Avrupa Uzay Ajansı veya yaygın İngilizce kısaltmasıyla ESA (İngilizce: European Space Agency), 1975 yılında, uzayın keşfini amaçlayan, hükûmetlerarası bir organizasyon olarak kurulmuştur.
ESA, Türkçe açılımı ile Avrupa Uzay Ajansı anlamını taşımaktadır. 1975 yılında, uzayın keşfini amaçlayan, hükümetlerarası bir organizasyon olarak kurulmuştur. Şu an 22 üyesi olan örgütün merkezi Fransa'nın başkenti Paris'tedir.
Bir uçuş programı olarak öne çıkan European Space Agency, özellikle uzayı keşfetmek amaçlı ele alınmış bir kurumdur. Farklı gezegenler ile beraber dünyanın uydusu olan aya seferler düzenler. Aynı zamanda uzay gözlemi ve araştırma ile navigasyon gibi görevler üzerinden çalışmalarının sürdürür.
NASA, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin kısaltmasıdır (NASA stands for National Aeronautics and Space Administration). Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum NASA, 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur.
Avrupa Uzay Ajansı
ESA'nın merkezi, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunuyor.
İlgili 39 soru bulundu
ABD'nin uzay programı çalışamalarından sorumlu olan NASA, 29 Temmuz 1958 tarihinde dönemin ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kuruldu.
1954 yılında 12 ülkenin katılımıyla kurulmuş olan ve günümüzde 21 tam üyesi ile Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 3 ortak (asosiye) üyesi olan CERN, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi anlamına gelen Fransızca Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire sözcüklerinin kısaltması olup, İsviçre ve Fransa sınırında yer ...
Eritropoezi uyaran ajanlar (ESA): KBH anemi tedavisinde çığır açan ajanlardır.
“Dış Uzayın Barışçıl Amaçlarla İncelenmesi ve Kullanılması İşbirliği Anlaşması”, 15 Temmuz'da Türkiye'de imzalanacak. Türkiye ile ESA arasında ”Dış Uzayın Barışçıl Amaçlarla İncelenmesi ve Kullanılması” konusundaki anlaşma, ESA heyetinin 14-16 Temmuz 2004 arasında Ankara'yı ziyareti sırasında imzalanacak.
NASA (İngilizce: National Aeronautics and Space Administration, lit. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur.
2016 yılı itibarıyla sadece üç ulus insanlı uzay aracı uçuşu gerçekleştirmiş durumdadır: SSCB/Rusya, ABD ve Çin. İlk insanlı uzay aracı olan Vostok 1, 1961 yılında Sovyet kozmonot Yuri Gagarin'i uzaya taşımış ve Dünya etrafındaki yörüngede bir tam dönüş gerçekleştirmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti Eurisy'e 2007 yılında TÜBİTAK aracılığıyla üye olmuştur.
Türkiye'nin rekabet gücünü ve refahını artırma göreviyle ulusal öncelikler doğrultusunda, bilim ve teknoloji politikaları alanında çalışmalar yürüten, bu alanda yapılan çalışmaları destekleyen, bilim insanlarını teşvik eden ve toplumda bilim ve teknoloji farkındalığını özendiren bir kamu kurumudur.
ile değiştirilen Kuruluş Kanunu'nun 1. maddesine göre kuruluş amacı; "Türkiye'de müsbet bilimlerde araştırma ve geliştirme faaliyetlerini ülke kalkınmasındaki önceliklere göre geliştirmek, özendirmek, düzenlemek ve koordine etmek; mevcut bilimsel ve teknik bilgilere erişmek ve erişilmesini sağlamak"tır.
Daha önce “Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu” olan TÜBİTAK ismi, 7 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5376 sayılı Kanun ile, “Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu” olarak değişmiştir.
NASA'da çalışan ilk Türk mühendistir. 17 Ekim 1930 yılında Mudanya'nın Zeytinbağı köyünde doğdu. Orta öğretimini'nde ve Haydarpaşa Lisesi'nde tamamlayan İsmail Akbay, üniversite eğitimi için ABD'ye gitti ve 1956 yılında Tennessee Üniversitesi'nden fizik mühendisi olarak mezun oldu.
NASA'nın Jet Propulsion Laboratory (JPL) bölümünde çalışan Türk astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Astronomi Kulübü'nün konuğu olarak "Yıldız Oluşumu, Büyük Veri ve Uzay Araştırma Robotları" konulu konferans için Acıbadem Üniversitesi'ndeydi. Kulüp üyeleriyle söyleşi gerçekleştiren Dr.
Araştırmaları ile Güneş'in ve yıldızların evrimi çalışmalarına katkıda bulunmuş bir bilim insanıdır. 1961-1973 yıllarında NASA'da görev alarak bu kurumdaki ilk Türk bilim insanı olan Eryurt, ODTÜ'de astrofizik anabilim dalını kurmuş ve 1988-1993 yıllarında ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi dekanlığını yürütmüştür.
Mir (Rusça: Мир, anlamı: dünya veya barış), 1986 yılından 2001 yılına kadar alçak Dünya yörüngesinde kalan, Sovyetler Birliği ve ardından Rusya tarafından yönetilen uzay istasyonudur. İlk modülü 19 Şubat 1986'da uzaya gönderildi.
Türkiye Uzay Ajansı 13 Aralık 2018'de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kuruldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Ajans, Ocak 2019'da Gebze'de "Milli Uzay Programı Çalıştayı" adlı bir toplantı düzenledi.
Hubble Uzay Teleskobu ile yapılan gözlemler, tüm evrendeki gökada sayısının iki yüz milyar civarında olduğunu gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri