Bu stajımı üniversitemdeki zorunlu staj yerine saydırmam mümkün mü? Staj Seferberliği kapsamında, staj programına kabul edilen ve stajı üniversite yönetimi tarafından onaylanan tüm öğrencilerin stajları, bölüme bakılmaksızın 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında "zorunlu staj" statüsünde değerlendirilecektir.
Ulusal Staj Programı kapsamında yaptığım staj, zorunlu stajım yerine kabul edilecek mi? Program kapsamında yaptığın stajın, zorunlu stajın yerine sayılması üniversite/okul yönetiminin/ilgili üniversite/okul biriminin onayına bağlıdır.
Evet yapabilirsiniz. Günümüzün ekonomik şartları gereği, bir işyerinde ücretli olarak çalışmakta olan (ve bu durumunu; maaş bordrosu, ücret belgesi, kurum kimliği, resmi yazı vs. ile sınıf danışmanı veya program koordinatörüne ispat eden) öğrencilerimizin halen çalıştıkları yerde staj yapmalarında sakınca yoktur.
Staj Koordinatörü bulunmayan bölümlerde stajdan sorumlu olacak kişi belirlenmeli ve iletişim bilgileri Personel Daire Başkanlığına bildirilmelidir. Staj yapmak isteyen öğrencilerin bölümlerine bir dilekçeyle müracaat ederek Bölüm Başkanlığının onayını almaları gerekmektedir.
“Yedek Stajyer” olarak teklif alman ise “Asil Stajyer” olarak teklif gönderilen bir adayın herhangi bir nedenle teklifi reddetmesi halinde yerine senin seçileceğini gösterir. Sana gelen staj teklifini belirtilen süre içinde onaylaman halinde “son aşamaya” geçilir.
İlgili 26 soru bulundu
1- Staj teklifini kabul ettikten sonra İşveren Staj Sorumlusu ile telefon ve e-posta yolu ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. İşveren Staj Sorumlusu iletişim bilgilerine staj teklifini kabul ettikten sonra Kariyer Kapısı'ndan ulaşabilirsiniz.
Derslerin tamamından başarılı olan ancak zorunlu stajını yapmayan öğrenci mezun olamaz ve diploma alamaz.
Gönüllü Staj: Profesyonel Gelişim Birimi tarafından takip edilen KREDİSİZ stajdır. Bu tip stajlarla ilgili Profesyonel Gelişim Birimine başvurabilirsiniz. Zorunlu Staj: Mühendislik Fakültesi tarafından takip edilen, mezuniyet yükümlülükleriniz arasında bulunan, KREDİLİ stajdır.
Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir. Stajyer maaşını hesaplarken “11.402 TL x 0.30= 3.420,60 TL” formülünden yararlanabilirsiniz.
Gönüllü staj, öğrencilerin bireysel olarak kendilerini geliştirmek ve deneyim kazanmak için yaptıkları çalışmalardır. Üniversite öğrencileri staja başlamadan önce işverenden 'staja kabul belgesi' almalılar. Gönüllü stajlarda, staj defteri tutulması zorunlu değildir.
Madde 15- Sanayi/Sektör Odaklı Lisans-Yüksek lisans Programı kapsamında lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin uzun dönemli staj çalışmaları, zorunlu staj yerine sayılır.
Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır. Yaz stajı 20 iş günü olarak tamamlanmak zorundadır. Raporsuz devamsızlık yapan öğrencilerin stajı geçersiz sayılır ve staj tekrarı yaparlar.
3. 2021 - 2022 eğitim öğretim yılı yaz döneminde yükseköğretim (ön lisans/lisans/ lisansüstü) programımdan mezun olacağım, Ulusal Staj Programı'na başvuru yapabilir miyim? Başvuru yapabilirsin ancak staj yapacağın tarih aralığında aktif öğrenci olman gerekmektedir.
Stajını iptal etmek isteyen öğrenciler ancak işverenlere mücbir bir sebep sunarak stajlarını iptal ettirme talebinde bulunabilirler. Bu durumda öğrenci, işverenle iletişime geçerek Kariyer Kapısı sistemi üzerinden stajı iptal etme taleplerini iletmelidir.
Kimler Başvurabilir? Yurt dışındaki üniversitelerde, not ortalaması 4 üzerinden en az 2 (diğer sistemlerde dengi) olan yüksek lisans/doktora eğitimine devam eden Türk Vatandaşı veya Mavi Kart sahibi öğrenciler.
* Stajyerin, işverenin bilgisi veya onayı dışında staja başlamaması veya stajyerin belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın staj süresinin %10'undan fazla devamsızlığı olması durumunda staj sona erdirilir. Devamsızlık sebebiyle stajı sona erdirilen kişilere “Staj Belgesi” verilmez.
Ulusal Staj Programı kapsamında yapılacak tüm stajlarda; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5/b maddesi kapsamında sosyal güvenlik prim ödemeleri öğrencilerin bağlı olduğu yükseköğretim kurumu tarafından yapılacaktır.
MADDE 14- (1) Stajyerlere, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 25 inci maddesi gereğince staj yaptığı kurum tarafından staj bitimine müteakip en geç beş iş günü içerisinde ücret ödenir.
Zorunlu stajlarda 3308 sayılı Kanunun kapsamına dahil olmayan ve mesleki olarak eğitim görmeyen öğrenciye ücret verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Gönüllü stajda ise normal bir çalışan olarak görülen stajyerlere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.
Gönüllü stajlar yazın ya da dönem içinde isteğe bağlı yapılan stajlardır. Öğrenciler, hangi kurumda hangi departmanda ne kadar süre ile staj yapacağına çalışmak istediği kurumla birlikte kendileri karar verir. Gönüllü stajlarda öğrencilerimizin SGK primleri okul tarafından karşılanır.
Gönüllü stajların ara tatil ya da yaz tatillerinde yapılması tavsiye edilmektedir. Aynı yıl içinde birden çok staj yapılmak istenirse ancak bir staj için sigorta primi Üniversite tarafından ödenebilir, diğer staj(lar) için İş Kazası ve Meslek Hastalıkları primini öğrenci kendisi ödeyebilir.
Hakkında, iş deneyimleri, eğitim ve staj, gönüllülük deneyimleri, dil becerileri, hobi ve ilgi alanları; ESC gönüllülük projelerinde başvuran gönüllü adayının kendini tanıtmasındaki önemli başlıklardır. Tüm bunlara Europass CV üzerinde net biçimde yer vermelisin.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir. Ayrı yapılan stajlar için ayrı başvuru ve defter doldurmak gerekmektedir. Kalan staj süresi olursa 4. yarıyıl sonunda tamamlanabilir.
2.Öğrenciler, 60 iş günü stajının 45 iş gününü zorunlu staj alanlarının içerisinden yapmak zorundadır, kalan 15 iş günü stajını ise seçmeli staj alanlarının içerisinden tamamlayacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri