Kış ayında gölge boylarının uzun olmasının sebebi Güneş ışınlarının kış ayında eğik açıyla gelmesidir. Bu yüzden de kış mevsimi oluşmaktadır. Yani güneş ışınları eğik geldiği zaman Güneş Dünya'mızı daha az ısıtıyor ve kış mevsimi oluyor.
Bir nesneye ışık kaynağından yayılan ışık çarptığında, nesnenin aydınlanan yüzünün tersinde oluşan karanlığa gölge denir. Noktasal bir ışık kaynağından çıkan ışınlar doğrusal bir yol izler. Önüne konulan ışık geçirmeyen bir cismin arkasına kaynaktan çıkan bazı ışınlar ulaşabilir bazı ışınlar ulaşamaz.
Gölge boyu, ışığın geliş açısına göre farklılık gösterir. Güneş yeryüzüne yatay olarak ışık sağladığı zaman gölge boyları uzar. Güneş yeryüzüne dik olarak ışık sağladığı zaman ise gölge boyları kısalır. Yani güneş doğarken ve batarken gölge boyları uzun, güneş tepedeyken (Öğle Vaktinde) gölge boyları kısa olur.
Sabah güneş doğarken gölge maksimum boyda, öğlen güneş tam tepede olacağı için gölge boyu sıfır, akşam güneş batarken gölge sabahkinin aksi istikametinde yine maksimum boyda olur. Bu durumda gölge uzayıp kısalmaz, ekvatordaki güneşin doğuş yada batış anındaki gibi sürekli maksimum boyda kalır.
> > Türkiye'de sabah ve akşam saatlerinde cisimlerin gölge boyları uzun olurken, en kısa gölge boyu öğle saatlerinde olur.
İlgili 35 soru bulundu
Ay yuvarlak olduğundan kraterler yatay açıdan ışık yiyebilirler. Ayrıca bir yüzü güneşe bakmadığından her zaman karanlık. Yani gölge var diyebiliriz.
Güneş ya da ışık yoksa gölge de yok, cisim versin ya gölge. Her cismin gölgesi var sanılıyor ve gölde cismin kendisinin yarattığı bir şey sanılıyor. Gölgeyi yaratan ışıktır.
⇒ Gölge boyları kış mevsimlerinde daha uzun olur. Bunun sebebi kış mevsiminde güneşten gelen ışınlar eğik açıyla yeryüzüne inmesidir.
Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu yer Oğlak Dönencesi'dir. Öğlen saat 12.00'de Oğlak Dönencesi'nde yataya dik duran cisimlerin gölgesi oluşmaz. Aydınlanma çizgisinin sınırları Kutup dairelerinden geçer.
0 enleminde, yani tam ekvatorda öğle saatinde 90 derece ile ışık alan bir cismin gölgesi oluşmaz. Güneş ışınlarını 45 derece ile alan bir cismin gölge boyu ile kendi boyu eşittir. Yüksek enlemlere gidildikçe cisim boyu, ışınların geliş açısına bağlı olarak uzayacaktır.
Noktasal ışık kaynakları yukarı ve aşagı yönde zıt taraflara doğru hareket ederse, gölgelerde kaynakların hareketinin tersi yönde büyüyerek hareket eder. Bir süre sonra tam gölge kaybolur.
Camın da gölgesi vardır, ama ince ve berrak bir camsa pek farkedilmez. Güneşli bir günde bir bardağa su doldurup balkonda güneşin karşısına koyun, arkasında hem suyun hem bardağın gölgesini görebilirsiniz.
Oğlak dönencesine güneş ışınları dik açıyla geldiği için gölge boyu sıfırdır. Bu tarihten sonra güneşin dik açısı kuzeye doğru kaymaya başlar. Bu tarihten sonra Güney yarımkürede gündüzler kısalmaya geceler ise uzamaya başlar. 21 Mart günü ise dik açı artık 0° enlemi olan ekvator üzerindedir.
Gölgemizin boyu fark ettiyseniz her zaman aynı değildir. Bunun nedeni güneş ışınlarının geliş açılarıdır. Evde deneyebileceğiniz şekilde bir el fenerini aldıktan sonra bir cisime farklı açılardan ışığı tutun. Her derecelik açı değişiminde gölgenin boyuda değişecektir.
Talha Bora Öge'nin hazırlayıp sunduğu “Gölge Sizlerle” programı hafta içi her gün saat 14.00'da ve her gece saat 01.00'da Radyo 7 mikrofonlarında, Radyo 7'nin Gölgesi'yle gündüz kuşağında ruhunuza hitap eden, anlam dünyanızı genişleten program, Geniş müzik arşiviyle, kısa anekdotlarla anı yaşatan program..
Bir ışık kaynağından çıkan ışınların saydam olmayan bir cisimle karşılaşmaları durumunda ışık cismin arkasına geçemez, böylece cismin arkasında gölgesi oluşur. Tam gölge ve yarı gölge diye iki doğa olayı var, bunları da bu yazıda inceleyeceğiz.
Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede 21 Aralık'ta en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlar. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.
Kuzey yarım kürede Oğlak dönencesine güne ışıklarının dik geldiği 21 Aralık'ta en uzun gece yaşanacak ve geceler kısalmaya başlayacak.
Gölgenin en kısa olduğu ( öğle vakitlerinde ) andaki yönü kuzeyi gösterir. ( Güney Yarımkürede güneyi ). Bunun tam zıt yönü ise güney yönüdür. Veya öğle vaktini hiç beklemeden çubuk gölgesinin ilk yerini işaretleriz. Dünya döndükçe – zaman geçtikçe – gölgenin yönü de değişecektir.
21 Haziran yaz gündönümünde güneş ışınları, kuzey yarım küredeki Yengeç dönencesine dünyanın ekseni nedeniyle dik gelir. Bundan dolayı, bu tarihte kuzey yarımkürede gündüzler artık kısalmaya ve geceler uzamaya başlar.
İşte, en uzun gündüz hakkında bilgiler... EN UZUN GÜNDÜZ NE ZAMAN? 21 Haziran'da kuzey yarım kürede yaz mevsimi başlıyor. Bu tarihte en uzun gündüz, en kısa gece yaşanıyor.
Güneş ışıklarının Oğlak Dönencesi'nde dik olarak geldiği günde en uzun gece yaşanırken bu tarih bazı ülkelerde kışın başlangıcı bazı ülkelerde ise kışın ortası olarak kabul edilir. Aynı tarih güney yarımkürede ise yaz gün dönümüne denk geliyor.
Ateş etrafına ısı ve ışık yayan enerji kaynağıdır, gölgeyi oluşturan temel etmen ışıktır be nedenle ışık kaynağının kendisinin gölgesi olmaz.
Ateşin gölgesinin oluşmamasının nedeni ise ateşin kendisinin bir ışık kaynağı olmasıdır. Ateş gölge oluştursa bile bu gölge kendi tarafından aydınlatılır. Umarım yardımcı olabilmişimdir, iyi günler dilerim.
Gece Gölgesi Sebzeleri Nelerdir? Gece gölgesi sebzeleri, Solanaceae (solanin) familyasına ait çiçekli bitkilerin yenilebilir kısımlarıdır ve bu sebzeler az miktarda alkaloid içerirler. Alkaloidler, gece gölgesi sebzelerinin yapraklarında ve gövdelerinde bulunan nitrojen içeren maddelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri