Silikon meme protezi ile göğüs dikleştirme ameliyatlarının ilk iki gününde kişiye göre farklılık gösteren değişen oranda ağrı olabilir. Bu ağrılar doktorunuzun verdiği ilaçlar ile azaltılıp hafifleyebilir. Ağrılar üçüncü günden itibaren azalıp 5 ile 7 günden sonra iyileşirler.
5-7 gün içinde ağır, yorucu ve uzun süreli olmamak koşulu ile her türlü aktiviteyi yapabilecek kadar iyileşme olur. 7 gün sonra araba kullanabilir. Kullanılan dikişler eriyen dikişse alınmasına gerek yoktur.
Bu süre zarfında özellikle memenin üst bölgesinde ödem olması normaldir. Ameliyattan sonraki 2. haftada bu ödem azalmaya başlar. 1. ayda silikon, memeyi oldukça şekillendirmiş ve güzel bir görünüme kavuşturmuş olur. Meme dokusu 3. ay sonunda yumuşak bir kıvama ulaşır.
Meme silikon ameliyatı sonrası bir haftalık süreçte ağrı kesiciler tamamen kaybolmuş ve ağrı kesici kullanımına ihtiyaç duyulmaz hale gelinecektir. Bu ağrılar sadece göğüs bölgesinde olmayıp omuzlarda, boyunda ve sırtta da hissedilebilir.
Şişkinlik bazen ağrıyı da beraberinde getirebilir. Ancak meme ameliyatı sonrasında meydana gelecek olan ödem ve şişkinlik kalıcı değildir. Ortalama olarak 3 veya 4 gün içerisinde ödem kendiliğinden iyileşecektir. Bu süreçte düzenli olarak ile göğüs bölgenize buz uygulaması yapmanız süreci hızlandırabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Yan yatma konusunda sıkıntı yok, ameliyattan birkaç gün sonra kendinizi daha konforlu hissetmeye başlayınca yan yatmak mümkün. Yüzüstü yatmak için biraz daha zaman geçmesi gerekiyor. Genelde ilk birkaç ayda yüzüstü yatınca ağrı olabilir. Bu yüzden ben hastalarıma 5-6 ay beklemelerini öneririm.
Memenin alınmasını gerektiren ameliyatlarda (mastektomi) süreç biraz daha uzun sürer. Ancak, yaklaşık olarak 2 ila 3 hafta içerisinde hasta normal yaşamına dönebilir. Memenin alınmadığı (meme koruyucu) ameliyatlarda ise, süreç daha hızlı ilerler. Ameliyattan sonraki 10-15. günde hasta işini gücünü yapacak hale gelir.
Hem şişlikler hem de morluklar bu dönemde olabilir. Ve bunlar 3 günden sonra süratle azalır. Bahsettiğim gibi burada en önemli şey hastanın özel sütyen kullanması ve aşırı hareketlerden kaçınması. Bu kurallara uyduğu sürece 3 günden sonra normal yaşantısına dönebilir.
Meme büyütme ameliyatı ağrılı bir ameliyattır ve bu ağrının bir derecesi yoktur. Kişiye göre değişir. Bazı hastalarım bu ağrıyı bir iki günlük bir rahatsızlık olarak anlatırken bazıları 2-3 haftalık işkenceden bahsediyorlar.
Meme büyütme ameliyatı sonrası sütyenin ne kadar süre giyilmesi gerekir? Göğüs büyütme ameliyatlarından sonra özel cerrahi sütyen her hastaya giydirilir. Bu sütyeni hastalarımızın 3-4 hafta giymelerini isteriz. Bu süre içinde 5-7 gün arayla doktorunuzun önerisi doğrultusunda sütyeniniz yıkanabilir.
Silikon meme büyütme ameliyatınızın üzerinden 6-12 ay geçtikten sonra protezlerin kayması, yer değiştirmesi mümkün değildir. Ancak erken dönemde özellikle ilk günlerde ve ilk 3 ay da yukarı, aşağı ve yanlara hareket, kayma, yer değiştirme gibi sorunlar olabilir.
Silikon protezler göğüs dokusuna son derece benzeseler de gerçek bir göğüs dokusu kıvamında değillerdir. Bu nedenle özellikle göğüs kenarlarından ele gelmeleri mümkündür.
Eski yöntemlerde deri altına, bunun yanı sıra doku üzerine protezlerin yerleştirilmesi ile dokunma halinde hissedilme çok net bir şekilde görülebiliyordu. Ancak günümüzde uygulanan kas altı tekniği sayesinde bu durum ortadan kalkmış ve protezin hissedilmesi oldukça zor bir ihtimal olarak karşımıza çıkmaktadır.
Silikonların ömür boyu kullanma ömrü bulunmakla beraber 10-12 yılda bir değiştirilmesi ve yenilenmesi önerilir.
Silikon uygulaması, genellikle meme dokusu az, memesinde yağ içeriği fazla olmayan kişilerde, büyütme –dolgunlaştırma amaçlı olarak talep ediliyor. Dolayısıyla, küçük memeleri nedeniyle silikon uygulanmış bir kişide, çok aşırı bir kilo artışı olmadıkça göğüste büyüme pek beklenmez.
Ağrı şikayeti doktorun istem verdiği ağrı kesiciler ile önlenebilir diğer şikayetler ise en fazla üç gün olarak kendiliğinden geçer. Meme silikon ameliyatı yapıldıktan 3-4 gün sonra göğüs bölgesindeki sargılar açılır.
Kas altı meme büyütme ameliyatından sonra ağrı beklenen bir durumdur. Protezin pektoral kas altına koyulması nedeniyle ortaya çıkar. Ağrılar ameliyattan sonraki birinci hafta sonunda ciddi anlamda azalacaktır.
Meme küçültme ameliyatından sonra meme ucu çürümesi gerçekten istenmeyen komplikasyonların başında gelmektedir. Meme ucu çürümesi, meme ucuna gelen kan damarlarının, kan dolaşımının bir şekilde bozukluğundan kaynaklanmaktadır.
Ameliyatı yapan hekimler arasında net bir görüş birliği olmasa da genellikle 24-48 saat sonra bile alanın suya teması mümkündür. Yara iyileşmesi açısından bakıldığında, iyi kapatılmış bir yarada işlemden 48 saat sonra epitelizsayon örtüsü gerçekleşmiştir. Bu aşamadan sonra yaranın sudan etkilenmemesi gerekir.
Göğüs ameliyatından sonra iyileşme sürecini zahmetsiz geçirmek dikkat edilmesi gereken birçok kriter var. Göğüs büyütme ameliyatında iyileşme süresi ortalama 2 ya da 3 hafta sürer. Aşama aşama düzelme artarak devam eder. Bu süre kişiye göre farklılık gösterir.
Silikon meme protezi ile göğüs dikleştirme ameliyatlarının ilk iki gününde kişiye göre farklılık gösteren değişen oranda ağrı olabilir. Bu ağrılar doktorunuzun verdiği ilaçlar ile azaltılıp hafifleyebilir. Ağrılar üçüncü günden itibaren azalıp 5 ile 7 günden sonra iyileşirler.
Beslenme ve Sıvı Alımı: Sağlıklı bir iyileşme için doğru beslenme önemlidir. Doktorunuzun önerdiği diyet planına uymaya çalışın ve yeterli miktarda sıvı alımını sağlayın. Aktivite ve Hareket: Ameliyat sonrası dönemde doktorunuzun önerdiği şekilde aktivite düzeyinizi artırın.
10 gün boyunca kanamaya eğilimi arttıran aspirin ve benzeri ilaçlar, bitkisel ve vitamin tabletleri alınmamalıdır. Ameliyat sonrası aşırı fiziksel aktivite, ağır ev işi, spor vb. işlerden 1 ay boyunca kaçınmalısınız. Ameliyattan 2-3 gün sonra spor amaçlı yürüyüş yapabilirsiniz.
Hastaların yaklaşık %8'inde az veya çok hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.
Silikon tüpün çıkış yerinde özellikle hareket edildiğinde bir miktar ağrı hissedilebilir. Göğüs bölgesinden iki taraflı çıkan bu yapılar normal kıyafet giyilmesine engel olur, genellikle hastalar bu dönemi evlerinde geçirmek zorunda kalırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri