sigortanız karşı tarafın masrafını ödemiş demektir. Yani sizin aracınız için bir durum yok.
Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır.
Bir aracın kaza sonrasında ağır şekilde hasar alması ve değerini %70 ve üzeri oranda kaybetmesi nedeniyle oluşturulan belge, pert kaydı olarak adlandırılır. Bu kayıt aracın plakasına işlendiği için sigorta şirketleri araba kaskosu bulunan araçların maddi zararını karşılar.
ERP Açılımı ve Kısaca Detayı
Bir çok aramaya konu olan ERP açılımı, "Kurumsal Kaynak Planlaması" cümlesinden gelir ve İngilizce "Enterprise Resource Planning" kelimelerinin ilk harflerinin meydana getirdiği bir kısaltmadır.
ERP'nin açılımı Enterprise Resource Planning, yani bir şirketteki kaynakların planlanması ve yönetilmesidir. ERP Yazılımı veya ERP Çözümleri bu prosesleri destekleyen yazılım programlarıdır.
Araçların tramer kayıtlarının da kaydolduğu Sigorta Bilgi Merkezi üzerinden hasar kaydı sildirme başvurusu yapılır. Ancak aracınızın hasar kaydında her hangi bir yanlışlık yoksa bu kaydın silinmesi mümkün değildir. Fakat keyfi olmayan sisteme yanlış girilmiş hasar kayıtları itiraz sonucunda sistemden silinir.
Öncelikle ağır hasar kaydı bulunan araçların satılamayacağına ya da bir başkası tarafından satın alınamayacağına dair bir kural ya da yasa olmadığını belirtelim. Trafikten men edilmediği ve gerektiği biçimde tamir edildiği takdirde bu araçların satışı ve alımı yapılabilir.
Trafik kazası sonrasında %70 veya daha fazla oranda hasar alan araçlar “pert araç” veya “ağır hasar kayıtlı araç” olarak nitelendirilmektedir. Bu araçların tamir edilmesi bazı durumlarda mümkün olamayabilmektedir. Ağır hasar kayıtlı araçların tamir edilmeden trafiğe çıkmaları yasaktır.
Araç sahiplerince sorulan sorulardan biri de bedelsiz ağır hasar kaydı ne demek sorusudur. İki araç kazaya karıştığı zaman kusurlu bulunan aracın sigortası karşı aracın masraflarını da karşılar. Bu durum bedelsiz ağır hasar olarak tanımlanır.
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
2. elde ekspertiz işleminde, araç sahibi ya da alıcının göremeyeceği birçok hasar kolayca tespit edilebilir. Araç ile ilgili tüm bilgiler hem yazılı hem de sunum şeklinde taraflara verilir. Rapor, hem alıcının mağduriyete uğramaması hem de satıcının işlem sonrasında oluşabilen problemler karşısında korunmasını amaçlar.
İkinci el araçlarda ister az kullanılmış olsun ister çok aracın hasar geçmişi önemlidir. Ancak pek çok satıcı ilk etapta alıcıya karşı bu bilgilerde bahsetmek istemez. Böyle durumlarda alıcının direk olarak tramer sorgulaması yapması çok akıllıca olacaktır.
Rakamsız Ağır Hasar Kaydı Nedir? Ağır kazalar sonrası araçlarda eksper raporu sırasında bedelsiz veya rakamsız ağır hasar kaydı oluşturulabilir. Bu durumda sigorta firması ile araç sahibi anlaşma sağlamıştır ve bu nedenle kasko değeri araç sahibine ödenmiştir.
Sürücülerin güvenliği açısından ağır hasarlı ve bedelsiz ağır hasarlı araçlar, trafikten çekilmesi gereken araçlar kategorisine girer. Bu yüzden de ikinci el piyasasında araç satın alırken satın almayı planladığınız aracın tüm hasar kayıtlarını dikkatli bir biçimde incelemeniz ve buna göre bir alım yapmanız önemlidir.
Kaportada değişeni yoktur. mekanik, motor, şanzıman, sel hasarı veya hava yastığı açılması gibi nedenlerden olabilir.
Trafik kazası sonrası hangi araca işlem yapıldıysa hasar o aracın şase numarasına işlenir. Örneğin, kaza yaptığını ve kazada suçlu tarafın sen olduğunu varsayalım, senin aracın için 10 bin TL karşı tarafın aracı ise 15 bin TL hasar çıkmış olsun. Bu durumunda senin adına TRAMER'e işlenen hasar kaydı 25 bin TL değildir.
Hasar kaydı olan araçların hasar kaydının oranına bağlı olarak göre kasko fiyatı artabilir. Hasar kaydı bulunan araçlara kasko yapmayan şirketlerin olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Riskli oldukları gerekçesiyle tekrar kasko poliçesi yapılmayan araçlar trafik içinde de büyük risk oluşturuyor.
Hasarınız sigorta veya kasko tarafından ödenmediyse bedelsiz olarak görünür. Suçlu taraf sizseniz sigortanız karşı tarafın bedelini karşılar ancak siz kasko aracılığı ile herhangi bir işlem yaptırmazsanız veya kaskonuz yoksa hasar kaydı işler ancak bedelsiz olarak görünür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri