Ertesi gün hapları emzirme döneminde güvenlidir ve kullanılabilir. Süte çok az bir miktarda hormon geçse de geçen miktar bebeğe bir zarar vermez.
Doğum kontrol hapları, özellikle de östrojen ve progesteron içeren haplar süt üretimini azalttığından emzirme döneminde kullanmanız önerilmez.
Her zaman olmasa da ertesi gün hapı kişide bulantı ve kusmaya sebep olabilir. İlacın içildiği saatten itibaren 3 saatlik zaman dilimi içerisinde ilaç alan kişinin kusması ilacın da vücuttan atıldığı anlamına gelmektedir.
En Temel Yan Etkisi Adet Düzensizliği
Bu da bazı yan etkilerin daha yoğun görülmesine neden olabilir. Mide bulantısı, ara kanamalar, karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet gibi yan etkiler, ertesi gün hapı kullanımı ardından 3 gün boyunca görülebilir.
Emzirme İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Levonorgestrel anne sütüne geçmektedir. Bu nedenle NORLEVO tabletini almadan önce emzirmeniz önerilir ve NORLEVO alımından sonraki 8 saat boyunca süt vermemeniz önerilir.
İlgili 16 soru bulundu
5. İlaç alındıktan 1-2 saat sonra süt ilaç konsantrasyonu pik yapar. Anne ilacı emzirmeyi bitirdikten sonra veya enzirmeden 3-4 saat önce almalıdır. Bu süre maternal plazma ilaç konsantrasyonunun düşmesine ve sütteki konsantrasyonun düşük olmasına yardım edecektir.
Doğum sonrasında emziren kadının hamile kalma olasılığı düşük bir ihtimal olsa da vardır. Korunma yöntemleri içinde en uygun yöntemler "spiral, prezervatif (kondom), yalnızca progesteron içerikli doğum kontrol hapları ve üç aylık depo progestin iğneleri olarak sıralanabilir.
Ertesi gün hapının doğru kullanımda bile başarısız olduğu zamanlar vardır. Ertesi gün hapının herhangi bir bileşenine karşı alerjiniz varsa bu haplar kullanılmamalıdır. Gebelik şüphesi veya beklenen adet tarihinde gecikme varsa ertesi gün hapları kullanılmamalıdır.
Sanılanın aksine ertesi gün hapı, cinsel ilişkiden sonraki gün alınmak zorunda değildir. İlişki sonrasında 5. güne kadar alınabilen ilacın gebeliği engelleme şansı ne zaman alındığı ile direkt bağlantılıdır. İlk 24 saat içinde alınan ilaç, gebeliği önlemede %98 oranında etkili iken bu oran 48. saatte %75'e geriler.
Ertesi gün hapı içtikten 2 ile 4 hafta sonra bir adet kanamasına benzer ama adet kanaması olmayan bir sökülme kanaması gelebilir. Ancak ertesi gün haplarının koruyuculuğu %100 gebelikten engelleme olmadığı için mutlaka kanda gebelik testi bhcg ile gebelik olmadığı doğrulanmalıdır.
Kısa etkili bir ilaçtır ve hemen vücuttan atılır.Kanama düzeninde geçici değişiklik olabilir.
Yapılan araştırmalara göre ertesi gün hapları %70 oranında gebelikten korumaktadır. Fakat bu korunmanın sağlanması için hapların doğru kullanılması gerekir. Ertesi gün hapları nasıl kullanılır? Ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişkinin ardından, olabildiğince kısa sürede en geç 72 saat içerisinde alınmalıdır.
Ayrıca ilk 3 gün içinde ertesi gün hapı alınmamış ise Ella®, Ertes®'e oranla 4-5. günlerde daha etkilidir. Acil doğum kontrol yöntemlerinin etkisi kısa sürelidir ve bir sonraki adet dönemine kadar sizi korumaz.
Emzirirken Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır? Emzirirken ertesi gün hapının kullanımı önerilmez. Ertesi gün hapı, hormon içeren bir ilaçtır ve hormonlar emzirme döneminde bebekte oluşabilecek etkiler yapabilir. Emzirme döneminde hamileliği önlemek için diğer korunma yöntemleri kullanmak önerilir.
Yani emziren anne, prolaktin hormonu ilk 4-6 ay hızlı bir şekilde süt salgılasa da hamile kalabilir; fakat hamile kalma ihtimali, sürekli emzirmeme durumunda ya da ek gıdaya geçiş sürecinde daha da güçlenir.
Ertesi gün hapı kullanıldıktan sonra, korunmasız cinsel ilişkiye girmek, gebelik riskini yeniden artırabilir. Çünkü ertesi gün hapının etkinliği %100 garantili değildir ve tam koruma sağlamaz. Ayrıca, hapın içerdiği hormonlar nedeniyle vücutta hormonal değişiklikler olabilir ve düzenli adet döngüsü etkilenebilir.
Ertesi gün hapları genellikle korumasız cinsel ilişkiden sonra 72 saat içerisinde alınmalıdır. Bu 72 saat içerisinde ise ne kadar erken alınırsa gebeliği önleme oranı o kadar yüksek olacaktır. Ayrıca 72 saatin sonunda alındığı takdirde ise gebeliği önleme etkisi kalmamaktadır.
Multifazik doğum kontrol haplarında ise 30 tablet bulunur ve bu ilaçların 7 tanesi diğer 21'inde farklı içeriğe sahiptir. Bu tür ilaçların üzerinde sıralı rakamlar bulunur ve ilaç, bu sıraya göre alınmalıdır. Acil Kontrasepsiyon: Bu tür doğum kontrol hapları, halk arasında ertesi gün hapı olarak da bilinir.
Ertesi gün hapının kesinlikle ard arda kullanılmaması gerekmektedir. Fazla kullanıldığı durumlarda hormonal değişikliklerden kaynaklı çeşitli etkilere neden olmakla birlikte fazla kullanımda hapların etkisi de azalabilmektedir.
Ertesi gün hapı yüksek miktarda progesteron hormonu içerdiğinden doz aşımıyla birlikte vücudumuzda hormonal dengenin bozulması muhtemeldir. Ertesi gün haplarının en yaygın görülen yan etkilerinden biri adet düzensizliğidir. Bunun yanında mide bulantısı veya kusma şikayetleri de görülebilir.
Alınmasından birkaç gün veya bir hafta sonra da, minik lekelenme şeklinde bir ara kanama yaşanabilir.
Sadece anne sütü veriliyor, ek gıda verilmiyorsa bu süre 3 aydır. En uygunu lohusalık dönemi bitiminde, yani doğum sonrası 6. hafta doktor kontrolüne gittiğinizde, hangi korunma yönteminin size uygun olduğunu doktorunuzla değerlendirmenizdir.
Tüm bunlara ek olarak emziren bir anne hamile kaldığında vücudunda salgılanan süt miktarı hamileliğin 3. ayından itibaren azalmaya başlayabilir. Ayrıca bu dönemde vücutta üretilmeye başlayan kolostrum, sütün tadında ve kıvamında değişiklik yaratacağı için bazı çocuklar bunu fark ederek emzirmeyi bırakabilir.
Emzirirken Gebe Kalmak
Emzirmenin doğurganlığınızın normale dönmesini ertelediği – ki halk arasında “sütün koruması” diye de tabir edilir – kısmen doğru olmasına rağmen, emzirirken hamile kalma ihtimali tamamen göz ardı edilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri