Erzurum ve Muş kan kaybetmeye devam ediyor 11 yılda 12 bin 192 kişi azalan Erzurum'da en büyük sebep işsizlik olarak görülüyor. Muş'un nüfusu da bir önceki yıla göre 5 bin 889 kişi azaldı. Göç edenlerin arasında gençlerin yoğunlukta olduğu kentte göçe temel neden olarak işsizlik gösteriliyor.
Demografi. Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin nüfus yoğunluğu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüzölçümünün büyük olması başlıca etkendir.
Bölgede en geniş yüzölçümüne sahip olmasına karşın Erzurum, bölge illeri içerisinde en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip ildir. 2014 yılı ADNKS verilerine göre Erzurum'un nüfus yoğunluğu 30 kişi/km2 ile bölge genelinden ve diğer bölge illerinden (Erzincan 19 kişi/km2, Bayburt 22 kişi/km2) yüksektir.
Erzurum 2023 nüfusu, tahmini verilere göre 749.754. Bu nüfus verisi, eski yıllarıdaki nüfus artış hızlarına göre tahmini hesaplanmıştır.
Nüfusu 749 bin 754 olan ilin net göç hızı binde -16.6 olarak hesaplandı. Göç etme nedenine göre illerin verdiği göç, 2018-2022 verilerine göre, Erzurum'dan göç nedenlerinin başında Hane veya aile fertlerinden birine bağımlı göç geldi, eğitim sebebi 2, daha iyi konut ve yaşam koşulları ise 3'üncü sırayı aldı.
İlgili 29 soru bulundu
Saldırılar sonucunda harap olmuş asıl Erzen`e Türkler, Kara Erzen ve zamanla Karaz adını verdiler. Yeni Erzen ise daha sonra Erzen-i Rum ve Erzurum ismine dönüştü.
Dolayısıyla bu süre zarfında Erzurum Bayburt'tan yönetilmiştir. İşte Erzurum'un Bayburt'a bağlı oluşunun hikâyesi de bundan ibarettir. Yani zannedildiği gibi Bayburt büyük bir vilayet, Erzurum da ona bağlı bir sancak ya da kaza olmamıştır. Ancak geçici bir süre de olsa Erzurum, Bayburt'tan idare edilmiştir.
Karadeniz Bölgesinde yer alan Pazaryolu, nüfus açısından Erzurum'un en küçük ilçesidir.
Yakutiye Erzurum'un nüfusu en kalabalık ilçesi olma konumunu sürdürürken, Pazaryolu nüfusu en düşük ilçe olarak kaldı.
Nüfus bakımından Türkiye illeri sıralamasında 2018'de 30, 2019 yılında 29'uncu olan Erzurum, 2020 ADNKS sonuçları itibariyle 30'uncu sırada kaldı.
Erzurum''n genel etnik nüfus dağılımını hesaplarsak %80'den fazlası Türk, %15 civarı Kürt, geri kalanı ise Zaza, Hemşinli ve Lazdır.
Günümüzde Doğu Anadolu Bölgesinde en gelişmiş ve en büyük şehirdir.
Türk hâkimiyetinin ilk zamanlarında, Meyyafarikin ile Siirt arasındaki Erzen'den ayırmak amacıyla, bu ismin sonuna Anadolu'ya ait olduğunu belirten "Rum" kelimesi ilave edilmiş ve "Erzenü'r-Rum" ismi ortaya çıkmıştır. Bu isim “Arzanu'r-Rum” ve “Arzırum” gibi değişikliklerden sonra “Erzurum” şeklini almıştır.
Doğrulanmış Cevap. Ulaşımı , ekonomosi , hayvancılığı , tarımcılığı yoğun olduğu için Erzurumun nüfusu fazladır.
İş olanaklarının yetersizliği, Bazı tarım malzemelerinin orada yetişmemesi, Fazla gelişmiş bir şehir olmadığı icin, Bir çok ilçesi köyü andırabilir. Bu nedenlerden dolayı şehrimizin nüfusu pek yoğun değildir.
1980'li ve 1990'lı yıllarda terör olaylarının da etkisiyle yaşanan güvenlik sorunu bu göçleri iyice artırdı. Öyle ki yaşanan bu göçler, Tunceli'yi bugün Türkiye'de nüfusu en az olan il durumuna getirdi.
Yöre mutfağının; Erzurum Tatar böreği, Erzurum ketesi, Erzurum helvası, Erzurum kıymalısı, Erzurum kesme çorbası gibi şehrin adını taşıyan lezzetleri de vardır. Çiriş, lalanga, herse, gliko, dut çullaması, demir tatlısı, gaysefe ve hasuta da Erzurum mutfağının öne çıkan yöresel yemekleridir.
Erzurum iline bağlı 20 ilçe bulunmaktadır. Merkez ilçeler: Aziziye. Palandöken.
24 bin nüfuslu Karaçoban ilçesi, Muş il sınırında bulunmaktadır. Hınıs ilçesi ile komşudur ve şehir merkezine 180 km uzaklıktadır. 1987'de ilçe statüsüne kavuşmuştur. Aynı zamanda, Erzurum'da şehir merkezine en uzak ilçedir.
Erzurum'a bağlı 21 ilçe, bu ilçelere bağlı 14 belde ve 967 köy bulunmaktadır.
Nüfus ve Yerleşme;
Erzurum nüfusu 2020 verilerine göre 762.062 kişidir. Türkiye' de nüfus yoğunluğu bakımından 29. büyük ilimizdir. Zaman içinde köyden kente göç yaşanması sonucunda, nüfusun büyük bir bölümü kent merkezinde yaşamaktadır.
Türkiye'de En Çok Nereli Var Sıralamasında Erzurumlular!
Erzurum il kütüğüne kayıtlı toplam 1 milyon 844 bin 162 kişi ile Erzurumlular Türkiye geneli sıralamada 10. sırada yer alıyor.
Tıpkı Elazığlılara Gakkoş, İzmirlilere Efe denilmesi gibi dadaş da günümüzde bu hale gelmiştir.. O kadar ki, Dadaşlık artık Erzurum yöresinde büyümüş olan ve bu coğrafyanın kültürünü almış insanlara verilen ortak bir isim haline gelmiştir.
Erzurum, Cağ Kebabı, Oltu Taşı gibi ürünlerle ünlüdür. Bunun dışında tarihiyle de ön plana çıkan Erzurum, Aziziye Tarabyası,Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi ile de bilinmektedir.
1958 yılına kadar Oltuilçesine bağlı bir bucak olan Olur bu yıldan itibaren Erzurum'a bağlı bir ilçe olmuştur. Olur adı, kasabanın içinden akan Olur deresinden gelir. Sözcüğün aslı Ermenice olup "büklüm" (deresi) anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri