2. Yakın Anlamlı Cümleler. Eş anlamlı cümlelerde, biri diğerinin yerini tutabilecek iki cümle söz konusu idi. Yakın anlamlı cümlelerde ise aynı özü, aynı ruhu taşıyan iki cümle vardır.
Tanımlayacak olursak, “tamamen aynı anlamı karşılamayan, aralarında küçük farkların bulunduğu; fakat anlam olarak çok yakın oldukları için birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimelere” yakın anlamlı kelimeler denilir. Örneğin “dost – arkadaş” kelimeleri yakın anlamlıdır.
Bir sözcükle eşanlamda olmayan, fakat anlam bakımından ona yakın, onu çağrıştıran sözcük ya da sözcüklerin kazandırdığı farklı anlamlardır. Örnekler: bıkmak/usanmak/bezmek/;
Anlam olarak aynı anlamı karşılayan, anlam olarak birbirlerinin yerini tutabilen, yazılış olarak farklı yazılan, söyleniş olarak farklı söylenen fakat anlam olarak aynı karşılığı bulan kelimeler eş anlamlı kelimelerdir. Eş anlamlı kelimeler yerine “anlamdaş” ifadesi de kullanılabilir.
Eş Anlamlı (Anlamdaş) Cümleler/Yargılar
Anlam bakımından birbiri ile aynı olan, farklı sözcüklerle aynı düşünceyi dile getiren cümlelere eş anlamlı cümleler denir.
İlgili 15 soru bulundu
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
Bunun için “kara” ve “siyah” sözcükleri eş anlamlıdır denilebilir. Bunun gibi; “okul – mektep”, “ayrım – fark”, “serüven – macera”, “kelime – sözcük”, “sağlık – sıhhat”, “hak – adalet”, “hediye – armağan” sözcükleri hep eş anlamlıdır.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
EŞ ANLAMLI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
Doğrulanmış Cevap
→Eş ve dost yakın anlamlıdır. →Bunlar birbiriyle dost. →Eş dost herkes geldi. →Bu eğlenceye eş dost herkesi çağırın.
Yakının eş anlamlısı olan sözcükler andıran ve benzeyen sözcükleridir. Aynı, doğru ve dürüst sözcükleri de yakının eş anlamlı sözcükleridir. Bazı yerlerde dost, eş ve akraba sözcükleri de yakın sözcüğünün eş anlamlısı olabilmektedir.
Ses kelimesi farklı türevleri ile sık sık cümlelerde geçmektedir. Bu kelimeyle eş olan kelime ise seda kelimesidir. Ses sözcüğü yerine seda sözcüğünü kullanmak uygun bir yoldur. Çünkü iki kelimede eş anlamlı sözcüklerdir.
Yazılışları ve okunuşları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denmektedir.
Eş anlamlı kelimeler birbiriyle aynı anlama gelir. Yani tam olarak aynı cümle içerisinde kullanılabilmektedirler. Ancak söz konusu yakın anlamlı kelimeler olduğu zaman, bu kelimeler birbirine benzerlik gösterse bile aynı değildir.
Yazılışları farklı olsa da aynı anlama gelen kelimelere ''eş anlamlı kelimeler'' denir. Bu kelimeler, cümlenin içerisinde birbirinin yerine kullanılabilir.
Kolay kelimesinin de eş anlamlı olan kelimelerini öğrenmek mümkündür. Kolay kelimesi ile aynı anlam barındıran ve bu sebeple eş anlamı olan kelimeler ise asan, basit, hafif, emeksiz, zahmetsiz kelimeleridir.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Yazılışları ve okunuşları farklı olan ancak anlamları aynı olan kelimeler eş anlamlı kelimeler olarak bilinmektedir. Bu kelimeler birbirlerinin yerine kullanılabilir çünkü aynı anlama gelmektedirler. Diğer bir değişle aynı varlığı, nesneyi veya kavramı gösteren sözcükler eş anlamlı kelime olarak bilinir.
Doğrulanmış Cevap. Selamlar, Tanıdık yakın anlamlı kelimeleri TANIŞ, BİLDİK, AŞİNA veya GÖRÜLEN kelimeleridir.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir. Bunun dışında hoca ve muallime kelimeleri de bazı kaynaklarda öğretmen kelimelerinin eş anlamlı kelimesi olduğunu açıklamışlardır.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Genellikle cümle içinde birbirlerinin yerine kullanıldıklarında anlamda kayma veya bozulma olmuyor. Yazılışları ve okunuşları farklı fakat aynı anlama gelen sözcüklere eş anlamlı (anlamdaş) sözcükler deniliyor. Genellikle birbirlerinin yerine kullanıldıklarında cümlede anlam kayması ve bozulma olmuyor.
TDK'ye göre, derisinin altında çok yağ birikmesi sonucundan vücudu daha şişkin gözüken kişi ya da hayvan olarak tanımlanan şişman kelimesinin de farklı yazılışlarda olan eş anlamlı kelimeleri bulunur. Bu kelimeler, büyük, balaban, iri, şişko ve dolgundur.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Sözcüklerin eş anlamı olup olmadıkları cümle içerisinde kullanılarak anlaşılabilir. Anlamdaş da denen bu kelimelerin sayısı iki ya da ikiden daha fazla olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri