Ertesi gün hapı, doğum kontrol hapı kullanılmadığı veya kullanılmanın unutulduğu, kondom gibi bariyer yöntemlerinin başarısız olduğu durumlarda hamileliği engellemeye yardımcı olur. Ağızdan alınan ertesi gün hapı HIV gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumaz.
Levonorgestrel içeren haplar, genellikle “Plan B” veya “Norlevo” olarak bilinir ve iki doz halinde ağız yoluyla alınır. İlk doz, korunmasız cinsel ilişkiden sonraki ilk 72 saat içinde alınmalıdır. İkinci doz, ilk dozdan 12 saat sonrasında alınmaktadır.
İlk 24 saat içinde alınan ilaç, gebeliği önlemede %98 oranında etkili iken bu oran 48. saatte %75'e geriler. Bu yüzden ertesi gün hapı, korunmasız olarak girilen cinsel ilişki sonrasında mümkün olan en kısa sürede oral yoldan alınmalıdır.
Ayrıca ilk 3 gün içinde ertesi gün hapı alınmamış ise Ella®, Ertes®'e oranla 4-5. günlerde daha etkilidir. Acil doğum kontrol yöntemlerinin etkisi kısa sürelidir ve bir sonraki adet dönemine kadar sizi korumaz.
Ertesi gün hapı fiyatı ortalama 400 – 500 TL arasındadır. Eczanelerde reçetesiz olarak satılmaktadır. Ertesi gün haplarının sadece beklenmedik durumlarda gebeliği önlemek amacıyla kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Ertesi gün hapı kullanıldıktan sonra, korunmasız cinsel ilişkiye girmek, gebelik riskini yeniden artırabilir. Çünkü ertesi gün hapının etkinliği %100 garantili değildir ve tam koruma sağlamaz. Ayrıca, hapın içerdiği hormonlar nedeniyle vücutta hormonal değişiklikler olabilir ve düzenli adet döngüsü etkilenebilir.
Ertesi gün hapı, korunmasız olarak girilen cinsel ilişki sonrasında 72 saat içerisinde kullanılırsa istenmeyen gebeliği önleme etkisi o kadar fazla olacaktır. Ertesi gün hapı, ilişki sonrasında ki ilk 24 saat içerisinde kullanıldığında %98, ilk 72 saat içerisinde kullanıldığında %85-90 ihtimalle yumurtlamayı önler.
Ertesi gün hapının kesinlikle ard arda kullanılmaması gerekmektedir. Fazla kullanıldığı durumlarda hormonal değişikliklerden kaynaklı çeşitli etkilere neden olmakla birlikte fazla kullanımda hapların etkisi de azalabilmektedir.
İlacın uzun süreli kullanımı, âdet düzeninin bozulması, kalp damar hastalıkları ve kanser gibi birçok hastalığın oluşumuna da neden olabilir. Bu nedenle ertesi gün hapı yalnızca korunmasız olarak girilen cinsel ilişkilerden ya da kondom yırtılması durumundan sonra, en fazla ayda yalnızca 1 kez alınmalıdır.
Bu da bazı yan etkilerin daha yoğun görülmesine neden olabilir. Mide bulantısı, ara kanamalar, karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet gibi yan etkiler, ertesi gün hapı kullanımı ardından 3 gün boyunca görülebilir. Adet düzensizliği ise bir ay ya da bir kaç ay sürebilir.
Ertesi gün hapının doğru kullanımda bile başarısız olduğu zamanlar vardır. Ertesi gün hapının herhangi bir bileşenine karşı alerjiniz varsa bu haplar kullanılmamalıdır. Gebelik şüphesi veya beklenen adet tarihinde gecikme varsa ertesi gün hapları kullanılmamalıdır.
Eğer halihazırda kullanılmakta olan bir doğum kontrol hapı varsa, ilaç bunun etkinliğini azaltabilir, doğum kontrol hapını kesmeden devam edilmeli, ancak beraberinde mutlaka prezervatif de kullanılmalıdır. İlaç aç ya da tok karna alınabilir. İlaç korunmasız ilişkiden sonra mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır.
Multifazik doğum kontrol haplarında ise 30 tablet bulunur ve bu ilaçların 7 tanesi diğer 21'inde farklı içeriğe sahiptir. Bu tür ilaçların üzerinde sıralı rakamlar bulunur ve ilaç, bu sıraya göre alınmalıdır. Acil Kontrasepsiyon: Bu tür doğum kontrol hapları, halk arasında ertesi gün hapı olarak da bilinir.
Korunmasız cinsel ilişki sonrasında oldukça sık kullanılan ancak gebelikten koruma yüzdesi %100 olmayan hapları eczaneden reçetesiz almanız mümkün. Genel olarak piyasada (norlevo tab, ertes 72 tab, postpill tab ve ella tab) ismiyle satılan değişik ertesi gün hapları mevcuttur.
ABALEVO, bir konvansiyonel düzenli korunma metodu kadar etkili değildir ve sadece bir acil önlem olarak kullanıma uygundur. Tekrarlanan acil kontrasepsiyona gerek duyan kadınlara uzun süreli kontrasepsiyon yöntemlerini kullanmayı düşünmeleri önerilmelidir.
Yapılan araştırmalara göre ertesi gün hapları %70 oranında gebelikten korumaktadır. Fakat bu korunmanın sağlanması için hapların doğru kullanılması gerekir. Ertesi gün hapları nasıl kullanılır? Ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişkinin ardından, olabildiğince kısa sürede en geç 72 saat içerisinde alınmalıdır.
Ertesi gün hapı sonrası ilk adet kanaması genellikle beklenenden 1 hafta önce ya da 1 hafta sonra meydana gelir Eğer gecikme 1 haftadan fazla olur ve kanama miktarı normalden az olursa mutlaka gebelik testi yapılmalıdır.
Ertesi gün hapı yalnızca gebelik oluşumunu önlemek amacıyla kullanılmakta ve kullanma zamanına göre etkili sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Cinsel ilişkiye girdikten sonraki 72 saat içinde kullanılması gereken ilaç ne kadar erken alınırsa o kadar etkili olmaktadır.
Ertesi gün hapının sağladığı korumanın özellikle preovulasyon olarak ifade edilen yumurtlama öncesi dönemde oldukça yüksek olduğu kabul edilir.
Tüm kadınlarda, acil doğum kontrolü korunmasız cinsel ilişkiyi takiben bir an önce uygulanmalıdır.
En etkili olduğu zaman aralığı ise cinsel ilişki sonrasındaki ilk 12 saattir. 12 saat içerisinde alındığında koruyuculuğu yaklaşık % 90 civarındadır. 2. güne kalırsa % 75 3. güne kalırsa bu oran % 55 'lere kadar düşer. 3 günden sonraki kullanımlarda etkili olmayacağı kabul edilir.
Biz Sizi Arayalım. Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişkiden veya kontraseptif başarısızlıktan sonraki 72 saat içinde alındığında hamileliği önleyen bir tür acil durum ilacıdır.
Eğer ertesi gün hapları doğru bir şekilde alınır ise ve adet tarihi beklenen günde gerçekleşir ise, kanama miktarı ve yoğunluğu her zamanki gibi ise ertesi gün haplarının gebelikten koruduğunu anlayabilirsiniz.
Alınmasından birkaç gün veya bir hafta sonra da, minik lekelenme şeklinde bir ara kanama yaşanabilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri