Es Semi esmasının anlamı kısaca her şeyi duyan ve işiten anlamına gelmektedir. Allah'ın her kulunu duyduğu her şeyi işittiği anlamına gelen bu esma oldukça hayırlı bir esmadır. Es Semi esmasını zikreden her kimse Allah-u Teala ona hayırlı işler ve kısmetler nasip eder.
Arapçada sem kelimesi işitmek anlamına gelir. Semi ise duyan, işiten manasında kullanılır. Allahu Teala'nın en çok zikredilen isimlerinden biri olan Es- Semi, duyan, gizli olan her şeyi layıkıyla bilen demektir.
Havas ve esrarı:Es Semi' ismi şerifisözün insanların yanında dinlenmesi ve duanın kabulü için Ya SEMİ'U Celle Celaluhu diyerek 180 kere okunur. Perşembe günü duha namazının ardından 500 kere okunursa duası kabul olunur. Çok okuyan kulak rahatsızlığı görmez.
Es Semi esmasının kısaca anlamı her şeyi duyan ve işiten olarak tanımlanabilir. Allah'ü teâlânın yarattığı her kulunu duyduğu ve her şeyi işittiği manası taşıyan bu esma oldukça hayırlı bir sıfattır. Es Semi sıfatını zikreden her kimse için Allah-u Teala hayırlı işler ve kısmetler gönderir.
İki âyette de "semîu'd-duâ" (duayı işiten, kabul eden) şeklinde kullanılmıştır. Allah'ın her şeyi duyduğunu bize bildiren Es-Semi sonsuz kudret sahibi Allah'ın (cc) her şeyi duyduğunu bize bildirir.
İlgili 25 soru bulundu
Es- Semi esması zikir saatinde ve zikir zamanlarında “Ya Semi” şeklinde zikredilmelidir. Es-Semi Esmasının Anlamı Nedir? Es-Semi esması, her şeyi işiten, her şeyi bilen ve her şeyden haberdar olan anlamlarına gelmektedir. Gizli veya açık, sesli veya sessiz, tüm yalvarışları ve yakarışları tek işiten Allah'tır.
Semi ismi Esmaül Hüsna da yer alan Allah'ın isimlerinden birisi olarak da bilinmektedir. Semi isminin; kainattaki saklanan veya açıkça söylenen her sesi, fısıltıyı, gizli işi bilen ve işiten anlamlarına sahip olduğu söylenebilir.
Ya Mümit Celle Celalühü zikri her gün yapıldığında maneviyatın artmasına, hak yoluna girilmesine vesile olur. Her gün 490 kez El Mümit zikrine devam eden kişi düşmanlarından korunur. Sevdikleriyle arası düzelir. Her sabah uyandıktan sonra 100 kez zikredilen El Mümit esması düşmanlara üstünlük sağlamaya vesile olur.
Kullarının dualarına cevap veren kullarının dualarını kabul eden yüce Allah'tır. El-Mucib Ne Demek? El-Mucib, kendisine yalvaran ve yakaran, ellerini kendisine açıp niyazda bulunan kullarını geri çevirmeyen, dualarını kabul buyuran yüce Allah'tır. El-Mucib esması işte yüce Yaradan'ın bu özelliğini anlatır.
Ya Allah Ya Hu genelde cuma günleri namazdan önce okunur. Okunma şekli 100 defa Ya Allah Ya Hu çekme şeklindedir. Hayırlı olan dileğin gerçekleşmesi amacıyla bu dua okunur yani çekilir.
El Aziz esmasını zikir haline getirmek işlerin kolaylaşmasını ve duaların kabul olmasını sağlamaktadır. El Aziz ismi şerifi sabah namazından sonra zikredilmesi rızkın artmasına bereket olmasına vesile olmaktadır. El Aziz ismi şerifinin okunma sayısı 94 olarak bilinmektedir.
Allah'ın güzel isimlerinden olan "El-Hayy" ismi O'nun ezeli ve ebedi hayat sahibi olduğunu anlatır. El-Hayy sıfatı sadece Allah'a ait bulunan zati sıfatlarındandır. El-Hayy esmasının Türkçe anlamı şöyledir: Allah, daima diri olandır. Her şeye hayat ve can verendir.
Sözlükte “işitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak; duyurmak” mânalarındaki sem' kökünden türeyen semî' “işiten” demektir. Allah'a nisbet edildiğinde “işitilmeye konu teşkil eden her şeyi işiten” diye açıklanır.
Ya Settar: Kullarının günahlarını örten, gizleyen ALLAH. Ya Fettah: Dilediği kapıyı açan, Mazlumlara yardım edip mümin kullarına zafer (fetih) veren ALLAH.
Bu ismi şerifin 302 defa “Ya Basir” şeklinde zikredilmesi okuyan kişinin işinde başarılı olmasını ve yükselmesini sağlamaktadır. Zikir gününde ve saatinde “Ya Basir” denerek 302 defa tekrarlanması Allah'tan istenen her şeyin kısa sürede gerçekleşeceğine işarettir.
El Basıt esmasını dilek ve istek üzere 77 kez okumak faziletlidir. El Basıt esmasının ebced değeri 77 olmaktadır. Özellikle unutkanlık için bu esmasının okunması faydalı olmaktadır. El Basıt esması rızık bolluğu için faydalıdır.
Abdülehad Serhendi hazretleri bir müjde verip buyuruyor ki: (70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.) Allah rızası için okumalı.
Bu kapsamda dilek duasının Arapça okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Estağfurullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh." şeklinde ifade edilmektedir. Bu oldukça etkili olan dilek duasının Arapça dilindeki okunuş biçimidir.
- Dua edildiğinde kullarına cevap verip istediklerini karşılıksız koymayandır. El-Mücîb Faziletleri Nedir? - Duaların kabul olması için bu ismi günlük zikir saatlerinde ''Ya Mucîp'' diyerek defa zikredilmelidir. defa çekildiği zaman Her ne dua var ise o kişinin duaları kabul olur.
Ya mümit esmasının fazileti için günde 490 defa zikredilmesi gerekmektedir. Dua sırasında ya da sonrasında, namaz öncesi ya da sonrasında zikredilebilmektedir. Kullar bu esmayı genellikle kötülüklerden Allah'a sığınarak korunmak ve harama el sürmemek için zikretmektedir.
esma-i husna daki allahin 99 adindan birini, belli bir amac icin, ise girmek, evlenmek, vs. belli bir sayida arka arkaya zikretmek eylemine denir.
Zikretmek iki şekilde olur;
Zikre başlamadan önce abdest alınır. Niyet edilir. ; Dünya kelamından uzak, dünyayı unutarak, ismin hem dil, hemde kalb ile birlikte ifadesine başlanır. Manevi alemlerin sultanı olmak için YA HU YA ALLAH ismi azamı zikredilir. Bu zikir Allah dostlarının, veli kullarının zikridir.
Zira, Allah hiçbir şeye benzemez. mealindeki ayette bu husus açıkça ifade edilmiştir. - Evet, Allah her şeyi renkleriyle bütün keyfiyetleriyle görür, fakat bizim gibi alet edevata ihtiyacı yoktur. Onun başka sıfatları gibi görme ve işitme sıfatlarını da mahiyetleri itibariyle bilecek durumda değiliz.
Allah'ın isimleri için kullanılan bir tabir. Kâinatı yaratan ve idare eden en yüce varlık. Allah'ın insanlarca bilinebilmesi için zâtına nisbet edilen mâna ve mefhumlar anlamında kelâm terimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri