Özellikle Erzincan'da 27.12.1939'da saat 01:57'de Richter ölçeğine göre 7.9 büyüklüğünde meydana gelen deprem Sivas, Ordu Tunceli, Tokat, Samsun ve Amasya illerinde de etkili olmuştur. Depremin şiddetinden dolayı bölge ile haberleşme kesilmiş, şehirlerarası yollar ve köprüler büyük hasar görmüştür.
Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu, Marmara Denizi'nin kuzey kesiminden geçiyor. İstanbul ve Tekirdağ yerleşim alanları bu sebeple riskli bölgeler. Ayrıca Kuzey Anadolu fayının güney kolu çevresindeki Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Edremit de deprem beklediğimiz bölgeler.
Bu zelzele tesirini en ziyade Erzincan, Tokat, Sivas ve Ordu vilâyetlerinde göstermiştir. Peyderpey malûmat almaktayız.
Etkiler. Deprem Erzincan'da can kaybına ve maddi hasara, Erzurum ve Bingöl'de ise maddi hasara sebep oldu. Kamu binalarının da hasar görmesi yardım çalışmalarını yavaşlattı. Yapıların birçoğunun 1939 Erzincan Depremi sonrası 1940'ta çıkarılan deprem yönetmeliğine uygun yapılmadığı anlaşıldı.
Türkiye'yi sarsan 1939 Erzincan Depremi'nin etkileri, Karadeniz'de de hissedildi. Bu büyük deprem, Karadeniz'de Trabzon, Tokat, Samsun, Amasya, Ordu ve Giresun şehirlerinde etkili oldu. Deprem sonrasında çeşitli tedbirler alındı. Millî Yardım Komitesi kurularak deprem bölgelerinde faaliyetlerde bulunuldu.
İlgili 35 soru bulundu
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi'nden akademisyen Tuğba Eray Biber'in "Karadeniz'de depremler ve yardımlar (1939-1944)" başlıklı araştırmasına göre, Erzincan Depremi nedeniyle Trabzon'da 101 ev tamamen 983 ev kısmen yıkıldı. Kentte 6 kişi hayatını kaybederken, 3 kişi de yaralandı.
Çok sayıda insanın hayatını kaybettiği depremde neredeyse Ordu'nun yarısı yıkıldı. 27 Aralık 1939'da meydana gelen Erzincan Depremi'nin üzerinden tam 79 yıl geçti. Tarihin en büyük yıkıcı depremleri arasında gösterilen Erzincan Depremi Ordu merkez ile birlikte Mesudiye Gölköy gibi ilçelerde büyük hasara neden oldu.
İnceleme alanı Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ)'nun doğu kesiminde yer alan Suşehri-Gölova havzaları üzerinde bulunmaktadır.
Erzincan kent merkezi zayıf bir zemine sahip olmanın, bu nedenle de olası bir depremde şiddetle sarsılacak olmanın yanı sıra il merkezindeki binalarının altından diri fay geçen illerimizden biridir.
Dr. Ahmet Mete Işıkara, Bayburt'un deprem kuşağına yakın olduğunu ve olası bir depremin Bayburt'ta da hissedebileceğini belirterek, “1992 Erzincan depremi Bayburt'ta da hissedildi. Bayburt'un kuzeyinde bir sorun gözükmüyor, sorun güneyinde. Çünkü Kuzey Anadolu fay hattına çok yakın” dedi.
Son olarak Erzincan'da 13 Mart 1992 tarihinde meydana gelen depremde Gümüşhane büyük oranda etkilenmiş ve il “Afete Maruz Bölge” olarak ilan edilmiştir.
27 Aralık 1939'deki 7,9 şiddetli Erzincan Depremi'nde de Samsun etkilenmiş. Samsun merkez ve ilçelerinde birçok ölü ve yaralı olmuş, evler, cami ve minareler yıkılmış, kamu binaları zarar görmüş.
Erzincan ile Bingöl arası da Malatya'ya kuş uçuşu 200 kilometre mesafede. Bunlar uzak olduğu için daha az etki yapacak. Bilindiği üzere 6 Şubat depremleri ve sonrasında gerçekleşen sarsıntılar ile Malatya'da birçok bina hasar almış durumda. Bu yapıların kontrolü ve güçlendirilmesi bilim ışığında yapılmalıdır.
Özellikle Sivas, Tokat ve Giresun en fazla kaybın yaşandığı iller arasında başı çekmektedir. Tespitlere göre Sivas'ta 7500 kişi, Tokat'ta 6800 kişi, Giresun'da 1400 kişi yaşamını yitirmiştir.
Kesemden verecek şeyim yok; yüreğimden verdim. 32.962 kişi öldü, yaklaşık 100 bin kişi yaralandı ve 116.720 bina yıkıldı. Richter ölçeğine göre 7,9 şiddetinde olan deprem Erzincan'dan Amasya'ya (yaklaşık 400 km), Sivas'tan Karadeniz'e (yaklaşık 200 km) kadar olan bir bölge içinde büyük tahribata yol açtı.
ERZİNCAN'DAN FAY HATTI GEÇİYOR MU? Erzincan kent merkezi zemini alüvyon olan illerimizden biridir. Kuzey Anadolu Fayı Erzincan il merkezinin hemen kuzeyinden geçmektedir. Erzincan ovası Kuzey Anadolu Fayı üzerinde gelişmiş çek-ayır tipi bir havzadır.
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Bingöl'den geçen Doğu Anadolu Fay Hattının kırılmaya başlandığını belirterek, insanları depremlerin değil binaların öldürdüğünü söyledi. Yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, KYK Yapı Kimyasalları Deprem Eğitim TIR'ı “Kaşif” ile deprem bölgesini dolaşmaya devam ediyor.
Deprem yönetmeliğine uygun yatay mimari anlayışı ile konut yapımlarının sürdüğü kentte, bina inşaatlarında kullanılan beton ve demirler sıkı denetimden geçiriliyor. Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, AA muhabirine, Erzincanlıların yıllarca depremlerle yaşadığını söyledi.
Yedisu fayı #Diyarbakır'a 200 km.Bu deprem Maras depreminden 6/8 kat daha düşük olacak.Yani 100 km yarıçap haricinde zarar vermez. Bu fay #deprem Üretecek... Birinci derecede tehdit ettiği şehirler ise #Erzincan ve #Tunceli dir.
'da meydana geldi. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı deprem 7.9 büyüklüğünde meydana geldi ve 52 saniye sürmüştür. 13 Mart 1992 tarihinde Erzincan 6.8 büyüklüğünde bir deprem daha yaşadı.
OLASI BİNGÖL DEPREMİ DİYARBAKIR'I ÇOK ETKİLEMEZ
Kuzey Anadolu fay hattının Yedisu- Karlıova kısmında hala büyük bir deprem oluşmadı. O bölgede bir sismik boşluk var. Bu sismik boşluk 7 büyüklüğünde bir deprem üretebilir.
Özet Türkçe. 27 Aralık 1939 tarihinde Erzincan'da meydana gelen deprem, yalnızca Erzincan'ı değil, çevresindeki illeri de etkilemiştir. Sivas merkez ve ilçelerinde can ve mal kaybı oldukça büyük olmuştur.
Deprem 18 Mayıs 1929 Cumartesi günü Türkiye saati ile sabah 08:37'de, merkez üssü Sivas İlinin Suşehri ilçesinin batısında meydana geldi. Depremin yüzey dalgası büyüklüğü 6.2 Ms olarak belirlenirken, richter ölçeği'ne göre aletsel büyüklüğü 6.1 Mw olarak kaydedildi.
ÖZ: 13 Mart. 1992. günü saat 19.20 de Erzincan havzasının kuzeybatısında Ms= 6.8 magnitüdlü ve hemen .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri