Eşanlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu halde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
Dil araştırmalarında “anlamdaş, eş manalı, eş anlamlı, müteradif, sinonim” terimleriyle karşılanan eş anlamlılığın tanımı genellikle sözlüksel bağlamda yapılmaktadır.
Sözcük eş anlamlısı kelimedir. Eş anlamlı kelimeler anlam bakımından aynı olan ve o kelime yerine kullanılan dil öğeleridir. Sözcüğün eş anlamlısı da kelime olarak belirlenmiştir.
Anlamları aynı veya birbirine çok yakın olan (kelimeler), anlamdaş, müradif, müteradif, sinonim anlamına gelir. Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
atik-seri, ayakkabı-pabuç, bağışlama-affetme, bacı-kız kardeş, bonkör-cömert, cennet-aden eş anlamlı kelimelere örnek verilebilir. - Bazı durumlarda anlamdaş yani eş anlamlı kelimeler, birbirinin yerini tutamaz.
Cümle kelimesinin eş anlamlısı tümce kelimesidir. Cümle kelimesi ayrıca cümle içerisinde bütün veya herkes anlamında da kullanılabiliyor.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı tabip kelimesidir. Bir diğer eş anlamlı kelimesi ise hekim kelimesidir.
Soru kelimesinin eş anlamlısı sual kelimesidir. Sual kelimesi dilimize Arapçadan geçmiş bir kelimedir. Eş anlamlı kelime anlamları aynı ama yazılışları farklı olan kelimelere denir.
Kısaca yazılışları ve okunuşları farklı, anlamları aynı olan sözcüklere eş anlamlı sözcükler denir.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
Yazılışları ve okunuşları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denmektedir.
Eş Anlamlı Kelimeler Nelerdir? Anlam olarak aynı anlamı karşılayan, anlam olarak birbirlerinin yerini tutabilen, yazılış olarak farklı yazılan, söyleniş olarak farklı söylenen fakat anlam olarak aynı karşılığı bulan kelimeler eş anlamlı kelimelerdir. Eş anlamlı kelimeler yerine “anlamdaş” ifadesi de kullanılabilir.
Neden kelimesinin eş anlamlı kelimesi sebep kelimesidir. Aynı anlam barındırdığı için neden kelimesi yerine sebep kelimesi de kullanılabilir. Ayrıca neden kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumunda yer almaktadır. Neden kelimesinin sözlük anlamı aşağıda belirtilmiştir.
Yazılışları ve okunuşları farklı fakat aynı anlama gelen sözcüklere eş anlamlı (anlamdaş) sözcükler deniliyor.
Anne kelimesinin eş anlamlısı ana veya validedir.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
1- Sözcük: Eski Türkçe bir kelime olan söz, 8. asırdan beri kullanılmaktadır. Bu kelimden türetilen sözcük de kelime ile eş anlamlıdır.
Ev eş anlamlısı birkaç tanedir. Ev kelimesinin eş anlamlısı hane, konut, aile, beyit, mekan, ocak kelimeleridir.
Fakir kelimesinin eş anlamlısı 'yoksul' ve 'fukara' olarak bilinmektedir. Her iki kelime de aynı şekilde fakir sözcüğü ile eş anlamlı şekilde kullanılabilir.
Kent, memleket, belde, büyük kent, şar kelimeleri şehir kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir.
Irmak kelimesinin eş anlamlısı TDK ya göre 'nehir' olarak öne çıkıyor.
Dost Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Dost kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'arkadaş' sözcüğü Türkçede değerlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri