Cilt lekelerinin tedavisinde en sık alfa hidroksi asit (AHA) peelingi olarak bilinen glikolik asit peelingi uygulanır. Uygulanan diğer kimyasal peeling yöntemleri ise salisilik asit, laktik asit ve trikloroasetik asit (TCA peeling) peelingleridir. Glikolik asit peelingi en etkili ve güvenilir peeling yöntemidir.
Laktik asit, ciltteki ölü derilerin yok edilmesi için en iyi bileşenlerden biridir. Sivilce (akne) sonrası yara izlerinin görünümünü azaltır ve cildin genel dokusunu düzeltmeye yardımcı olur. Bunların yanında, koyu renk diğer türdeki leke ve izlerin de renklerinin açılmasını sağlar.
Sivilce İzlerine İyi Gelen Ürünler
diye soranlara Effaclar Peeling Serum'u öneriyoruz. İçerisinde 3 asit kompleksi ve yatıştırıcı Niacinamide bulunan bu sivilce lekeleri için serumu, peeling etkisi yaratarak tıkanmış gözenekleri temizliyor. Özellikle cilt kusuru görünümü ve leke görünümünü azaltmayı hedefliyor.
Karma bir cilde sahipseniz ve yüzünüz çok fazla sivilce içermiyorsa sivilce izlerin olduğu bölgeleri günlük olarak yıkayabilirsiniz. Bunun yanında organik asit olan benzoil peroksit ve salisilik asit içeren ürünlerden yararlanmak cilt temizliğini sağlayarak sivilce izlerine iyi gelecektir.
Alfa hidroksi asitlerden biri olan glikolik asit şeker kamışından oluşum gösteren bir asit çeşididir. Glikolik asit ciltte güneş hasarını, akne oluşumunu, yaşlanma sonucunda oluşabilecek belirtileri, yüzdeki koyu cilt lekelerini ve akne izlerinin oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Özellikle de derin sivilce izlerinden bazı lazer ya da kimyasal peeling yöntemleri ile rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Akne izleri, gözeneklerde aşırı çukurlaşma, genişleme ve çöküntü şeklinde olabiliyor. Yüzünde seviye ve renk farklılıkları bulunan kişilerde, lazerle sivilce tedavisi her zaman daha etkili olabilir.
Cilt lekelerinin tedavisinde en sık alfa hidroksi asit (AHA) peelingi olarak bilinen glikolik asit peelingi uygulanır. Uygulanan diğer kimyasal peeling yöntemleri ise salisilik asit, laktik asit ve trikloroasetik asit (TCA peeling) peelingleridir. Glikolik asit peelingi en etkili ve güvenilir peeling yöntemidir.
Dokuların onarılmasında ve elastikiyetinin korunmasında da oldukça etkili bir maddedir. Sivilce oluşumunu önler.
Hamilelik lekeleri, akne lekeleri, güneş lekeleri ve yaşlılık lekelerinde etkilidir.
UV kaynaklı lekeler ve geçen sivilcelerin geride bıraktığı koyu izleri gidermek için kullanabileceğine en iyi içeriklerden biri de C vitamini. C vitamini içeren serumlar, leke giderme konusunda gerçekten de çok başarılılar.
Kekik yağı, biberiye yağı, jojoba yağı, kuşburnu yağı, kadife çiçeği yağı… Bu yağların her biri sivilce lekelerinizi en kısa sürede yok edecek özelliğe sahipler. Bu yüzden de cildinizi temizleyin ve bu yağları kullanın. Ardından cildinizi nemlendirin.
Ciltte hiperpigmentasyonun giderir
Deride bu sebeple ortaya çıkan, kahverengi lekeler şeklinde kendini gösteren bir cilt hastalığı olan melazma, hiperpigmentasyona neden olur. Hiperpigmentasyon tedavisi sürecinde bazı asitlerden yararlanılır, bunlardan biri de salisilik asit olarak bilinir.
Her iki asit çeşidi de, ölü derileri soyduğu için cilde ışıltı sağlar ve parlaklık kazandırır. Koyu lekelerin görünümünü azaltarak cilt tonunun daha eşit görünmesini sağlar.
Hangi asit hangi cilt tipine uygun? Kuru ve hassas ciltler için: Kuru ve hassas ciltler genellikle glikolik asiti daha iyi tolere eder. Bu asit, cildin nem seviyesini artırır ve cilt bariyerini güçlendirir. Yağlı ve akneli ciltler için: Yağlı ve akneli ciltler için salisilik asit daha uygun bir seçenektir.
Sivilce lekelerinin bazıları kendiliğinden geçerken bazıları ise kalıcıdır. Genellikle kırmızı renkte olan ve yara izlenimi veren sivilce lekeleri zamanla iyileşerek kaybolabilmektedir. Cildin iyileşme sürecinde ortaya çıkan hiperpigmentasyona bağlı oluşan bu lekeler çoğunlukla geçicidir.
İzotretinoin Tedavisi: İzotretinoin (Roaccutane®, Zoretanin®, Aknetrent®) tedavisi piyasada bilinen tüm akne formlarına etkili olan tek tedavidir. Tedaviden sonra pek çok hastada kesin çözüm sağlamakta, daha sonra lezyonların tekrarlamasını azaltmaktadır.
Salisilik asit; sebum gibi yağlar ve ölü deri hücreleri arasındaki bağları parçalar ve gözeneklerin tıkanmasını önleyerek çalışır. Ayrıca, sebum üretimini azaltarak daha az sivilce oluşumunu sağlar.
Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Güneş koruyucu kremler: Leke tedavisi sırasında mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Laktik asit cilt beyazlatma özelliği ile de tercih edilmektedir.
Son yıllarda cilt bakımında asit kullanımı ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalar salisilik asit gibi asitlerin cilt tonunu eşitlemeye, ciltteki leke, sivilce ve akne gibi oluşumları azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
1 yıl geçtikten sonra hala kaybolmamış renk değişikliği veya cilt hasarı varsa bunlar kalıcı sivilce izi olarak kabul edilir.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Sivilce İzleri ve Kızarıklıklar Zamanla Geçer mi? Sivilcelerin geride bıraktığı doku hasarları, zaman içerisinde kendi kendilerine iyileşebilir. Ciltte renk değişimi yaşandığı takdirde (iltihap sonrası hiperpigmentasyon), cildin tamamen temizlenip eski haline dönmesi ise birkaç ay sürebilir (6).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri