Okul, eğitim-öğretim verilen kurum ve bu faaliyetlerin gerçekleştirildiği eğitim kurumu ve diğer tesislerdir. Ayrıca temel öğrenim, ortaokul, lise ve üniversite toplam 16 yıldır. Öğretmenlerin rehberliğinde öğrencilerin öğretimi için öğrenme alanı ve öğrenme ortamı sağlar.
Okulların temel amacı, toplumdaki bireyleri yetiştirerek, onları topluma yararlı bir hale getirmektir. Bu anlamda okulların, toplumsal, siyasal, ekonomik ve bireyi geliştirmek olmak üzere dört temel işlevi olduğu söylenebilir. Bu işlevler evrenseldir.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre okulun amacı ve görevi, Atatürk ilke ve devrimlerine, laik, demokratik, sosyal hukuk devletinin ilkelerine uygun, öğrencinin eğitim gereksinmesini karşılayan bir öğretim yapmaktır.
Eğitim, pek çok konuda insana bilgi sağlar. Değerleri, toplumsal normları öğretir, inançları şekillendirir, iletişimimizi kuvvetlendirir. Hayata daha farklı bakabilmek, yeni bakış açıları kazanabilmek, kişisel gelişim noktasında kendimizi daha iyi geliştirebilmek için eğitim hayati bir gerekliliktir.
Okul, öğrenciler için olumsuzluklardan arındırılmış; onların ve toplumun gereksinimlerine en iyi bir şekilde hizmet veren kontrollü bir ortamdır. Okul, toplumun, bireylerinin toplumsal ve bireysel gereksinimlerini karşılamak amacıyla, onların eğitimlerini üstlenen kurumların ortak adıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Eğitimin; toplumsal, bireysel, ekonomik ve siyasal olmak üzere 4 temel işlevi bulunur.
Okul, eğitim sisteminin varlık nedeni olan eğitim hizmetinin üretildiği yerdir. Okul dışındaki diğer eğitim kuruluşları okula destek sağlamak için kurulmuşlardır.
Bir toplumun bilgi ve teknoloji üretebilmesi için yetişmiş insan gücüne gereksinimi vardır. Okul, hem bir bilgi yuvası hem de sosyal etkinliklerin yerine getirildiği kurumdur. Toplumlar kendilerine uygun insanı, kendilerine özgü eğitim sistemi içinde yetiştirirler.
Zigarelli (1996) ise etkili okulu oluşturan altı temel özelliği; nitelikli öğretmen, öğretmenin katılımı ve memnuniyeti, okul yöneticisinin liderlik özelliği ve iletişimi, güçlü okul kültürü, okul yönetiminin pozitif ilişkileri, yüksek aile katılımı olarak belirlemiştir.
etkili okul, “öğrencilerin bilişsel, duyuşsal, devimsel, sosyal ve estetik gelişmelerinin en uygun sağlandığı ve en elverişli bir öğrenme çevresinin yaratıldığı okul” olarak tanımlanmaktadır.
Okul kelime anlamı okuma yazma öğretiminin toplu bir şekilde yapıldığı yer olarak ifade edilmektedir. Okullar aynı zamanda birer bilim ve sanat merkezi olarak öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda gelişim gösterdikleri yerler olarak belirtilmektedir.
İnsan kaynağının, özellikle sosyal iyileşmeye ve buna bağlı olarak ekonomik gelişmeye katkısı oldukça büyüktür. Toplumsal uyum kapsamında eğitimin sosyal faydaları; bireyin daha fazla gelir etmesi, daha az suç oranı, demokratikleşme ve yönetime katılma, bireysel sağlığını koruma olarak özetlenebilir.
Genel manada eğitim, bir insanın; duygusal, bedensel, zihinsel olarak sahip olduğu yeteneklerini belirlenen amaç doğrultusunda geliştirmesidir. Bilgi kazanmak, davranışlarını geliştirmek yolunda atılan adımların hepsi eğitimin kapsamında yer almaktadır.
Eğitimin genel amacı, yetişmekte olan çocukların ve gençlerin, topluma sağlıklı ve verimli bir biçimde uyum sağlamalarına yardım etmektir. Bu uyumun gerçekleştirilebilmesi için, bireylerin ilgi ve yetenekleri, eğitim yoluyla son sınırına kadar geliştirilir ve davranışları eğitimin amaçları doğrultusunda değiştirilir.
Eğitimin amacı, bireylerin yaşamlarını daha iyi bir şekilde sürdürmelerini sağlamak, dünyayı daha iyi anlamalarına yardımcı olmak ve toplumun genel refahını artırmaktır. Eğitim, bireylerin bilgi, beceri ve deneyimlerini geliştirerek, daha yaratıcı, eleştirel düşünebilen ve özgüvenli olmalarını sağlar.
Eğitim, bireylerin öğrenme sürecine katılarak bilgi edinmelerini, yeteneklerini geliştirmelerini, düşünme becerilerini artırmalarını ve toplumsal değerlere uyumlu bireyler olmalarını sağlayan bir süreçtir.
Arık, A., Arkonaç, S. A., Yılmazer, N. Ve Cinan, S. (1991)'de yaptığı çalışmada lise öğretmenlerine göre ideal bir öğrencide bulunması gereken özellikler; araştırıcı, öğrenen, çalışkan, dürüst, saygılı, terbiyeli, gayretli, azimli, insanları seven, sorumluluk sahibi, irdeleyici tutuma sahip olmalarıdır.
Okul müdürü kendini ve yeteneklerini iyi bilmelidir. Okul müdürünün ehliyet, liyakat, öz güven, kendini ifade edebilme ve temsil kabiliyeti olmalıdır. Okul müdürü teknolojinin imkanlarını kullanabilen, eğitim ile ilgili dünyadaki gelişmeleri takip eden, kendisini yenileyen, idealist, çalışkan ve fedakar olmalıdır.
Etkili okul, öğrencilerin bilişsel, duyuşsal, psikomotor, sosyal ve estetik gelişimlerinin en uygun biçimde desteklendiği, optimum bir öğrenme çevresinin yaratıldığı okul olarak tanımlanabilir. Etkili okul düşüncesinde, okulların farklılıklar yaratabileceği ve bu farklılıkların düşüncelerde yer aldığı inancı egemendir.
Topyekün toplumsal değişim sağlamada zorunlu eğitim uygulaması özellikle önem taşımaktadır. Zorunlu eğitim sayesinde kazandırılan ve kişinin sınıfsal, etnik, dini bütün diğer kimliklerini dışarda bırakan vatandaşlık hüviyeti, toplumsal birliğin sağlanması açısından ulus devletin oluşumu için bir zorunluluktur.
Okul, mevcut düzeni devam ettirir, toplumda çıkabilecek gruplaşmayı ve sınıfları engeller ve sosyalleşmeyi artırır. Okul içinde ve genel olarak eğitimde reformlar yapılarak iyileştirme sağlanılabilir fakat okulsuz bir toplum mevcut şartlarda düşünülemez.
Eğitim almak için okula gitmek şart değildir, ama okumak şarttır.
Okul eğitimindeki temel amaç, öğrencilerin zihinsel, bedensel ve ahlaksal açıdan gelişmesini sağlamaktır. Okul, hem bir bilgi yuvası hem de sosyal etkinliklerin yerine getirildiği bir kurumdur. Dostluk, sevinç ve üzüntülerin paylaşılması gibi duygular okul arkadaşlarımızla olan ilişkilerimiz sonucunda gelişir.
Okula ilişkin fiziksel ortam kavramı, okulun bulunduğu coğrafi bölge, iklim koşulları, bitki örtüsü gibi, insan davranışlarını etkileyen çok çeşitli etkenleri de kapsayan geniş bir kavramdır.
Okul nasıl bulundu sorusuna 1796 yılında Franklin Massachusetts'te dünyaya gelen Horace Mann isimli profesör damga vuracaktır. Yunanca ve Latince alanında oldukça başarılı bir profesör olan Mann günümüzdeki okul sisteminin temellerini atan kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri