Soru kelimesinin eş anlamlısı olan kelime sual kelimesidir. Bu kelime dilimize Arapça dilinden geçmiştir. Soru kelimesinin anlamı ile aynı anlamı taşımaktadır.
Bu durum cevabı öğrenme konusunda birine yöneltilen yazı şeklinde ifade edilmektedir. Verilen bu ifade doğrultusunda soru kelimesi, aynı zamanda sual yanıt ile eş anlamlı olarak ön plana çıkar. Türk Dil Kurumu dahilinde kural olarak bu iki kelime eş anlamlı biçimde kullanılabilir.
Soru kelimesinin bilinen ve en sık kullanılan eş anlamlısı 'sual' kelimesidir. Sual kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Soru kelimesi kullanılarak kurulacak bir cümlede, sual kelimesi de rahatlıkla kullanılabilir. Zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Cevap: Soru kelimesinin eş anlamlısı "Sual" dir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
İlgili 41 soru bulundu
Eşanlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu halde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
TDK'ya göre bir soruya veya davranışa karşılık verilmesi anlamına gelen cevap eş anlamlısı bulunmaktadır. Kurumların hazırladıkları bazı sınavlarda, Cevap kelimesinin eş anlamlısı nedir gibi sorular sorulabilmektedir. Cevap kelimesinin eş anlamlısının istenmesi gibi bir durumda, doğru şıkkın yanıt olacağı bilinmelidir.
Bu bakımdan soru kelimesinin ilk zıt anlamlısı olan kelime; cevap olup ikinci zıt anlamlısı yani karşıt anlam içeren sözcük yanıt kelimesidir.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
Soru ile sual sözcüğü eş anlamlı olarak aynı tabiri ifade etmektedir. Gündelik yaşamda her ne kadar soru daha çok kullanılsa dahi, kişi ve duruma bağlı olarak sual sözcüğü de öne alınabilmektedir.
soru, karşı tarafa bilgi almak amaçlı yöneltilen cümlelerdir. cevap ise, bu cümlelere karşılık olarak verilen, bilgi içeren cümlelerdir. bu kelimelerin anlamları birbirine ters düştüğünden soru kelimesinin zıt anlamlısı cevap ve yanıt kelimeleri olur.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Beceri kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler yetenek, kabiliyet, hüner, el çabukluğu, ustalık, zanaat, marifet, maharet kelimeleri olarak bilinmektedir.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında Irmak kelimesinin eş anlamlısı 'nehir' şeklinde karşımıza çıkıyor. Farklı yazılmalarına rağmen aynı anlam üzerinden bu iki kelimeyi de cümle içerisinde ya da tek başına kullanabilirsiniz. Irmak kelimesinin eş anlamlısı TDK ya göre 'nehir' olarak öne çıkıyor.
Öğrenci kavramı için aynı zamanda talebe ve okul çocuğu terimleri de kullanılabilmektedir. Türkçede öğrenci teriminin talebe olarak bir tane eş anlamı olduğu görülmektedir.
Topluluğumuz tarafından sevilenler
-Soru kelimesi eş sesli değildir.
Zıt kelimesinin eş anlamı ise karşıttır. Zıt ile karşıt kelimeleri birbirinin eş anlamlısı olarak belirlenmiştir.
Kolay Eş Anlamlısı
Kolay kelimesi ile aynı anlam barındıran ve bu sebeple eş anlamı olan kelimeler ise asan, basit, hafif, emeksiz, zahmetsiz kelimeleridir.
Tabiat sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler alışkanlık, doğa, huy ve mizaç sözcükleridir.
Irmak kelimesi aynı zamanda Nehir sözcüğü ile beraber eş anlamlı şekilde değerlendirilebilmektedir. Yazılış ve okunuşları farklı şekilde ancak anlamları aynı olması ile beraber her iki kelimeyi de kullanabilirsiniz.
Gülünç kelimesinin eş anlamlısı olan ifadeler komik, matrak, eğlenceli, kepaze ve rezil ifadeleridir. Bu terimler sorunsuz bir şekilde gülünç kelimesi yerine kullanılabilir. Gülüncün eş anlamlısı olan kelimeler eğlenceli, komik ve matrak kelimeleridir.
EŞ ANLAMLI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
Yazılışları ve okunuşları farklı fakat aynı anlama gelen sözcüklere eş anlamlı (anlamdaş) sözcükler deniliyor.
Yazılışları ve okunuşları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri