Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak uyruğumuz Türkiye Cumhuriyeti'dir. Pasaportunuzda veya nüfus cüzdanınızda uyruğunuzun bu şekilde geçer. Kişisel bilgiler bölümünde isim, doğum tarihi, telefon, adres, e-posta gibi bilgilerle beraber uyruğunuzu aşağıdaki şekillerde yazabilirsiniz: Uyruk: Türkiye Cumhuriyeti.
İsim soyisim, irtibat numarası, açık adres ve mail adresi muhakkak doğru, güncel olacak şekilde ve özgeçmişin ilk sıralarına yazılmalıdır. Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler mutlaka yazılmalıdır. Uyruk kısmı, yurt dışındaki işlere başvuru yaparken yazılabilir.
Türk Dil kurumuna göre uyruk kelimesi sözlük anlamı ise bir kişinin vatandaşlık bağı ile bir ülkeye bağlı olması ve bu ülkenin adının kimliğinde yer alması durumu olmaktadır. Örneğin Türk olan bir kişinin uyruk bilgisinde TC olarak yazılmaktadır. Açılımı ise Türkiye Cumhuriyeti şeklinde olmaktadır.
CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir. Ad-soyadı, açık adres, ulaşılabilir telefon numarası ve e-mail adresine özgeçmişin üst kısmında ortalanarak yer verilmelidir.
1- Adınızı soyadınızı kalın ve 14 puntoyla, adınızın sadece baş harfini, soyadınızın ise tamamını büyük harflerle yazmayı unutmayın.
İlgili 26 soru bulundu
C. Özel adlar büyük harfle başlar: 1. Kişi adlarıyla soyadları büyük harfle başlar: Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kâzım Karabekir, Ahmet Haşim, Sait Faik Abasıyanık, Yunus Emre, Karacaoğlan, Âşık Ömer, Wolfgang von Goethe, Vilhelm Thomsen vb.
CV İçin Etkili Bir Başlık Yazın
Başlık kısmında adınız, soyadınız, meslek ünvanınız, telefon numaranız, e-posta adresiniz, yaşadığınız şehir ve eğer kullanıyorsanız Linkedin profilinizin bağlantısından başka bir şey yer almamalıdır. Başlık kısmına yazılan gereksiz bilgiler ters etki uyandırabilir.
Adınızı, açık adresinizi, size ulaşılabilecek telefon numaralarını ve e-mail adresinizi özgeçmişinizin başına mutlaka yazmalısınız. Sayfanın ortasına ya da sol üst köşeye yazılmalı. Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler yazılmamalı. Uyruğunuzu yurtdışındaki işlere başvuru yaparken yazabilirsiniz.
Önce kişisel bilgileriniz sırasıyla yazılmalı. İsim, soyisim, doğum tarihi, iletişim bilgileri gibi. Sonrasında kronolojik sıralamayla eğitim bilgileri, iş deneyimi, ayrılma nedenleri ve tarihleri yazılmalı. Sonrasında kişisel hobileriniz ve becerileriniz yazılmalı.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik.
Eğer Türkiye vatandaşı iseniz uyruğa Türkiye değil, TC yazılır. Her ülkenin bu tarz bir kısaltması var.
Tüzel kişi ve nesneler için uyrukluk kavramı kullanılmaktadır. Vatandaşlık hukuku, kamu hukuku içinde değerlendirilir. Devletler doğum yeri, kan bağı ve bunların karmasından oluşan ilkelerle uyrukluk verirler. Türkiye anayasasının 66. maddesi, "Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür" demektedir.
Uyruk, vatandaşlık bağı ile bir devlete bağlı olma durumunu ifade eder. Uyruk kelimesi Türkçe kökenli bir kelimedir.Bir kişinin uyruğu, nüfus cüzdanı ya da pasaport gibi evraklarda açıkça belirtilmiş durumdadır.
Önyazının, kısa, net ve akıcı bir üslupla yazılması gerekiyor. Önyazınızdan iş ve pozisyona karşı ne kadar istekli olduğunuzun anlaşılması gerekiyor. Önyazının başvurulan işverene ve pozisyona özel hazırlanması, yazıda neden başvurulan pozisyonun tercih edildiği ve pozisyona uygunluğun kısaca anlatılması yeterli.
İş tanımı, başvurulan pozisyonun gerekliliklerine ve becerilere uygun olarak yazılmalıdır. İş tanımında yer verilmesi gereken başlıca noktalar; çalışılan pozisyonun adı, görev alanları, süre ve başarılar olarak sınıflandırılabilir. Bu bilgiler, işverenin adayın deneyim ve becerilerini anlamasına yardımcı olacaktır.
Önyazının CV'nin ilk sayfasında üst kısmına yakın bir yerde yer alması gerektiğine dair yaygın kabul görmüş bir prensip vardır. Çoğu durumda, CV'ler isminiz, adresiniz telefon numarası ve e-mail adresiniz gibi iletişim bilgileri ile başlar. Önyazı açıklamanız ise bu kısımdan hemen sonra gelir.
Başvurduğun pozisyona uygun özelliklerinizi anlatabileceğin, kendini tanıtacağın ve başvuru amacınızı belirteceğin çok kısa bir paragraf yazmalısın. Adını, açık adresini, sana ulaşılabilecek telefon numaralarını ve e-mail adresini özgeçmişinin başına mutlaka yazmalısın.
Klasik bir özgeçmiş, kişinin adı, doğum tarihi, mevcut adresi, telefon numarası, e-posta adresi, eğitim geçmişi ve iş deneyimlerinin ayrıntılı bir listesini içermelidir. İş aramaya başlamadan önce, kişinin özgeçmişi tüm bu bilgilerin dahil edilmesi ile güncel tutulmalıdır.
İşe alım uzmanları veya iş verenler genellikle yaşınızı öğrenmek ister fakat yaşınızı CV'nizde belirtme zorunluluğunuz yoktur. CV'nizde önemli olan iş deneyimleriniz, eğitiminiz ve becerilerinizle ilgili pozisyon için ideal aday olduğunuzu gösterebilmenizdir.
Kariyer değişikliği yapacaksanız
Hobileriniz ve ilgi alanlarınız, başvuracağınız iş ile ilişkiliyse CV'nizde yer verdiğinizde size fayda sağlayacaktır.
Kişisel Bilgiler bölümü ve CV özetinizden hemen sonra iş deneyim bilgilerinizi tarih sırasına göre sondan başa doğru yazarsınız ve bu sayede son çalıştığınız işi vurgulamış olursunuz. Bu sıralamayı, iş verenlerin takip etmesi son derece kolaydır.
Önyazı, iş başvurusunda işverene özgeçmiş ile birlikte sunulacak olan, hangi pozisyona başvurulduğunu ve adayın kendisi ile ilgili olarak kısa bir tanıtım bilgisini de içeren başvuru yazısıdır.
Ön yazıda kişinin ilgili işe karşı yaklaşımı ve iş alanında geçmiş deneyimleri özetlenmektedir. Ön yazı, kişinin başvurduğu pozisyona ilişkin ilgisini ve donanımını da kısa şekilde sunmasına yarar. Adaylar, CV'lerinin yanında iş başvurusu sırasında sundukları ön yazı ile de kendileri hakkında kısa bilgiler vermektedir.
CV Özet Bilgi, özgeçmişinizin ilk sayfasında yer alır ve en fazla iki paragraf uzunluğunda olmalıdır. Bu bölümde, kendinizi ve mesleki hedeflerinizi özetleyen kısa bir açıklama yapmalısınız. Örneğin, "Mühendislik alanında 5 yıl deneyimli, yenilikçi ve çözüm odaklı bir mühendisim" gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri