Süzme yoğurt, labne (Kese yoğurdu)(torba yoğurdu), torbalara konularak suyunun süzülmesi sonucu elde edilen koyu kıvamlı yoğurda verilen addır.
Şeker hastaları için yararlı bir besindir. Sindirimi kolaylaştırır, bağırsakların çalışmasına yardım eder. Bağırsakta bulunan zararlı mikropların çoğalmalarına engel olur. Mide asidini dengeler.
Süzme yoğurt kalsiyum, fosfat, protein ve potasyum bakımından zengindir. Yapılan bir diğer araştırmaya göre ise süzme yoğurtta normal yoğurdun 2 katı protein bulunur. Bunların dışında süzme yoğurt kilo vermeye de yardımcı olur.
Süzme yoğurt; kalsiyum, fosfat, protein ve potasyum bakımından oldukça zengindir. Hatta diğer yoğurtlara göre iki kat fazla protein bulundurur. Bu özellikleri sayesinde uzun süren bir tokluk hissi sağlayarak diyet listelerinde güzel bir ara öğün seçeneği olmayı hak eder.
İlgili 16 soru bulundu
Yoğurt Ne Kadar Sürede Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmeli, bu süreçte kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paketlenmiş hazır yoğurtlar ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Bu süreden sonra yoğurt besin değerini kaybeder ve bozulmaya başlar.
Maya için mümkünse ev yapımı yoğurdun bir kesede süzülmesiyle hazırlanmış kese yoğurdu veya başka bir isimle süzme yoğurt kullanın. Ev yapımı süzme yoğurdunuz yoksa dışarıdan aldığınız süzme yoğurdu kullanın. O da yoksa maya olarak ev yapımı taze yoğurt kullanın. Süzme yoğurt daha iyi tutuyor ve daha kıvamlı yapıyor.
Diyet yoğurdun avantajı, daha az yağ ve kalori almanızı sağlayarak tam yağlı yoğurt ile aynı miktarda protein sunması. Tam yağlı yoğurt yenmesi gerektiğini savunan diyetisyenler, diyet yoğurttan ayıklanmış olan yağların kişiyi daha uzun süre tok tuttuğunu söylüyor.
Uzmanlar, geceleyin yoğurt tüketilmesi işe ilgili akşam yemeğinden sonra tüketilen gıdaların kilo verme üzerinde olumsuz olduğunu hatta kilo almaya neden olduğunun altını çiziyor. Vücuda ne kadar faydası olursa olsun gece vakti yenen yiyecekler, hareketsiz kalan vücutta kilo olarak geri dönüş sağlar.
Kilo kontrolü yapılmaya çalışırken bir çoğumuz yağlı olduğu gerekçesi ile yoğurdun ve sütün az yağlı olanını tercih ederiz. Ancak son yıllarda İspanya'da 8500 kişi üzerinde 7 yıl yapılan bir araştırmada, tam yağlı yoğurt tüketildiği zaman az yağlı yoğurda oranla zayıflamaya daha yardımcı oluyor.
Süzme yoğurt kolaylıkla sinirilebilir olmasının yanı sıra diğer yiyeceklerin sindirimini de kolaylaştırır. Süzme yoğurtta bulunan iyi bakteriler bağırsak hareketlerinizi düzenler. Böylece kabızlık sorununun önüne geçer. Kilo vermeye çalışıyorsanız süzme yoğurdu mutlaka diyetinize ekleyin.
Yoğurdunuzu mutlaka ama mutlaka altına tabak ya da kap koyarak yüksek bir yere bağlayın. Ardından tüm suları süzülene kadar süzdürmeye devam edin. Peynir gibi koyu kıvamlı ve şekilli olması için tamamen süzdürdükten sonra üzerine birkaç tane ağırlık koyarak 1-2 saat bekletin.
Bu yaz damağınızı şenlendirecek, kek pişirmek için bolca bahane üretmenize sebep olacak süzme yoğurtlu çilekli kekim 🍓Şimdiye kadar kek yaparken süzme yoğurt kullanmadığım için kesinlikle pişman olmama sebep olan bir kek tarifiyle geldim. Öyle ki dokusu ve lezzetiyle tadına bakanların hepsinden tam not aldı.
Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yavuz Dizdar, sağlık için yoğurt yenmesinin şart olduğunu söyledi.
Mayanın ölçüsünü kaçırmayın
Az olması yoğurdun tutmamasına, fazla olması ise tadının ekşi olmasına sebep oluyor. 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt mayası yeterli. Süt mayalanma için uygun sıcaklığa ulaşınca yoğurt mayasını ekleyip sütün her yerine eşit dağılması için iyice karıştırın.
1- Sütaş Yoğurt
Benim için de en sağlıklı yoğurt markası listesinde birinci.
Yoğurt ve ayranı günün her saatinde tüketebilirsin.
Günün her saatinde rahatlıkla yoğurt veya ayran tüketebilirsiniz. İçerisinde bulunan kalsiyum sayesinde yoğurt ve ayran, vücutta yağ yakımını sağlar. Tüm öğünlerde rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Yemekle birlikte yenen yoğurdun, bazı yemeklerin besin değerini olumsuz etkileyebildiğini uzmanların ağzından duymak mümkün. Bu yüzden yoğurttan tam bir verim alabilmek ve içindeki minarelleri, vitaminleri alabilmek için yemekten 2-3 saat sonra veya gece yatmadan önce yememiz tavsiye ediliyor.
Yoğurt, vücuttaki zararlı toksinleri atmak için kullanılmaktadır. Ayrıca zehirlendiğini düşünen kişiler yoğurt yemektedirler. Bunun amacı ise vücuttaki zararlı toksinleri atmak içindir. Bundan dolayı yatmadan önce yenilen yoğurdun zayıflamaya yardımcı olduğu görülmektedir.
Geç saatlerde yiyecek tüketmeyerek sindirim sisteminin dinlendirilmesi gerekiyor. Uykuda bedeniniz kendini onarırken ayrıca besinleri sindirmek ve işlemekle meşgul olmamalıdır. Yani bağırsaklar ne kadar boşsa ve sindirecek bir gıda taşımıyorsa işte ancak o zaman uykuda yağ yakımı optimal olacaktır.
Günlük beslenme rutininde yoğurda yer veren kimselerin diğerlerine göre daha çabuk zayıfladığı ve bu zayıflığında daha çok karın çevresinden gittiği yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Her öğünde 1 porsiyon olacak şekilde yağsız yoğurt yemek, yemeyenlere göre yüzde 22'den daha fazla kilo kaybına neden oluyor.
Daha önce hazırladığınız ev yapımı yoğurt ya da çok az suyla sulandırdığınız süzme yoğurdu maya olarak yoğurt yapımında kullanabilirsiniz.Buzdolabına kaldırdığınız aşamada size kolaylık sağlaması adına yoğurt mayalayacağınız kabın kapaklı olmasını tercih edebilirsiniz.Süzgeç buharlaşan sütün sulanmamasını sağlayacak ...
Cam ve plastik kaplar süt ısısını düşürdüğünden dolayı tercih edilmemesi gerekir. Yoğurdunuzu mayalamak için çelik, emaye ya da toprak kapları tercih etmeniz yoğurdunuzun daha iyi bir şekilde mayalanmasını sağlayacak. Bu kaplar ısıyı iyi tuttuğundan dolayı yoğurdunuz iyi bir şekilde mayalanacak.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri