TDFH na göre Erzurum il merkezinin içinden ve güneyinden geçen faylar vardır. Bunlardan güneyde yer alan Palandöken Fay Zonu sol yanal atımlı bir fay olup Palandöken dağı boyunca uzanmaktadır. Kuzeyde yer alan Erzurum Fay Zonu ise birbirine paralel çok sayıda faydan oluşur.
Kuzey Anadolu Fayı kuzeyinde kalan Erzurum havzası- Çat- Tercan arasında ise D-B genel doğrultusunda uzanan bindirmeler yaygındır. Aktif fay yoğunluğu nedeniyle tarihsel ve aletsel dönemde Erzurum ili çok sık yıkıcı depremlerin meydana geldiği bir bölgedir.
Bu iller; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt olarak belirlenmiştir.
1'den 5'e kadar olan derecelendirme sisteminde en şiddetli deprem üretme potansiyeline sahip bölgeler 1. derece deprem bölgesi sayılıyor.1996 deprem risk haritasına göre merkez üssü Erzurum olan deprem 1. derece deprem bölgesinde meydana geldi.
Erzurum 1924 yılı içinde üç ayrı depremle sarsılmıştır. İlk deprem 13 Mayıs 1924 tarihinde, ikincisi 6 Eylül 1924 tarihinde, en şiddetli ve yıkıcı olan üçüncüsü ise 13 Eylül 1924 tarihinde meydana gelmiştir. Bu son 13 Eylül depremi ciddi anlamda mal ve can kaybına neden olmuştur.
İlgili 15 soru bulundu
Güzergâhından da anlaşılacağı üzere Erzurum ve çevresi Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde bulunmaktadır.
Magnitüdü 7.1 civarında bulunan ve yıkım şiddeti oldukça fazla olan bu deprem, yöredeki aileleri önemli sayıda can kaybı ile maddî değeri büyük miktarlara varan mal kayıplarına uğratmıştır.
Erzurum kent merkezi zayıf bir zemine sahip olmanın, bu nedenle de olası bir depremde şiddetle sarsılacak olmanın yanı sıra il merkezindeki binalarının altından diri fay geçen illerimizden biridir.
1859 Erzurum depremi 2 Haziran saat 10.30'da meydana geldi. 15.000 can kaybına yol açan ve 6.1 büyüklüğünde meydana gelen deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre en büyük şiddet IX (Şiddetli) olarak hissedildi.
Etkiler. Deprem Erzincan'da can kaybına ve maddi hasara, Erzurum ve Bingöl'de ise maddi hasara sebep oldu. Kamu binalarının da hasar görmesi yardım çalışmalarını yavaşlattı. Yapıların birçoğunun 1939 Erzincan Depremi sonrası 1940'ta çıkarılan deprem yönetmeliğine uygun yapılmadığı anlaşıldı.
Bu segment üzerinde yapılmış paleosismolojik araştırmalar ışığında depremin tekrarlama periyodunun 245±55 yıl olarak belirlenmiştir.
"Yedisu Fayı kırıldı kırılacak, gün sayıyor"
Erzincan ile Karlıova arasındaki Yedisu Fayı kırıldı kırılacak, gün sayıyor. Yedisu Fayı kırılırsa sismik boşluk konumundadır.
Öz: Erzurum ikinci derece deprem bölgesinde yer alması ve şehrin büyük bölümünün aktif faylar tarafından kesilen alüvyon yelpazeler üzerinde gelişmiş olması nedeniyle, deprem tehlikesi ile karşı karşıyadır.
5. İnceleme alanı, Çat (Erzurum) civarından başlayan Erzurum, Dumlu, Tortum ve Oltu boyunca uzanan Dumlu fay zonu içerisinde yer almakta olup Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasına göre 2. Derece deprem bölgesidir.
PALANDÖKEN'DE ALÜVYON ZEMİNDE BULUNUYOR
İlçedeki bina yaşları 0-40 yıl arasındadır. Olası bir depremde zemin yapısı, yer altı suyu seviyesi, bina yapım tekniği bakımından koşulların en az olumsuzluk yaşanabileceği ilçedir.” denildi.
3. Derece deprem riski olan Erzurum ilçeleri
Ankara Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığınca hazırlanan haritada sarı renkte belirtilen Erzurum'un kuzeybatısında yer alan bölgeler 3. derece riskli deprem bölgeleri. Bu bölge içerisinde kısmen veya tamamen yer alan Erzurum ilçeleri ise; 1. İspir.
25 Mart 2004 tarihinde Erzurum, Aşkale merkez üssünde yerel saat ile 21.30'de aletsel büyüklüğü Ml=5,1 (Mw 5,1) olan şiddetli bir deprem meydana geldi. Depremin odak derinliği yaklaşık 5,0 km civarında olup sığ odaklı bir depremdi.
1939 Erzincan depremi veya Büyük Erzincan Depremi, 27 Aralık 1939 tarihinde merkez üssü Erzincan olan 7,9 Ms büyüklüğünde gerçekleşen deprem. Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ise depremin büyüklüğünü 7,8 Mw (± 0,4) olarak kaydetti.
Zeminin gevşek unsurlardan oluşması ve yüksek deprem riski taşımasına karşın, sekiz, on ve hatta oniki katlı binaların inşa edil- mesi, geleceğe yönelik önemli sakıncalar içermektedir.
Şehrin pek çok ilçesinden ve çevre illerden hissedilen depremin büyüklüğü 4,8 olarak kaydedilirken merkez üssü Topçu, Köprüköy olarak bildirildi.
Serçeme faylarının güneydoğusunda yer alan Aşkale fay demetini oluşturan önemli faylardan birisi de, Emrecik Fayı'dır.
Büyük oranlarda can ve mal kayıplarına neden olan deprem sonucu 32.968 kişi hayatını kaybetmiş ve 116.720 bina yıkılmıştır. Binlerce insan sakat, yetim ve evsiz kalmıştır.
1924 Pasinler depremi 13 Eylül yerel saat ile 16.34'te Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde Erzurum Pasinler'de meydana geldi. 60 can kaybına yol açan ve 6.8 büyüklüğünde meydana gelen deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre en büyük şiddet IX (Şiddetli) olarak hissedildi.
Dünya tarihinin en büyük depremleri arasında sayılan 1939 Erzincan Depremi 26'ı Aralık'ı 27 Aralık'a bağlayan gece saat 01.57'de başladı. Şurada Paylaş! 1939 ERZİCAN DEPREMİ KAÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE, KAÇ SANİYE SÜRDÜ? 7,9 büyüklüğündeki 1939 Erzincan Depremi 52 saniye sürmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri