Salgın dönemi Pandemi hastanesi olarak hizmet veren Mareşal Çakmak Devlet Hastanesi, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle hizmeti durdurularak kapatıldı. Hastanenin Erzurum Şehir Hastanesi'ne taşınmasına karar verildi.
Gürsel Bedir, deprem analiz raporu sonucuyla ortaya çıkan risk durumundan dolayı Mareşal Çakmak Devlet Hastanesi'nin hizmetlerinin tamamen durdurulduğunu açıkladı. Hastane için yaptırılan ve hali hazırdaki deprem analiz raporuna göre insanları riske atmama adına bu kararın alındığını belirten Sağlık Müdürü Dr.
Palandöken Devlet Hastanesi, Nene Hatun Kadın Doğum Hastanesi ve Göğüs Hastanesi ise 2021 yılında Şehir Hastanesi'ne taşındı. En son ise 10 Temmuz'da Mareşal Çakmak Devlet Hastanesi depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle Şehir Hastanesi'ne aktarıldı.
Palandöken İlçesi'nin Yenişehir semtinde yaptırılan son Mareşal Çakmak Asker Hastane ise 12 Temmuz 2000'de dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Rasim Betir tarafından açılmıştı.
Atatürk tarafından 1925 yılında yaptırılan Erzurum Meclis-i Umumi binası, 1930 yılında hastane binası olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ne devredildi. 1936'da yılında inşaatı tamamlanan hastanenin açılışı, 1937 yılında Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak tarafından yapıldı.
İlgili 31 soru bulundu
Yunan ordusunu kesin yenilgiye uğratan Başkumandanlık Meydan Muharebesi'nin savaş planları da Fevzi Paşa tarafından hazırlandı. 30 Ağustos Zaferi'nin kazanılmasında büyük rolü olan Fevzi Paşa'ya Mustafa Kemal'in teklifiyle Büyük Millet Meclisi tarafından mareşallik rütbesi verildi.
Fevzi Çakmak, 31 Ağustos 1922 tarihinde de Büyük Zafer'in kazanılmasındaki yüksek hizmetlerinden dolayı TBMM tarafından mareşalliğe terfi ettirildi. Böylece Kurtuluş Savaşı'nın Atatürk'ten sonra ikinci mareşali Fevzi Çakmak oldu.
Zaferle sonuçlanan Dumlupınar Meydan Muharebesi'nin (30 Ağustos 1922) ardından 31 Ağustos'ta rütbesi Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın tavsiyesi üzerine TBMM tarafından Müşirliğe (Mareşal) terfi ettirildi.
Günümüze kadar iki asker müşir (mareşal) rütbesine terfi ettirildi. Bu isimler; Mustafa Kemal Atatürk. Fevzi Çakmak.
Mareşal, Türk Kara Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetlerinde en yüksek olan askerî rütbe. Türk Deniz Kuvvetlerindeki karşılığı büyükamiraldir. Bu rütbe en yüksek askerî rütbe olmakla beraber diğer rütbelerden önemli bir farkı kıdem ve bekleme ile kazanılamamasıdır.
Mareşal Fevzi Çakmak, 12 Ocak 1876'da İstanbul Anadolu Kavağı'nda Çakmakoğullarından Topçu Albayı Ali Sırrı ile Hesna Hanım'ın oğlu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra 29 Nisan 1893'te Harp Okuluna kaydolarak 28 Ocak 1896'da Piyade Teğmen rütbesiyle mezun oldu.
1876'da İstanbul'da doğdu. 28 Ocak 1896'da Harp Okulundan Piyade Teğmen rütbesiyle mezun olarak kurmay sınıfına ayrıldı. 25 Aralık 1898'de Harp Akademisini bitirerek Genelkurmay 4'üncü Şubesine atandı.
Fevzi Paşa, Anadolu'ya geçişinden itibaren, millî cephenin pekişmesinde büyük rol oynamış, bu nedenle 24 Mayıs 1920'de İstanbul Divan-ı Harp'i tarafından idama mahkûm edilmiş ve bu karar 27 Mayıs 1920'de zamanın padişahı Vahdettin tarafından onaylanmıştır.
her ne kadar resmi bir evrak vs olmasa da vefatı sebebiyle, nakşibendi tarikatı tarafından binlerce kişi ve onların tekbiri ile uğurlanması, kendisinin tarikat tarafından yetiştirilmiş olduğunu göstermektedir. sadece yetişmekle kalmayıp, tarikatla bağı son derece güçlü, aynı zamanda sözü geçen biri olmuştur.
Türk Kurtuluş Savaşı sürecinde Ankara Hükûmetini kurdu, Türk Orduları Başkomutanı olarak Sakarya Meydan Muharebesi'ndeki başarısından dolayı 19 Eylül 1921 tarihinde "gazi" sanını aldı ve mareşallik rütbesine yükseldi.
Mareşal Fevzi Çakmak 10 Nisan 1950 Pazartesi sabahı saat 07.30'ta vefat etti ve Eyüp Mezarlığı'na defnedildi. Fıtnat hanım ile evli ve iki çocuk babası olan Mareşal Fevzi Çakmak, Fransızca, İngilizce, Almanca, Rusça, Farsça, Arapça, Arnavutça ve Sırpça biliyordu.
Millet Partisi (1948)
Tümen Komutanı oldu. Üstlendiği görevlerdeki başarıları nedeniyle rütbesi 24 Kasım 1913'te albaylığa, 2 Mart 1914'te mirliva (tuğgeneral)lığa yükseltildi. Fevzi Paşa, I. Dünya Savaşı'nda 5. Kolordu Komutanlığı ile birlikte Anafartalar Grubu Komutan Vekilliği'ni birlikte yürüttü.
Bu süreç içerisinde II. İnönü Savaşı'ndan sonra Orgeneral olan Çakmak, 3 Nisan 1921'de Genelkurmay Başkan Vekilliği görevine getirilmiştir. Sakarya Meydan Muharebesi'nde göstermiş olduğu üstün hizmet ve başarısından dolayı 31 Ağustos 1922'de kendisine Mareşallik rütbesi verilmiştir (Haytaoğlu, 1999, ss. 31-32).
'Kavaklı Fevzi' Bey, 1898 yılında da Kurmay Yüzbaşı olarak kurmaylık eğitimini tamamladı ve 3. Ordu emrinde çalışmaya başladı. Uzun yıllar Rumeli'de Arnavut ve Sırp çetelere karşı mücadele verdi. İttihat ve Terakki'ye katıldı. Metroviçe'de Cemiyet Başkanlığı yaptı.
Lakin mareşal rütbesi tecrübe ile verilmez. TBMM kararı ile savaş başarısına istinaden verilir. Bu rütbeye layık olan iki kişi vardır. Biri Mareşal Fevzi Çakmak diğeri ise Mareşal Mustafa Kemal Atatürk'tür.
Genelkurmay Başkanı: En kıdemli rütbedir. Orgeneral rütbesinde iken Genelkurmay Başkanlığı da yapılabilmektedir. Mareşal: En yüksek askeri rütbedir. Herhangi bir görev süresi bulunmamaktadır.
türkiye'nin tek mareşal'i, fevzi cakmak'tır, ataturk'e de, tbmm tarafından mareşallik ünvanı verilmiştir. edit: çok mesaj geliyor, yok atatürk'e de tbmm vermişmiş, yok ünvan değil unvan yazılırmış falan.
3 Nisan 1921'de orgeneralliğe, 31 Ağustos 1922'de mareşalliğe yükseltilen Fevzi ÇAKMAK, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk Genelkurmay Başkanı olarak 1921 - 1944 yılları arasında 23 yıl bu görevde kaldıktan sonra, yaş haddinden emekliye ayrılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri