Kent içi raylı sistemlerin en yüksek yolcu kapasitesine sahip olan türü metrolar- dır ve çoğunlukla yer altında inşa edilmektedir.
Hatların bir kısmı hem yer altından hem de yer üstünden gitmektedir. M1 ve M3 hatlarının bazı istasyonları yer üstünde bulunmaktadır. Trenler bu istasyonlara varırken yukarıdan gitmektedirler.
halk arasında “metro yerin altından gider, tramvay ise üzerinden” şeklinde bir bilgi dolaşsa da aslında hatlar incelendiğinde tramvayın bazı bölgelerde yer altından gittiğini, metronun da sadece yeraltı ile sınırlı kalmayıp yer üstünde de gittiğini görmek mümkün.
Tramvay sistemleri, genelde kent içi yörelerde sefer yapmakta ve tramvay yapım ve işletme düzenine göre kurulmuş sistemlerdir. Metro sistemi genelde, zemin altında tünellerde, yer üstünden çok derinlerde, sefer yapan, istasyonlara erişim için, asansör, yürüyen merdivenler ve merdivenlerle donatılmış sistemlerdir.
Tren işletiminde kullanılan enerji “cer” enerjisi olarak adlandırılıyor. İzmir Metrosu'nun elektrik enerjisi giderinin yüzde 70,5'lik bölümünü tren işletiminde kullanılan cer enerjisi oluşturuyor.
İlgili 33 soru bulundu
Katener sistemi genellikle tren ya da tramvay gibi raylı ve elektrikli sistemlerde elektriğin trafo merkezinden alınarak, tren ve tramvayın düzgün bir şekilde hareket etmesini sağlar. Tren taşınan elektrik enerjisini pantograf aracılığı ile katenerden alarak çalışır.
Günümüzde ülkemizde raylı sistemlerdeki araçlarımızın hemen hemen hepsi elektrik enerjisi ile çalışır.
Yeni teknolojikekipmanlar ve konforla donatılmış olan trenler, metrekarede 6 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Trenlerde saatte 140 km hız ile güvenle ulaşım sağlanacak.
İşletilmekte olan mevcut hatlarından elde edilen gelirin büyük bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına gidiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hizmete açılan 76,60 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze (Marmaray) Banliyö Hattı'nın gelirleri ise bakanlık tarafından alınıyor.
Metro İstanbul, 1988 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi raylı sistemlerin işletmeciliğini yapmak üzere kurulmuştur. Faaliyetlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketi olarak sürdüren şirketimiz, İstanbul'daki mevcut metro, tramvay, füniküler ve teleferik hatlarını işletmektedir.
Türkiye'deki metroların tümünde tekerlek yağlama sistemi mevcuttur. Raylı sistemlerde değiştirmenin başlıca nedeni aşınmadır.
Piezoelektrik ile hareket enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Metro sistemlerinde araçtan iniş ve istasyondan çıkış ile istasyondan iniş ve araca biniş güzergahı boyunca yoğun yolcu hareketi olduğu için ciddi bir hareket enerjisi potansiyeli bulunmaktadır.
Tramvaylar tepelerinden geçen tellerden aldıkları 600 voltluk elektrik ile çalışırlar.
Ancak yoğun yapılaşma, kamulaştırma sorunları ve yeter- siz ulaşım ağı gibi nedenlerle, çoğunlukla yer altında inşa edilmektedir. Bu sistemde kent içi ulaşım, yer altındaki istasyonlar ve istasyonları birbirine bağlayan tünellerle sağlanmakta, yolculuk sırasında kullanıcıların kentle ilişkisi kopmaktadır.
Ateşli Silahlar: 6136 sayılı kanun uyarınca, taşıma ruhsatlı olanlar ve yivsiz av tüfek ruhsatnamesi bulunanlar haricinde her türlü ateşli silah ile istasyon ve araçlara girmek yasaktır.
Sanılanın aksine aslında en 'güvenli' yerlerden biri olarak ifade edilen metrolar, deprem anında da güvenilirliğini koruyan bölgelerden biri.
İstanbul'un metro sistemleri ile tanışması 1875 yılında Fransız mühendis Eugene Henri Gavand'ın Tünel girişimi ile gerçekleşmiştir. Karaköy - Beyoğlu istikametinde yer alan bu raylı sistem İstanbul'un ve Osmanlı Devleti'nin ilk metro sistemidir ve bu yüzden ayrı bir önem arz etmektedir.
İstasyon yapısı 3 katlı olarak zeminden 20 m derinlikte ve otopark yapısı ise 12 m derinlikte yeraltında tasarlanmıştır.
Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı Fulya Yıldız kesimi açılmış (2 km.) Dudullu-Bostancı metro hattı açılmış (14,7 km.) Toplam 17,5 km. olan bu yeni açılışlar ile İmamoğlu'nun 3,5 yıllık hizmet süresi içinde 46,6 km.lik raylı sistem inşaatının tamamlandığı bilgisine ulaşılıyor.
Vatman, kısaca şehir içi hatlarda kullanılan tramvayların ve metroların sürücülerine verilen isimdir.
Saatte 120 kilometre hız ile Türkiye'nin en hızlı metro araçları da bu hattımızda çalışacaklar. 72 metre ile Türkiye'nin en derin metro istasyonu olan Gayrettepe İstasyonu da bu proje kapsamında inşa edildi.
2023 İSTANBUL METRO ÜCRETLERİ NE KADAR OLDU? İETT'nin toplu ulaşıma zam kararı sonrası tam elektronik bilet ücreti 9,90 TL oldu. Normal karta sahip olanlar metroya girişlerde 2023 yılından itibaren 9,90 TL ücret ödeyecek. Öğrenci kartına sahip olanların ödeyecekleri ücret ise 4,83 TL olacak.
Ülkemizde ve dünyada metro hattı gibi şehir içi hatlarda genellikle 750 V DC gerilim kullanılır.
Dünyadaki metrobüs uygulamaları genel olarak dizel yakıtlar ile çalışmaktadır. Örneğin İstanbul'daki metrobüslerde Euro III ve Euro IV emisyon standardındaki dizel motorlar tercih edilmiştir(Yazici vd., 2013).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri