MRP kısaltması aşağıdaki açılımlara karşılık gelmektedir: Materials Requirement Planning (Malzeme İhtiyaç Planlaması - MRP) ya da Materials Resource Planning (Malzeme Kaynak Planlaması) Manufacturing Resource Planning (İmalat Kaynak Planlaması - MRP II)
ERP'nin açılımı Enterprise Resource Planning, yani bir şirketteki kaynakların planlanması ve yönetilmesidir.
Üretim planları, stok ve ürün ağacı gibi farklı bölümlerden gelen verileri entegre ederek üretim sürecini etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayan planlama, envanter ve zamanlama sistemine mrp adı verilmektedir.
Özetle, ERP daha gelişmiş ve bir çok sektörün ihtiyacını karşılar nitelikte olması ile büyük ölçekli şirketler için idealdir. MRP ise üretim sektörüne hitap eden orta ve küçük işletmeler için idealdir.
İlgili 18 soru bulundu
ERP sistemleri, çok sayıda iş sürecini bir araya getirir ve bu iş süreçleri arasında veri akışı sağlar. ERP sistemleri, birden fazla kaynaktan organizasyonun ortak işlemsel verilerini toplayarak veri yinelemesini ortadan kaldırır ve "gerçeğin tek versiyonu" ile veri bütünlüğü sağlar.
ERP ve SAP arasındaki fark nedir? SAP bir ERP yazılımıdır. ERP ise bir kurumsal kaynak planlama sistemidir.
MİP, üretim planlarını ve müşteri talebini karşılamak için gereken malzeme satınalma planlarını hesaplayan işlev veya yazılımdır.
MRP sistemlerini en çok kullanan sektörler; ilaç sektörü, yiyecek ve gıda sektörü, tekstil sektörü, kimya sektörü, otomotiv sektörü ve elektronik sektörüdür.
MRP sistemi, işletmelerin üretim safhasında kullanmayı planladığı malzemelerle ilgili depolama, tedarik tarihi ve miktarı, raf ömrü gibi işlemleri yönetebildiği bir bilgisayar destekli envanter kontrol sistemidir.
ERP yazılım sistemi; finans ve muhasebe, tedarik zinciri, İK, tedarik, satış, stok yönetimi ve daha fazlası dahil olmak üzere şirketin temel iş süreçlerini yönetmeye yönelik entegre uygulamalar veya modüller kümesidir.
Mikro ERP, kullanımı kolay bir arayüz sunar ve özelleştirilebilir bir yapıya sahiptir. Sonuç olarak, Türkiye'de de birçok farklı ERP programı kullanılmaktadır. DİA, SAP, Logo ERP, Netsis ve Mikro ERP, Türkiye'de yaygın olarak kullanılan ERP programlarından sadece birkaçıdır.
Exper Raporlu Çarpma anlamına gelen ERP kavramı son yıllarda oldukça önemli hale gelmiştir. Bu tür kazalarda sigorta şirketinden atanan eksper gelerek, araçtaki hasarı tespit eder ve hasar bedelini araç sahibine öder.
MRP Nasıl Çalışır? Bir Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP) sistemi, talep ve malzeme listesine (BOM) göre hangi ham maddelerin, bileşenlerin ve alt montajların gerekli olduğunu ve bitmiş ürünlerin ne zaman monte edileceğini belirleyerek üretim sürecini hızlandırır.
MRP, Ana Üretim Planını (MPS) baz alarak ihtiyaçları analiz eder. Ne zaman, ne kadar, hangi hammadde veya malzeme gerekeceğini; mevcut stokları ve satınalma siparişlerini de dikkate alarak hesaplar. İstenilen malzemenin istenilen zamanda istenilen yer olmasını kontrol etme imkan sunar.
Malzeme planlama mühendisi, ürünlerin oluşumu için gerekli olan materyallerin istenilen zamanda hazırlanmasını sağlayan kişidir. Stok ve tedarik gibi süreçlerin yönetilmesiyle de ilgilenen malzeme planlama mühendisleri, genellikle özel kurumlar tarafından istihdam edilir.
Malzeme ihtiyaç planlama sisteminde kullanılan ana kural şöyledir. Malzeme, parça ve yarı mamullere olan talep, son ürüne olan talebe bağlıdır.
SAP PP Modül Bileşenleri:
Satış Operasyon Planlama (SOP) Veri Yönetimi (DM) Malzeme İhtiyaç Planlaması / Ana Üretim Planması (MRP/MPS)
Ana Üretim Planlaması (MPS), istek analizi, sipariş miktarları, imalat, ara stok miktarları gibi birçok başlığı bir arada toplayıp sonuçlarını görmemize destek olur. Elde edilecek her bir ürün için ne zaman ve ne kadar üretim yapılması gerektiğini belirler.
SAP MM Nedir? SAP MM (Malzeme Yönetimi) modülü, işletmelerin tedarik zinciri yönetimi süreçlerindeki malzeme yönetimine odaklanır. Bu modül, malzeme planlama, envanter yönetimi, satın alma, mal kabulü ve malzeme faturalandırma işlemlerini kapsar. Ayrıca, ürünlerin stok takibini ve depolama işlemlerini gerçekleştirir.
SAP yazılımı, veri yönetimini merkezileştirerek tek bir doğru görünümle birden fazla işletme işlevi sağlar. Bu, şirketlerin, farklı departmanlardaki çalışanlara işletme genelinde gerçek zamanlı öngörülere kolay erişim sağlayarak karmaşık iş süreçlerini daha iyi yönetmesine yardımcı olur.
ERP, iş süreçlerini düzenlemek için birden fazla bağımsız sistem yerine şirket ihtiyaçlarını düzene koymak için ortak bir veri tabanı kullanır. Bu, idari personelden CEO'ya kadar tüm kullanıcıların, ortak süreçler yoluyla elde edilen aynı verileri oluşturabileceği, depolayabileceği ve kullanabileceği anlamına gelir.
“Systems Analysis and Program” kelimelerinden oluşan SAP bir ERP programıdır. Her ERP sistemi SAP değildir. Ancak her SAP bir ERP yazılım türüdür. SAP farklı konularda çözüm üreten her sektöre dair çözümü olan, Almanya merkezli bir ERP programı markasıdır.
SAP Business One
olan uyarlanabilir bir ERP çözümüdür oranında daha küçük ölçekli şirket ve büyük ölçekli işletmelerin yan kuruluşları. Bulutta kullanılabilen bu küçük ölçekli işletme ERP yazılımı, muhasebeden İK'ya kadar işletmenizin tamamını yönetmeniz için uygun maliyetli bir yöntem sunar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri