Bunun sebebi eski sözcüklerin kalıplaşmış deyim ata sözlerinde yer alması, başka dillerden yeni alınan sözcüklerin konuşma dilinde daha çok kullanılması ve bir bilim dalında aynı anlama gelen terim anlamlı sözcüklerin kullanılması gerekmesidir.
NEDEN EŞ ANLAMLISI NEDİR? Neden eş anlamlısı "sebep" sözcüğüdür.
Eşanlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu halde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
- Aynı varlığı, kavram ya da durumu ifade eden yazılışları ve söylenişleri farklı ama anlamları aynı olan sözcükler açıklandığı üzere eş anlamlıdır. Eş anlamlı sözcükler, dilimize yabancı dillerden giren sözcüklerin Türkçedeki karşılıkları ile kurdukları ilişkiden doğmuşlardır. - Kara gözlü uzun saçlı bir kızdı.
Cümlede anlamı ve vurguyu kuvvetlendirmek için bu kelimelerden istenilen seçilebiliyor. Bu kelimelere eş anlamlı kelimeler deniliyor. Eş anlamlı kelimeleri öğrenip, cümlelerinizde kullanabilirsiniz. Eş anlamlı, diğer adıyla anlamdaş kelimeler, farklı yazılıp, okunsalar da görevleri ve anlamları aynıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Fikir kelimesinin; düşünce, görüş ve kuruntu olmak üzere farklı eş anlamları bulunmaktadır.
Basit kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı 'kolay' şeklinde tanımlanmaktadır.
CÜMLE KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI OLAN SÖZCÜK
Cümle kelimesinin eş anlamlısı tümce kelimesidir.
Zor kelimesinin bir adet eş anlamlı kelimesi bulunmaktadır. Zor kelimesinin eş anlamlısı " Güç" kelimesidir. Güç kelimesi aynı zamanda zor anlamına da gelmektedir. Bu doğrultuda " güç" kelimesini zor eş anlamlısı olarak da kullanabiliriz.
Eş Anlamlı (Anlamdaş) Cümleler/Yargılar
Anlam bakımından birbiri ile aynı olan, farklı sözcüklerle aynı düşünceyi dile getiren cümlelere eş anlamlı cümleler denir.
Bu ifadeler değişik özelliklere sahiptir ve şimdi bunları inceleyerek özelliklerine bakalım. İşte 6. sınıf Türkçe eş, zıt ve yakın anlamlılık konu anlatımı. Türkçede birçok değişik eş anlamlı ve zıt anlamlı ile yakın anlamlı kelimeler bulunmaktadır.
TDK'ye göre, derisinin altında çok yağ birikmesi sonucundan vücudu daha şişkin gözüken kişi ya da hayvan olarak tanımlanan şişman kelimesinin de farklı yazılışlarda olan eş anlamlı kelimeleri bulunur. Bu kelimeler, büyük, balaban, iri, şişko ve dolgundur.
Birden fazla anlamı olan binin eş anlamlısı da bin sözcüğü yerine kullanılabilir.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Öğretmen Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Bu kapsamda hızlı ile eş anlamlı kullanılabilecek sözcükler çabuk, süratli ve çapkın olarak sıralanmaktadır.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
Gülmek kelimesinin bir eş anlamlı kelimesi de tebessüm etmek ve kahkaha atmak anlamına gelmektedir.
Doğru Cümle Nasıl Kurulur? Doğru cümle kurulması için gereken en önemli unsur yüklemdir. Doğru bir cümle kurabilmek için yargı bildirmiş olan, fiil ya da ek fiil ile çekimlenmiş bir isim olması yeterli olacaktır. Yüklem, ihtiyaca göre başka unsurlar ile desteklenir ve bu sayede cümle istenildiği gibi uzatılır.
Sınıf Eş Anlamlısı
Anlamları aynı ola, yazılışları farklı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Sınıf Eş Anlamlısı ise dershane, derslik, klas kelimeleridir.
EŞ ANLAMLI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
Gaye kelimesinin en çok bilinen eş anlamlıları amaç ve hedef kelimeleridir. Gaye kelimesinin amaç ve hedef kelimesi dışında 10 adet daha eş anlamlı kelimesi bulunmaktadır. Gaye kelimesinin eş anlamlıları defa, erek, istek, maksat, meram, uğur, usul, yol, yolculuk ve yöntem kelimeleridir.
Şişman, şişkin, dolgun ve ablak gibi kelimeler tombulun eş anlamlı kelimelerdir.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri