Erik suyu, sağlığınızı iyileştirmek için benzersiz antioksidanlar ve organik bileşikler içerir. Sindirim sisteminiz üzerinde hızlı ve belirgin etkilerini görebileceğiniz erik suyunu, taze erikten ya da kuru erikten yapabilirsiniz. Taze eriğin suyunu sıkabileceğiniz gibi, kompostosunu da hazırlayabilirsiniz.
Erikleri yıkayın ve tencereye alın. Üstüne toz şekeri, karanfilleri, suyu ve kullanacaksanız tarçını ekleyerek ocağın orta gözüne alın. Şeker eriyinceye kadar karıştırın, orta ateşte yaklaşık 25 dakika kadar pişirin. Pişen erikleri tel süzgeç yardımıyla sıcakken süzün.
Doğal ve ev yapımı erik suyu, yüksek kolesterolün normal seviyelere düşmesine yardımcı olarak kalp ve damar hastalıklarına karşı engelleyici bir görev üstlenmektedir. İltihabı ve Enfeksiyonu Önler: Erik suyu, vücutta meydana gelen iltihabın ve özellikle de idrar yolu enfeksiyonunun vücuttan sökülüp atılmasını sağlar.
Erikleri güzelce yıkayın ve çekirdekleri ile birlikte bütün olarak derince bir tencereye alın. Üstlerine toz şekeri ve suyu ilave edip güzelce karıştırın ve ocağın altını açın. Yüksek ateşte, erikler iyice yumuşayıp dağılmaya başlayana dek kaynatın.
Kırmızı Erik Suyu İçin Malzemeler :
1,5-2 kg kırmızı erik. Yeteri kadar su. 1,5 su bardağı toz şeker.
İlgili 16 soru bulundu
Erikleri bol suyla yıkayıp derin bir tencereye alın. Üzerine su ve tozşekeri ilave edip orta ısıda kapağını aralık bırakarak bir taşım kaynatın. Limon tuzu ekleyip bir taşım daha kaynatın. Tencereyi ocaktan alın.
İçerdiği vitamin ve minerallerle sinir sistemini güçlendiren, kansızlığı azaltan, böbreklerin fonksiyonlarını destekleyen kırmızı erik ayrıca bağırsak dostudur. Kırmızı eriğin anti-aging etkisi vardır. Kırmızı erik içerdiği bu etki sayesinde yaşlanmaya savaş açmaktadır.
Vitamin deposu erik, cinsel isteği ve gücü arttırıyor. Kan dolaşımını da hızlandıran bu meyve, iktidarsızlık sorunu yaşayan erkeklerin imdadına yetişiyor. Erik aynı zamanda sperm kalitesini yükselterek kısırlık tedavisine destek oluyor.
Erik doğru miktarda tüketildiğinde cilt, kalp ve damar, karaciğer ve bağışıklık sistemine olumlu etki ediyor. Ancak bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemi bozulabiliyor.
Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.
Ambalaj açılmadığı veya delinmediği sürece meyve suyu bozulmuyor. Ambalaj açıldığında ise, havadan mikroorganizma bulaşıyor ve meyve suyu zamanla bozuluyor.
tencereye 8 su bardağı su ve toz şeker koyup, kaynatın. İçine kuru siyah erik ve limon suyu ilave edin. 5 dakika daha kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alın. Tencerenin ağzını kapatın ve ılınması için 10-15 dakika bekletin. Soğuması için buzdolabına alın ve 1 saat bekletip servis yapın.
Güzelce yıkanmış olan erikler büyük bir tencereye konulur. Üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ve damak tadına göre şeker eklenir. (Erik ekşi ise şekeri fazla katabilirsiniz, tatlı ise 1- 1, 5 kg şeker yeterli olacaktır. ) Ara sıra karıştırarak iyice kaynayana kadar pişirilir.
Erik suyumuz iyice soğuduktan sonra pet şişelere doldurun kapağını sıkıca kapatın ve dondurucuya kaldırın.
Kalori Bilgisi Erik Suyu Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 49 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Su Bardağı (200 ml lik) yani 200 gramlık miktarında Erik Suyu 98 kalori bulunmaktadır.
Sabahları aç karnına tüketilen eriğin faydası daha fazladır. Demir ihtiyacını karşılıyor! İnsan vücudundaki demiri absorbe etme yeteneği sayesinde kırmızı kan hücrelerin ihtiyacı olan demir ihtiyacı karşılıyor. Böylece kansızlığın önüne geçiyor.
Günde 3 adet kuru erik yıkanıp temizlendikten sonra 1 büyük bardak suyun içine atılır ve üzeri kapatılarak oda sıcaklığında 1 gece bekletilir. Sabah aç karnına suyu içip kuru meyveleri yemek gün içinde bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasına yardımcı olacaktır.
A, C ve B grubu vitaminleri ile potasyum, magnezyum, fosfor ve demir mineralleri açısından zengin bir meyve olan erik, kabızlık sorununda da birebir etkili. Sindirim sistemini çalıştırıp hazmı kolaylaştıran erik, iyi bir idrar söktürücü ve kabızlık giderici.
Lifli bir meyve olan yeşil erik, bağırsakları temizleyerek daha sağlıklı bir bağırsak sistemine sahip olmanızı sağlar. Yaz günlerinde sindirimi rahatlatma görevini yeşil eriğe verebilirsiniz. Böylece mide şişliğini de önlemiş olursunuz.
Antioksidan bakımından zengin olması dışında yüksek miktarda C vitamini içeren erik bu özelliğiyle besin yoluyla alınan demirin vücut tarafından emilimini önemli oranda artırıyor. 100 gram erik günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 16'sını karşılıyor.
* Erik içerdiği yüksek miktar asit sebebi ile fazla tüketilmesi sonucu midede asit oranlarını olumsuz derecede değiştirebilir.
Erik suyu fazla tüketildiğinde ise kilo artışı, kramp, ödem gibi sorunlara yol açabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri