Bilgisayarı sürekli olarak açık tutmak donanımların sürekli bir işlem görmesine, bu nedenle de kullanım ömrünün kısalmasına neden olacaktır. Bilgisayarı ihtiyacımız olmadığında kapatmak ve donanımları temiz tutmak, kullanım ömürlerini arttıracaktır.
Öte yandan bilgisayarı açık bırakmak, bilgisayarın güç dalgalanmalarından zarar görme riskini artırır. Bir dalgalanma koruyucusu, bu tehlikeye karşı önemli ölçüde koruma sağlar ancak bir güç dalgalanmasının bilgisayarınıza zarar vermemesini sağlamanın tek yolu bilgisayarı kapatmak ve fişini çekmektir.
Isısı sorun yoksa makinede açık kaldığı sürece ve yük altında olmadığı sürece sabit bir değerde kalır.
Gigapat. Tozlanma dışında hiçbir şey olmaz. Belki termal macun kuruyabilir, onu da değiştirdiğinizde sorun kalmaz. Ha, çok sıcak, çok soğuk veya doğrudan güneş ışığı alan bir yere koyarsanız sorun olabilir.
Sıkıntı olmaz. Bilgisayarlar zaten uzun süre açık durması için. Soğutması iyiyse zaten hiçbir şey olmaz. Yanma gibi bir durum açıkçası olmaz çünkü, sistem belirli bir yüksek sıcaklığa ulaşınca kendisini kapatır, korkmanıza gerek yok.
İlgili 31 soru bulundu
Laptopu fişe takılı kullanmak pilinize zarar vermez, bilgisayarınız batarya kapasitesi 100%'e ulaştığında pil üstünden akan gücü yönlendirecek teknolojiler ile donatılmıştır. Ancak kapalı konumda daha uzun ömürlü kullanım için bilgisayarınızı şarjda bırakmamanızı öneriyoruz.
Sorun olmaz. Zaten bu parçalar uzun ömürlü tasarlandılar eğer sıcaklık konusunda sorun olmaz ise rahatça kullanırsın.
Bilgisayarınızı 7/24 çalışır durumda bırakmak hem kapasitörler üzerindeki gerilimi artırmaya, hem de günün sonunda yüksek enerji bedelleriyle karşılaşmanıza neden olurken, sürekli açıp kapatmak da güç döngüsünü tüketiyorsa, o halde bilgisayarı uykuya almak en doğru seçim olacaktır.
Dizüstü Bilgisayarımı Şarjda Bırakmalı mıyım? Bataryayı sürekli olarak yüzde 100 seviyesinde bırakmak ömrünü kısaltacaktır. Evet ama bataryanın tekrar tekrar deşarj olup şarj edilmesi de ömrünü kısaltacaktır. Daha doğrusu ne yaparsanız yapın, bataryanız zamanla yıpranacak ve kullanılabilir kapasitesi azalacaktır.
Yani günlük bilgisayarınızın harcadığı elektrik 600 W'lık bir PSU için 150-200 W da olabilir. Bu günlük 12,48 TL elektrik faturası yansımasını bilgisayarınızı her gün açık tuttuğunuzu varsayarak aylık hesaba vurursak 374 TL gibi bir tutar elde ediyoruz.
Performans sekmesinin sol yanında CPU seçeneğinine tıklayın. Bu sekmeye de tıkladığınızda artık aşağıda yer alan “Çalışma zamanı” bölümündeki veriyi görebilirsiniz. Bu veri de bilgisayarımızın ne kadar zamandır açık olduğunu bize gösterecek.
NOT: Bilgisayar uzun süre uyku modunda kalırsa hazırda bekleme moduna girer. Bilgisayarı uyandırmak için bilgisayarın güç düğmesine basın. NOT: Monitör bekletme moduna geçmeye devam ederse güç ve uyku ayarlarını değiştirin.
Bu nedenle bir sistem sorunu yaşamasak da bilgisayarımız uzun süre açık kaldığında belleğimiz dolabilir ve bilgisayarımız yavaşlayabilir. Böyle bir durumda bilgisayarı yeniden başlatmak, maksimum hızına ulaşması için yeterli olacaktır. Aynı yöntem, bilgisayar kaynaklı bir bağlantı hızı yavaşlamasında da geçerlidir.
Uzun süre bilgisayar başında vakit geçirenlerin yaşadığı diğer sorunlar; boyun ve sırt ağrıları, baş ağrısı, Carpal Tunnel sendromu (bileklerde sinir sıkışması ve ağrı), kilo alımı ve sağlıksız beslenme, stres olarak sıralanabilir.
Bilgisayarını Doğrudan Güneş Işığına Maruz Bırakma
Bilgisayarın uzun süre güneş ışığına maruz kalırsa da aşırı ısınabilir. Bu durum, pilin hasar görmesinden sabit diskinin hasar görmesine, bilgisayarın yavaşlamasına kadar pek çok olumsuz duruma neden olabilir.
Şarja takılı kullanmak daha doğru, artık çoğu laptopda şarj limitleyici seçenek var onu açarsanız %80 e kadar şarj edip keser. Bataryaları full şarj da depolamak ve bitene kadar kullanmak ömrünü kısaltır.
Temel olarak, bilgisayarın şarjının lityum iyon pillerin karakteri gereği %10 seviyesinin altına inmeden şarja takılması öneriliyor, her iki durumda da buna dikkat etmek gerekiyor.
Pil ömrünü ve performansını uzatmaya yardımcı olmak için, cihazınızı kısa bir süre kullanmak yerine haftada birkaç kez %20 ile %80 arasında bir süre boyunca pil düzeyini tutmaya ve ardından pili yeniden şarj etmek için prize takılı tutmaya deneyin.
Klavyenizde Windows tuşu + X tuşlarına basın ve Hazırda Beklet'i seçerek Kapat veya >kapatın.
Bilgisayarı uzun süre uyku modunda bırakmak ileride bilgisayar parçalarına zarar verir mi? Anakartım eski bundan dolayı bir sorun olur mu? Herkes uyarmış zaten, bilgisayarı açık beklerken koruyacak voltaj regülatörü, daha iyisi UPS varsa ve soğutma yeterliyse uyku modu ya da 7/24 açık şekilde tutmanın bir zararı olmaz.
Kapatmanızda bir zarar yok.Tabii bilgisayar açıkken PSU güç tuşundan kapatmayın.
Ortalama bir laptop saatte ortalama 60 Watt elektrik tüketir. Haftanın her günü, günde 4 saat aktif olarak kullanılan bir laptop bir ayda 11 kWh elektrik tüketir. Haftanın her günü, günde 4 saat aktif olarak kullanılan bir oyuncu laptopunun aylık enerji tüketimi ise 14 kWh civarında olur.
Ortalama özelliklere sahip bir laptop saatte yaklaşık 60 Watt elektrik tüketir. Düşük performanslı donanıma sahip bir dizüstü bilgisayar haftada 11 kW elektrik harcar. Harcanan bu enerji 23 TL'lik bir tutara tekabül eder.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri