Beta karoteni A vitaminine dönüştüren havuç, bağışıklık için önemli bir besin kaynağıdır. Büyüme ve gelişme çağında tüketilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda göz sağlığını da destekler. K1 vitamini barındıran havuç, kan pıhtılaşmasını sağlayarak kemik sağlığını geliştirmektedir.
Doğal A vitamini kaynağı olduğu için göz sağlığını, görme gücünü artırır. Kemik bozuklukları ve osteoporoza karşı etkilidir. Potasyum ve posa içeriği ile kolesterole, hipertansiyona karşı savaşır. Safra kesesi ve karaciğer enzimlerini düzenlenmesi üzerinde çok etkilidir.
Havuç çiğ olarak tüketildiğinde en fazla fayda sağlar. Çünkü pişirme işlemi sırasında bazı vitamin ve mineraller kaybolabilir. Ayrıca çiğ havuç tüketmek sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur ve diş sağlığına da katkı sağlar. Pişirildiğinde de lezzetli olur ve faydalarından bir kısmı korunur.
Zengin bir A vitamini kaynağı olan havucun ya da havuç suyunun günlük düzenli tüketilmesinin, göz sağlığı açısından oldukça faydalı bir eylem olduğu bilinmektedir. Havucun içinde bulunan beta karoten ve A vitamini, var olan miyopluğun ilerlemesini engelleme ve kataraktan koruma özelliklerine sahiptir.
Havuç, bir kış sebzesidir. Havucun ekim zamanı, Şubat-Haziran ayları arasındadır. Hasat zamanı ise Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Havuçta çözünür ve çözünmez posa birlikte bulunur. Çözünür posa bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyip sayılarını arttırır. Çözünmez posa ise feçes (gaita) geçişini kolaylaştırarak kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Böylece havuç bağırsak sağlığı için de oldukça faydalıdır.
Turuncu havuçların çok iyi bir beta karoten kaynağı olduğunu vurgulamalıyız. Beta karoten bitkilerdeki A vitamini öncüsü olarak bilinir. Mor veya siyah havuç ise bir antioksidan olan antosiyanin açısından son derece zengindir. (3). Hatta siyah havuç antioksidanlar açısından turuncu havuca göre dört kat daha zengin.
Meyveyi aç karnına yiyin
Havuç gibi sebzelerin ve meyvelerin vitaminlerinin kaybolmaması için kalın doğramak gerektiğini kaydeden Enç, "Ayrıca meyveleri tok karnına değil; aç karnına ya da yemekten 2-3 saat sonra tüketmek daha faydalıdır. Yeşil renkliler folik asit açısından çok iyi bir kaynaktır.
Havuç aynı zamanda cildi zararlı UV ışınlarına karşı koruyan beta-karoten sayesinde cilt sağlığı üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Ayrıca sivilce, dermatit ve döküntülere karşı da etkilidir. Ayrıca yaraların ve lekelerin iyileşmesine de yardımcı olur.
Cilt Sağlığı: Havucun cilde faydaları yine beta-karoten özelliğinden gelir. Beta-karoten cildi UV radyasyonunun verdiği zarardan korumaya çalışır. Akne, dermatit ve döküntülü cilt hastalıklarında tedaviye yardımcı bir roldedir. Karoten içeriği sayesinde ciltteki yara ve lekelerin iyileşmesine yardımcı olur.
Özellikle çiğ havuç veya taze havuç suyu düzenli olarak yiyip içilince vücudun antioksidan kapasitesi güçleniyor. Başta kalın bağırsak, prostat, meme, yemek borusu kanseri olmak üzere birçok kansere karşı koruma sağlıyor. Havucun suyu, püresi ve rendesi de tam bir damar dostu.
Pek çok kişi günde kaç tane havuç yenmeli diye merak etmektedir. Günlük olarak 1 ya da 2 tane orta boy havucun tüketilmesi yeterli ve faydalıdır. Aslında günlük tüketilmesi gereken sayı kişiye bağlı olarak da değişmekte olup ortalama dokuz adet havucun günlük olarak geçilmemesi gerekmektedir.
Besleyici sebze havuç, vücudunuzun serbest radikallerle, hücre hasarıyla ve iltihapla savaşmasına yardımcı olan antioksidanlar içerir. Havuç suyundaki C vitamini ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu sayede soğuk algınlığı ve grip mevsimini sağlıkla geçirmenize yardımcı olur.
Kalp sağlığına iyi gelen havuç suyu, kan temizleyici özelliği sahiptir. Kanın vücutta dolaşımını hızlandırır ve zararlı radikallere karşı mücadele ederek damar tıkanıklığının önüne geçmeye yardımcı olur ve böylece kalbin daha sağlıklı çalışmasına imkan verir.
İçeriğinde bulunan potasyum ve manganez sayesinde de kan şekerini dengelemeye yardımcı olarak diyabet riskini düşürür. Havuç suyu, içeriğinde bulunan bol miktarda K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
Vücuda güç veren havuç, vücuttan kaybolan mineralleri yerine koymakla kalmayıp kansızlığa ve gözlere iyi gelmektedir. Kansızlığa karşı da son derece yararlı olan havuç, hemoglobin ile eritrositlerin çoğalmasını sağlamaktadır.
Cilt beyazlatma yöntemlerinden biri olan avokado ve havuç uygulaması, cilt tonunu açmaya yardım etmektedir. Bu yöntemden faydalanmak için taze havuç ve avokadoya ihtiyacınız olacak. Her hafta uygulanması önerilen avokado ve havuç maskesi sayesinde cilt renginizde günden güne açılma hissedebilirsiniz.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
Havuçta oldukça fazla beta karoten ve A vitamini mevcuttur. Göz sağlığınıza katkıda bulunurken, maküler dejenerasyon ve kataraktı önleyen vitaminler için de zengin bir kaynaktır. Havuç aynı zamanda A vitamini ve rodopsin açısından zengindir. Rodopsin az ışıkta görmemize yardımcı olan mor renkli bir pigmenttir.
Düşük kalorili olması nedeniyle salatalarda, yemeklerde ve hamur işlerinde kullanılan havuç diyet listelerinde de yer almaktadır. Havuç tüketerek aç kalmadan kilo vermek mümkün olmaktadır.
Havuçları çiğ mi pişmiş mi tüketelim diye soracak olursanız pişmiş derim. Buharda, fırında ya da ızgarada yiyebilirsiniz. Pişmiş havucun daha fazla karotenoid ve antioksidan içeriğinden söz edebiliriz.
Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi. L. Türkçede yörelere göre gelinparmağı, pürçüklü, balkamış, deper otu, yerebatan, yer otu, yerekaçan, kızıl ot gibi değişik isimlerle kullanılır.
Bugün kök olarak tüketilen turuncu renkli havuç, aslında bir zamanlar uzaktan akrabası olan maydanoz ve kişniş gibi yaprakları ve tohumları için yetiştirilen beyaz bir bitkiydi. The Economist dergisinde yayınlanan bir makalede, havucun yaşadığı dönüşümün nedenleri ve tarihçesi mercek altına alındı.
Zengin besin ve mineral kaynaklarında nedeni ile aşırı bir şekilde tüketilmemesi gerekir. Fakat fazla havuç tüketimi kabızlık sorununa neden olabilir. Bu nedenle dikkatli tüketimi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri