Özet Türkçe. 27 Aralık 1939 tarihinde Erzincan'da meydana gelen deprem, yalnızca Erzincan'ı değil, çevresindeki illeri de etkilemiştir. Sivas merkez ve ilçelerinde can ve mal kaybı oldukça büyük olmuştur.
Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu, Marmara Denizi'nin kuzey kesiminden geçiyor. İstanbul ve Tekirdağ yerleşim alanları bu sebeple riskli bölgeler. Ayrıca Kuzey Anadolu fayının güney kolu çevresindeki Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Edremit de deprem beklediğimiz bölgeler.
1939 yılının 27 Mart gecesi saat 02.00 idi, Türkiye tarihinin en büyük depremi Erzincan'ı vuruyordu. Şiddeti 8.0 olarak ölçülmüştü. Depremden etkilenen şehir sayısı 8'di. Bu depremden; Sivas merkez, Koyulhisar, Suşehri, Zara, Hafik kazaları ile bunlara bağlı 12 nahiye ve 366 köy etkilenmiştir.
ve bu depreminin Sivas'a olan etkileri açıklamaya çalışacağız. kaybı nedeniyle önemli bir yere sahip olanı da 27.12.1939 depremidir. depremi 17 Ağustos depreminden daha fazla can kaybına neden olmuştur.
Sivas kent merkezi deprem riski açısından nispeten daha güvenli bir konumda. Fakat Sivas'ın kuzeyine doğru gittiğimizde örneğin Koyulhisar, Gölova, Akıncılar ve Suşehri gibi ilçelerimiz yüksek derecede deprem tehlikesi altında olduğunu söyleyebiliriz.
İlgili 44 soru bulundu
Sivas ili depremsellik açısından riskli bir bölgede yer almaktadır. Sivas'ın kuzeyinden sismik olarak aktif dünyaca bilinen bir fay zonu olan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) geçmektedir. Bu fay zonu içerisinde doğudan batıya doğru Gölova, Akıncılar, Suşehri ve Koyulhisar ilçeleri yer almaktadır.
''Sivas kent merkezi deprem riski açısından nispeten daha güvenli bir konumda. Fakat Sivas'ın kuzeyine doğru gittiğimizde örneğin Koyulhisar, Gölova, Akıncılar ve Suşehri gibi ilçelerimiz yüksek derecede deprem tehlikesi altında olduğunu söyleyebiliriz.
Saat 01.27 sıralarında merkez üssü Sivas'ın Gürün ilçesi olan 4,4 büyüklüğünde bir deprem oldu. Sarsıntının derinliği 5.3 kilometre olarak bildirildi.
Sivas'ta 4,4 büyüklüğünde deprem
Yerin 5,33 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem, Sivas kent merkezi ve çevre ilçelerde de hissedildi. Can kaybı yaşanmazken ilçe merkezine 24 kilometre uzaklıktaki 35 haneli Külahlı köyünde 20 evin duvarlarında çatlaklar ve yıkımlar oldu.
Sabaha karşı saat 2.00 sıralarında olan bu 7,9 (MS=7,9) büyüklüğündeki depremde Erzincan ve çevresinde 116.720 konut yıkılmış, 32.962 kişi hayatını kaybetmiştir.
Deprem 18 Mayıs 1929 Cumartesi günü Türkiye saati ile sabah 08:37'de, merkez üssü Sivas İlinin Suşehri ilçesinin batısında meydana geldi. Depremin yüzey dalgası büyüklüğü 6.2 Ms olarak belirlenirken, richter ölçeği'ne göre aletsel büyüklüğü 6.1 Mw olarak kaydedildi.
Sivas ilinde yaşanan küçük depremler arasında dikkat çekici olan depremlerden biri 2016 yılında yaşanan Sivas ve Erzincan merkezli depremdir. Depremin büyüklüğü 4.0 olarak kayda geçmiştir. Bu depremin ardından 2020 yılında da Sivas'ın çevre ilçelerinde 3.7 büyüklüğünde hissedilen bir deprem yaşanmıştır.
Sivas'ın Gürün ilçesinde 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 01.27'de merkez üssü Sivas'ın Gürün ilçesi olan 4,4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 5,33 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.
1939 ve 1992 yıllarında yaşanan şiddetli depremler, önemli can ve mal kayıplarına yol açmıştır. Özellikle Erzincan'da 27.12.1939'da saat 01:57'de Richter ölçeğine göre 7.9 büyüklüğünde meydana gelen deprem Sivas, Ordu Tunceli, Tokat, Samsun ve Amasya illerinde de etkili olmuştur.
"Yedisu Fayı kırıldı kırılacak, gün sayıyor"
Gümüşhane, Zonguldak, Trabzon, Rize etkilenir.
Erzincan ile Bingöl arası da Malatya'ya kuş uçuşu 200 kilometre mesafede. Bunlar uzak olduğu için daha az etki yapacak. Bilindiği üzere 6 Şubat depremleri ve sonrasında gerçekleşen sarsıntılar ile Malatya'da birçok bina hasar almış durumda. Bu yapıların kontrolü ve güçlendirilmesi bilim ışığında yapılmalıdır.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Gürün ilçesi olan 4,4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
Güneyde ise Gürün ilçesinde Sarız, Ayvalı ve Gürün fayları bulunmaktadır. Deprem tehlike haritasında Sivas ili için en büyük yer ivmesi değerlerinin KAFZ ve Deliler fayı civarında yoğunlaştığı görülmektedir. Ayrıca online harita üzerinde adres bazlı sorgulamalar da yapılabilmektedir.
Sivas'ta 4,4 Büyüklüğünde Korkutan Deprem!
Deprem Niğde, Nevşehir, Kayseri ve Aksaray'dan da hissedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre merkez üssü Sivas'ın Gürün ilçesi olan 4.7 büyüklüğünde bir Deprem meydana geldi.
Şiddeti, büyüklüğü, derinliği ve merkez üssü gibi bilgileri kamuoyuyla paylaşılan sarsıntının detayları Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) tarafından yaylanan bilgiye göre, saat 01:27'de merkez üssü Külahlı'da bir sarsıntı meydana geldi.
Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Gürün ilçesinde dün gece meydana gelen 4.4 şiddetindeki depremin ardından bölgede incelemelerde bulundu. Depremin merkez üssü Külahlı köyü ile ve çevre köylere uğrayan Vali Şimşek, depremden etkilenen köy sakinlerine geçmiş olsun dileklerini iletti.
Sivas ili depremsellik açısından riskli bir bölgede yer almaktadır. Sivas'ın kuzeyinden sismik olarak aktif dünyaca bilinen bir fay zonu olan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) geçmektedir. Bu fay zonu içerisinde doğudan batıya doğru Gölova, Akıncılar, Suşehri ve Koyulhisar ilçeleri yer almaktadır.
Sivas en az üçüncü derece deprem bölgesidir.
Bölgede toprak ve alüvyal zeminin kalınlığı 1 kaç metreden 50-100 m ye kadar değişmektedir. Bu zeminlerin altında stratigrafik olarak jips, kumlu kireçtaşı ve Sivas ilinin tamamının altında yeralan marn tabakaları bulunmaktadır. Marn tabakaları bazı mahallelerde yüzeye kadar çıkmaktadır(Şekil 2).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri